Nikudy ven!

Nikudy ven! https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274447/mid_nikudy-ven-aAz-274447.png 5 3 1

Divadelní hra a novela napsaná ve spolupráci Charlese Dickense a Wilkieho Collinse

Literatura světová Romány
Vydáno: , Hynek (Alois Hynek)
Originální název:

No Thoroughfare , 1867


více info...

Přidat komentář

Kozel
04.03.2021 4 z 5

Sladká novelka pro jedno odpoledne ze společné dílny dvou spisovatelských géniů viktoriánské éry! Pravda, že je to spíš taková lehká "demoverze" toho, jakými schopnostmi Dickens s Collinsem oplývali. Na druhou stranu je tu vše, čím čtenáře vtáhnout, a hlavně to byla záležitost určená pro pódia. A nepochybně by si zasluhovala, aby se jí od roku 1961 opět někdo chopil filmově.

Příběh o rodinném tajemství je klasikou, stejně jako dualita dobra se zlem a věčného vzájemného boje. Stejnou klasikou je Dickensovo oblíbené prostředí právnického světa či nalezeneckých ústavů. Obdobně jako Collinsova závislost na dopisech a schopnost kumulovat a rozplétat zápletku. Ovšem prostředí Švýcarských Alp, notně akčně dramatické putování hlavních postav, zvraty a zlo zpodobněné Obenreizerem (Nemožno! Nemožno vyslovit), "filmové" pasáže a dialogy dávají dílku ono kouzlo, které čtenáře pobaví. Věřím, že si tu zábavnost ponechalo po 160 letech a že si ji dovede udržet ještě slušnou dávku let dalších.

U nás překlad vznikl v době, kdy Dickens již odpočíval, Collins dožíval a v Londýně řádil Jack Rozparovač. A je to škoda. Jak jeden, tak druhý, tak třetí jsou v naších luzích stále silně přehlíženi=o)

Autoři knihy

Charles Dickens
britská, 1812 - 1870
Wilkie Collins
anglická, 1824 - 1889

Kniha Nikudy ven! je v

Přečtených1x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x