Nikola Tesla

Nikola Tesla https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23747/bmid_nikola-tesla-pkM-23747.jpg 4 48 16

Kniha Nikola Tesla (podtitul Vizionář - Génius - Čaroděj) zpracovává život a dílo jednoho z nejvýznamějších vynálezců všech dob - Nikoly Tesly.

Literatura naučná Biografie a memoáry Věda
Vydáno: , Triton
Originální název:

Wizard - the life and times of Nicola Tesla , 1998


více info...

Přidat komentář

DYRKA98
26.06.2023 5 z 5

Super kniha.

konicekbily
12.03.2022 4 z 5

Rozhodl jsem se, že se postupně seznámím o tom, co znamenal Nicola Tesla ve vědě a jaký význam pro lidstvo mají jeho patenty. Prvním krokem je tato kniha - obsáhlý životopis se spoustou informací, ve kterých nejsem schopen se orientovat. Příliš mnoho odborných údajů, příliš mnoho osob v jeho okolí. A spousta naznačených záhad z jeho života a jeho tajemství - i posmrtná. A k němu: je s podivem, že mu jeho vynálezy přinesly tolik peněz k pohodlnému životu - a přesto dál se vrhal do dalších výzkumů. Pro koho? Pro budoucnost lidstva!


Ivka82
20.08.2021 4 z 5

Zajímavá kniha, ovšem toho, co mě osobně zajímalo nejvíce, tam bylo nejméně. Ze všech těch nejrůznějších "slavných" jmen mi šla brzy hlava kolem a zbytečně zašmodrchané popisy (alespoň z mého pohledu) mi trochu kazily požitek z četby. Chápu, že autor chtěl vytvořit seriózní životopis, ovšem to nejzajímavější na Teslově životě je právě to, co je obestřeno tajemstvím. Úplně mi chyběly "konspirační teorie" ohledně Filadelfského experimentu, s nímž je také spojováno jeho jméno, nebo Solfeggiho frekvencích.

soukroma
11.08.2021 4 z 5

Čaroděj - v originále hlavní slovo v titulu, hojně používané i v knize. U nás se toho slova asi děsíme, ale dle mého je to označení velmi pregnantní pro výjimečného Nikolu Teslu.
Kniha nabízí podrobný životopis i představení všech důležitějších lidí, s nimiž přišel do styku. Citace z dopisů i novinových článků. Krátký rejstřík. Naneštěstí pomálu obrázků a fotek jeho vynálezů, nemluvě o jejich popisu.

Kutcho
22.03.2021 5 z 5

Skvelá biografia podľa môjho názoru najvýznamnejšieho vynálezca a objaviteľa minimálne 19. a prvej polovice 20. storočia. Táto kniha mapuje dopodrobna všetky úspechy aj pády N. Tesly, jeho osobnosť a pozadie mnohých významných technologických udalostí. Ak máte radi fyziku a nebodaj aj Teslu, táto kniha je povinnosť.

Zelený_Drak
02.01.2021 2 z 5

Velmi vyčerpávající kniha. Souhlasím s raborem. Je tam o každém odmítnutí večeře u známých, ale o samotných vynálezech je informací poskrovnu. Obzvlášť bych se chtěla podepsat pod tento raborův odstavec, cituji:

"Něco málo mi kniha přece jen dala. Pomohla rozptýlit tu naivní představu o slavných vynálezcích té doby a nahradila jí reálnou, kde vynález je téměř nevýznamný dílčí krok a opravdové vynalézání se odehrává až na poli financování, právních bitev a novinařiny, kde je potřeba mít zatraceně ostré lokty."

Víc nemám co dodat. Možná, že kdybych knihu přečetla v době, kdy jsem ji koupila, dívala bych se už během studia na svět vědy podstatně střízlivějším pohledem. Ale já ji měla rozečtenou 6 let, než jsem se jí dokázala prokousat. Znovu už ji číst opravdu nechci.

8v8
22.12.2020 3 z 5

Pro rozšíření obzorů dobrá kniha. Přesto jsem názoru, že některé popisované události se staly jinak než je popisováno.

DavidGreňa
22.05.2020 5 z 5

Momentálne najlepší životopis veľkého vynálezcu Teslu. Kniha podáva čitateľovi ucelený pohľad na tohto veľkého mysliteľa 19 až 20 storočia. Opisuje Teslove vynálezy, ambície, sny, rozpory s osobnosťami dejín (Edison, Marconi) a samozrejme aj súkromný život. Ukazuje nám človeka, ktorý priviedol svet do 21 storočia, vďaka ktorému môžme použivať striedavý prúd, mobilný telefón, diaľkové ovládanie, ale aj v poslednej dobe čoraz viac využívaný bezdrôtový prenos elektriny (nabíjanie mobilov v automobiloch). Toto všetko a oveľa viac vynašiel a využíval Nikola Tesla na prelome 19 a 20 storočia. Kniha samozrejme obsahuje aj fotografickú prílohu, ktorá zobrazuje najznámejšie fotografie vynálezcu a jeho základných vynálezov. Knihu určite odporúčam.

Metroušek
07.08.2019 4 z 5

Podrobný, fundovaný, ale pro mě - gymnaziální fyzikou poněkud méně dotčeného študentíka - až příliš odborný životopis jednoho z největších géniů lidstva. Doufám, že se jednou existence éteru prokáže! Ať žije volná energie!

buchio
29.12.2017 5 z 5

Dokonale. Velka skoda pro cele lidstvo ze teslu nikdo nebral vazne a nepodporoval ho v jeho silenych napadech. I tak dokazal zmenit svet a posunout lidstvo do doby elektricke.

Alžbeta11
12.02.2016 4 z 5

….Nato roztáhl elektrický čaroděj prsty jako páv svá pera a z rukou mu začaly šlehat blesky, jako by byl sám Thor. „Tyto výboje nejsou nějak bolestivé,“ ujistil obecenstvo, „krom pocitů pálení prstů.“
Kdo to vlastně byl Nikola Tesla? Byl skutečným géniem nebo čarodějem? Nevím. Ale každopádně byl tvrdě pracující člověk s nadlidským nasazením, s malým oceněním a bojující o každou korunu.
…Tesla zasvětil celý svůj život právě elektřině.

rabor
27.12.2015 2 z 5

Šel jsem do toho s vervou a pro mě nebývalým zápalem. Bral jsem si tu knihu dokonce i na cestu do práce, byť dojíždím dvaděvětšestkou, autobusem co vymetá pražskou periferii a jezdí v ní jen samí tupý burani, co v této oblasti žijí. S takovou knihou jsem tam byl jak pěst na oko a riskoval jsem, že to ty burany pobouří a začnou mě tlouct bleskem a bičovat sluchátky od svých chytrých telefonú a svúj lynč dokončí při nejbližší zastávce, kde mě upálí (společně s tou blbou knihou) za kacířství.
Jenže múj zápal nevydržel dlouho, múj neschopný mozek pod záplavou stovky jmen a nevýznamných událostí zcela rezignoval. Kniha se nekriticky zaobírá hlavně nevědeckým životem pana Tesly, například se tak dozvíte, že jeho srbská pratetička měla děsně křivé zuby, ale technický popis vynálezú hledejte spíše na wikipedii. Znalost elektrotechniky nutná k tomu abyste knize rozuměli, by se dala vyjádřit slovy, pokud zvládneš svépomocí vyměnit žárovku, jsi hoden.
Něco málo mi kniha přece jen dala. Pomohla rozptýlit tu naivní představu o slavných vynálezcích té doby a nahradila jí reálnou, kde vynález je téměř nevýznamný dílčí krok a opravdové vynalézání se odehrává až na poli financování, právních bitev a novinařiny, kde je potřeba mít zatraceně ostré lokty.

„Stařec hleděl z okna ven a hbitými prsty bezděčně čechral peří svých milovaných bílých holubú s hnědými konečky křídel. Ačkoli byl leden, někde v dáli burácela bouře. „Já dělal lepší,“ zamumlal čaroděj“

JIC
11.11.2015 5 z 5

Skvele napsana kniha, ktera seznamuje ctenare s genialitou Tesly a s historickou zkusenosti zivota na sklonku 19 stoleti a 20 stoleti. Sam jsem se od knihy nemohl odtrnout. Vrele doporucuji vsem vnimavym ctenarum! *****

Shui-Xian
22.10.2015 5 z 5

Po dočtení jsem byla upřímně nadšená. Skvělá sonda nejen do Teslova života, ale i poměrů, ve kterých tvořil. Hutné pasáže z fyziky, elektrotechniky ap. prolínají svěží úryvky z korespondence, z Teslových deníků... Dík tomu jde o příjemně čtivé dílo, mnohovrstevnaté, inspirující. S chutí si přečtu znovu.

Spikomol
24.05.2015 5 z 5

Velmi seriozne zpracovana biografie nejvetsiho vynalezce a objevitele na poli eletrotechniky a nejen to. Dozvite se taky mimo jine ze pracoval i na technologii letadla s kolmym startem, vznasedlem a take energetickymi zbranemi viz jeho tolik utajovanym a zahadami opredenym paprskometem. Jsou zde popsany take vztahy mezi Teslou a nejvetsimi vynalezci te doby a umelci. A samozrejme i tolik nechvalne zname vztahy mezi nim a Edisonem a rovnez taky J. P. Morganem, diky nemuz nemohl nikdy dokoncit svoje nejvetsi dilo tj Wardenclyfskou vez pro globalni bezdratovou komunikaci a sireni volne bezdratove energie. Diky teto skvele knize se dozvite, ze za nas moderni elektrotechnicky svet vdecime prave jedinecnemu a ve sve dobe hluboce nedocenemu N. Teslovy.

Thomas.on
03.07.2011 5 z 5

Velice kvalitně zpracovaný životopis. Ti, kteří se zajímají o esoteriku s Teslou spojovanou apod. věci, budou na konci asi trochu zklamaní. Nicméně k přečtení doporučuji.

Štítky knihy

vynálezy a objevy vědci osobnosti Nikola Tesla

Autorovy další knížky

Marc J. Seifer
americká, 1948
2007  83%Nikola Tesla
2022  100%Nikola Tesla a válka