Nikdy neříkej nikdy!

Nikdy neříkej nikdy! https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76568/nikdy-nerikej-nikdy-76568.jpg 4 62 11

Ve své nové knize vypráví autorka příběh šestnáctileté Sáry Svobodové, ne zrovna úspěšné studentky střední ekonomické školy. Díky svému liknavému přístupu propadá z účetnictví, navíc se právě rozešla se svým klukem a léto a letní prázdniny se jí jeví v těch nejčernějších barvách. Původně plánovaný motorkářský vandr, brigáda i pobyt s nejlepší kamarádkou Nikčou na přehradě se rozplynou v jediném okamžiku. Rodiče jí domluví na celé prázdniny brigádu v účetní firmě ve Lhotě, kde bydlí babička a domů se smí vrátit, až udělá úspěšně opravnou zkoušku. Sára je představou prázdnin strávených u babičky na vesnici pořádně otrávená. Jaké je však její překvapení, když tady narazí na partu starých kamarádů z dětství a jednoho šikovného kluka, který jí pořádně poplete hlavu. Dodatek uživatele, který knihu založil (Emmgirl): Spisovatelku můžete znát pod jejím předchozím jménem - Petra Makoliová.... celý text

Přidat komentář

Marthas
11.02.2024 3 z 5

2,5/5 Ačkoliv mi hlavní hrdinka knihy na jejím začátku nepřirostla k srdci, a byla mi až protivná, je na ní nejlépe patrný posun postavy a je asi i nejplastičtěji popsaná, ale zase ne tak že by ostatní byli jen bezcharakterní křoví. Ze tří knih, jež jsem od autorky četla, jsem do ní šla s nejmenším očekáváním a přesto se mi líbila. Mnohem lepší než Láska z konce světa, na níž bylo ještě hodně vidět nemoci knih začínajících spisovatelů. I když určitá neodpovědnost, a věci nad kterými jsem se jen divila a protáčela oči a jež jsem kritizovala už v té zmíněné knize, je i zde, tak to beru jako takový relax pro slečny a chápu, že autorka nemá v prní řadě za cíl mládež poučovat, ale zabavit. Přečtu si tedy i Zůstaň se mnou, lásko, kterou jsem měla číst původně, jakožto lehké pokráčko Lásky z konce světa. Románky Tanec v srdci a Letní vzplanutí si ještě rozmyslím. Koneckonců víc toho od autoky v knihovně stejně nemáme.

laura
28.11.2023 5 z 5

Letní příběh o jednom reparátu, útěcích, chybách, lásce i zradě. O nových začátcích, starých přátelstvích, naději, víře i vášni. O promilovaných nocích, hvězdách i skrytých touhách.

Čtivé, vtipné, romantické. Oddechový prázdninový příběh, plný smíchu, horkého léta, hudby i dívčích snů. K takovým příběhům se ráda vracím, klidně i potřetí (fakt, no). Takže: nikdy neříkej nikdy...

...protože nikdy nevíš ;)


Ella161
08.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Opravdu nechápu, kde autorka bere furt inspiraci pro vytvoření nového příběhu. Ona jich má tolik. Tenhle je sice starší, ale i tak. Ano, většinou to bývá na stejný způsob a víme, co od toho můžeme očekávat (právě proto to čteme, že?), ale vždy je to něčím jiné, originální. Mě tak baví, že hl. hrdinka většinou bývá zábavná, soběstačná a hlavně vyspělá. Liší se od ostatních, které s ní chodí do třídy. Též se mi líbí, že v té třídě či skupině přátel se vždy najde nějaký “šašek, který každého rozesměje. Ten je totiž vždy a všude i v normálním životě, že? A rozhodně je fajn, že se tam nachází i taková ta záporná osoba, která je namyšlená a myslí si, že může všechno. Přeci jen takovou osobu známe ve svém životě taky každý. Ty příběhy jsou prostě tak realistické, začtete se hned a ani nevíte, jak je možné, že už otáčíte na poslední stránku.

Tohle je příběh Sáry, která to jako každá druhá “puberťačka nemá jednoduché. Jak doma, tak ve škole. Skoro všichni nejspíš známe, takové to mluvení od rodičů, co je pro nás v životě nejlepší a co bychom měli i neměli dělat. Jasně, myslí to dobře, ale odepřít svému dítěti výběr na školu, na kterou chce? To mi nepřijde vůbec ok. Pak v tom to dítě chudák plave, cítí se hloupý a rodiče svými výsledky rozhodně nepotěší. V takové situaci se zrovna nacházela Sára a za trest musela jet na prázdniny k babičce do Lhoty, kam chodila i na brigádu do jakési firmy, kde se měla doučit účetnictví. Z trestu se ale nakonec, dalo by se říct, vyklubala odměna. Sára rozhodně zažila jedny z nejlepších prázdnin, potkala zde svou starou partu a i nejlepšího kamaráda, který nenechal její city k němu chladné.

Za mě další super letní příběh, který mohu jen doporučit.

m.valova
16.09.2023 5 z 5

Mám tyto oddechové knížky moc ráda a i když už dávno nejsem cílová skupina,vždycky se vrátím do doby mládí stráveného s Lenkou Lanczovou a jejími knihami a podobnými příběhy,moc mi chybí její tvorba,ale našla jsem skvělou nástupkyni.

jitka_dankova
19.03.2022 2 z 5

(SPOILER) Takový normální český příběh prázdninové lásky. Nečekejte žádnou velkou romantiku a sbližování, postavy se dají dohromady v podstatě skoro hned, jak se potkají. Moc na příběhy, kdy dívka skončí s klukem hned v posteli nejsem, takže mne ani tato hrdinka moc nenadchla, navíc mi vadilo, jak jí připadlo normální, že byla předtím ve vztahu s klukem, který ji podváděl. Ale na takové jednorázové letní čtení knížka asi ujde, přecejen autorka píše opravdu čtivě. Mám radši novější příběhy od této autorky.

Fallen_angel
19.07.2019 4 z 5

Názor? Myslím si, že Petra, je neuvěřitelně vtipná spisovatelka, která dokáže dobře pojmout problémy teenagerů. Někoho takového potřebujeme! Její knihy jsou čtivé a napsané s lehkostí. Skvělý letní román!
4/5

Podrobnější recenze na mém profilu, tak se mrkněte:)

LenickaFi
26.12.2015 5 z 5

Čtivá, poutavá,příběh který může byt na denním pořádku. Naprostá spokojenost a jednoznačně patrí k mým oblíbeným! MIluju láskyplné čtení. Každý romantik by si ji měl přečíst.

1v8na
14.10.2014 4 z 5

kniha se mi velmi líbila. Rodiče Matěje mi trochu připomínali ty moje vlastní. Bylo to velmi napínavé.

Katee
17.11.2013 4 z 5

Nečekala jsem, že by mě to mohlo až tak bavit :) Ze začátku nic moc, ale pak mě to chytlo :)

Effys
01.06.2012 4 z 5

Hledala jsem knížku na oddech, která by se dobře četla, a tohle bylo prostě ono.

Mina13
01.01.2012 5 z 5

Krásná knížka moc se mi líbila :)