Nikde není řečeno

Nikde není řečeno https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398889/bmid_nikde-neni-receno-fVm-398889.jpg 4 39 8

Jedním z klíčových témat nové sbírky Petra Hrušky je ocitání. Ti, kdo v jeho básních žijí, se neustále ocitají v nečekaných situacích a na rozmanitých místech v jakémsi typicky hruškovském neklidu, náhle zbaveni vědomí stability. Svět se s nimi kymácí jako na lodi, což je opakovaný motiv jeho básní, které v této sbírce častěji než dřív překračují práh domova. Ono ocitání však skrývá i řadu dalších významů. Především předestírá znejisťující otázky citu a citového prožívání jednoho člověka druhým. A nad tímto vratkým počínáním pochybujících lidí bez přestání rostou obří konstrukce hal a jiných monster naší doby, v tragikomickém úsilí udržet svět pohromadě… Básně různých odstínů, podivná torza připomínající útržky z pravěkých hliněných destiček. Právě zde zkáza času vytvořila nové, úchvatné básně. Nepokojně komponovaná sbírka o nepokoji dneška.... celý text

Přidat komentář

matej.kulistak
25.03.2024 4 z 5

Cítím stále stejné autorovy silné stránky: odvaha při volbě témat i slov a skvělé nápady.
A taky stejné slabiny: pokulhávající jazykové provedení a nesourodost sbírky jako celku. I když ta mi tady vlastně až tak nevadí. Jednak knihu krásně sceluje její nádherná vnější stránka, jednak se to hodí k ústřednímu motivu nečitelných hliněných desek. Které ovšem (opět) jako by se zbytkem textů nesouvisely.

JitrniPoutnik
17.02.2022 5 z 5

-.- stručné, obyčejné, melancholické, barevné, šedé


Phoenixx
20.11.2019 4 z 5

Uchvátila mě v prvé řadě obálka, ale obsah taky krásný.

Daphodille
13.08.2019 5 z 5

Myslím, že autor anotace to vystihl lépe než celá má recenze pro LN. A jinak - pro mě naplnění slova poezie (ačkoli to nikde není řečeno). Znám i některé Hruškovy fejetony - co do jádra kvality nejsou daleko od dužniny jeho poezie.

Lu_books
12.06.2019 5 z 5

Co k tomu dodat... Snad jen, že ocitnout se uprostřed takových veršů je dokonalým estetickým zážitkem.

Grepp
19.03.2019

Báseň 'Poslyš' je ukážkou toho, ako si predstavujem poéziu, tú mrkvu si zapamätám nadlho, naučil som sa vážiť si, keď sa mi niečo ako takáto zdanlivá prkotina (kouřící mrkev) vryje do pamäti a ovplyvňuje následne moje estetické cítenie.

mahdal
10.03.2019 4 z 5

Ano! Tak takovouto poezii můžu! Petr Hruška opět nezklamal. Setkáváme se znovu se syrovými verši plných nejasností, které však čtenáře neodrazují od čtení, ale přimějí ho nad slovem přemýšlet. Název Nikde není řečeno tak naprosto vystihuje charakter sbírky.
Nedořečenost a jakási mlhavost veršů graduje díky úryvkům ze sumerských destiček, jež jsou plné fragmentárních textů.
Znovu se ve sbírce objevuje setkáváme s Adamem, tak typickým motivem pro tohoto autora, který je pro nás ale stále tajemstvím.

Texty jsou doplněny o obrazy Jakuba Špaňhela; tyto impresionistické náčrty dokáží vystihnou až s děsivou přesností obsah básně.

Celou sbírku uzavírá citát Petra Hrušky: "Psát poezii - tedy minout se přesně." Myslím, že tato citace naprosto vystihla celou sbírku.

Rozhodně doporučuji!

puml
03.02.2019 5 z 5

Budeto znít jako klišé, ale nová sbírka Petra Hrušky působí opět jako zjevení. Nejsem znalec ani přílišný čtenář české poezie, sem tam něco uždibnu, sem tam mi něco uvízne v paměti, ale setkání s takto dobře napsaným celkem, to se nestává moc často. Opět se tu setkáváme s pečlivým, někdy až úporným vážením slov, jak už to ostatně bývá u autora dobrým zvykem. Navíc potěší velmi pěkná grafická úprava s lustry Jakuba Špaňhela, a také to, že Petr Hruška patří k našim nejčtenějším a zároveň nejlepším básníkům. Tahle sbírka se tak určitě dostane mezi více čtenářů, a to je jen dobře. Doporučuji.

Autorovy další knížky

Petr Hruška
česká, 1964
2004  82%Zelený svetr
1995  77%Obývací nepokoje
1998  75%Měsíce
2013  82%Darmata
2005  92%7edm 2005

Kniha Nikde není řečeno je v

Právě čtených1x
Přečtených48x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce17x
Chystám se číst16x
Chci si koupit6x