Neznámý Eugen Ionescu

Neznámý Eugen Ionescu https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334479/mid_neznamy-eugen-ionescu-51a-334479.png 5 4 2

Z rumunských a francouzských originálů vybral a přeložil Jiří Našinec ; Předmluvou opatřila Libuše Valentová

Přidat komentář

eviku19
29.04.2021 5 z 5

Ionesco bol výnimočný autor, ktorého myšlienky sú aktuálne aj v súčasnosti.

Ukážka z knihy:

„Popírám zde možná mnoho z toho, co popírají popírači, ale popírám hlavně popírače, jejich sobectví, jejich bezcitnost, jejich nedostatek lidské sounáležitosti, jejich vědomou či nevědomou zálibu v tyranii, protože právě tu oni připravují: hromadný útlak příjde zvenčí".

JulianaH.
08.02.2021 4 z 5

Je užitečné (ne-li nezbytné) nahlédnout do Ionescových juvenilií, aby člověk pochopil jeho pozdější, náročnější tvorbu: absurdní drama. Tenhle sborníček obsahuje tři povídky v próze, publicistickou stať o Československu a předmluvu, která čtenáře uvádí do kontextu autorova života a tvorby.

Pro mě je naprosto nezapomenutelná povídka Deník šestnáctiletého, protože vyslovuje věci, nad nimiž v mládí přemýšlel snad každý z nás. Pojednává o géniovi, výjimečnosti, významu umění, smrtelnosti, lidskosti a osudu. Hrdiny jsou dva šestnáctiletí chlapci, gymnasisté — jeden se chce stát básníkem a druhý diktátorem; tedy povolání, která pro mě odjakživa mají nesmírný, archetypální význam. V „budoucím diktátoru“ Mihailovi navíc vidím hned dva (edit: tři) své přátele.
[spoiler!] Závěr, kdy si oba uvědomují bláhovost svých snů a svoji „obyčejnost“, působí drtivě, ale jeho dopad mírní skutečnost, že básník-vypravěč má silně autobiografické prvky... a že Ionesco rozhodně obyčejný nebyl.


Autoři knihy

Jiří Našinec
česká, 1950
Eugène Ionesco
francouzská, 1909 - 1994

Kniha Neznámý Eugen Ionescu je v

Přečtených4x
Chci si koupit1x