Než shořím

Než shořím https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127013/bmid_nez-shorim-urZ-127013.jpg 4 12 2

Jednoznačně největší počet nejrůznějších ocenění v posbíral v Norsku v roce 2010 román Gauteho Heivolla Før jeg brenner ned (Než shořím). Získal Brageprisen (Bragiho cenu) a byl nominován na Bokhandlerprisen (Cenu knihkupců), Kritikerprisen (Cenu kritiků), Ungdommens kritikerpris (Cenu mladých kritiků) a mnohé další. Heivollův čtvrtý román Før jeg brenner ned vychází ze skutečných událostí, které se odehrály na sklonku 70. let v okolí Heivollovy rodné vsi Finsland na jihu Norska. Heivoll působivě líčí atmosféru strachu způsobenou řáděním pyromana. Události jsou přibližovány z různých úhlů pohledu. Rekonstrukce minulosti slouží Heivollovi k reflexi vlastního života a dráhy spisovatele. Velký čtenářský ohlas, recenze plné superlativů a řada ocenění zajistily románu chystané překlady do desítky evropských jazyků.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vakát
Originální název:

Før jeg brenner ned , 2010


více info...

Přidat komentář

pajaroh
17.07.2021 4 z 5

Román s netradiční kompozicí, kdy je od začátku znám pachatel i události a přesto si zachovává napětí a gradaci. Také soucit s obyčejnými lidmi, příbuznými, absence odsouzení a vědomí toho, že příběh vychází ze skutečných událostí knize dodává na čtivosti.
Slabší byla linie spisovatelova života. Jeho pohled na některé události se žhářstvím související i dramatičtější okamžiky dospívání či životního rozhodnutí jsou sice do nosného příběhu propleteny nenásilně, ale mnoho popisovaných scén mi přišlo zbytečných a ztrácejících souvislosti. Příliš velkou podobnost, kterou se spisovatel snažil zdůraznit, jsem nenašla. K jasnému vysvětlení a objasnění motivů nedojde, ale v příběhu to působí přirozeně.

Darleen
19.06.2013 4 z 5

Heivollovi se podařilo v knize vybudovat velice hutnou a temnou atmosféru. Na první pohled bezvýznamné popisné detaily dokáží vyvolat značně depresivní pocity. Rozhodně nejde o odpočinkovou četbu k moři, protože možná začnete přemítat nad tím, jak blízko je od normálnosti k šílenství a co člověka může dovést k tomu, že tuhle najasnou hranici úplně nepozorovaně překročí.


Štítky knihy

norská literatura

Autorovy další knížky

Gaute Heivoll
norská, 1978
2016  59%Královo srdce
2012  75%Než shořím