Neviditelná žena: Příběh agentky Virginie Hallové

Neviditelná žena: Příběh agentky Virginie Hallové https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451035/bmid_neviditelna-zena-pribeh-agentky-vir-zYu-451035.jpg 5 14 7

Dosud nezveřejněný příběh špionky, ze které mělo strach i samotné gestapo. Virginia Hallová pocházela z majetné rodiny původem z amerického Baltimoru. Studovala jazyky a ekonomii, nejprve ve Spojených státech a později ve Francii, Německu a Rakousku. Nakonec získala práci na americké ambasádě ve Varšavě a doufala v kariéru na Ministerstvu zahraničí. Když ale po nehodě při lovu v roce 1932 přišla o nohu, sen o diplomatické kariéře se rozplynul. Virginii to však nezlomilo. Vzdor handicapu se dokázala prosadit ve službách Oddělení pro zvláštní operace (SOE) u britské rozvědky. Stala se tak první ženou na straně koalice států bojujících proti Hitlerovi nasazenou za nepřátelskou linií, kde vybudovala rozsáhlé špionážní sítě po celé Francii, stala se klíčovou osobou odboje, organizovala shozy zbraní a výbušnin a stala se průkopnicí tajného bojiště. Přestože po ní gestapo neúnavně pátralo, plakáty s její podobiznou visely téměř všude a byla na ni vypsaná odměna, odmítala z Francie odejít. Až když byla odhalena, uprchla přes Pyreneje do Španělska… jen aby se, nezlomná v odhodlání dál zachraňovat životy, o několik měsíců později mohla vrátit a po zahájení invaze v Normandii vést proti nacistům úspěšnou partyzánskou válku. Sonia Purnellová jako první na základě nových informací a rozsáhlého výzkumu zcela odhaluje tajný život Virginie Hallové v inspirativním a ohromujícím příběhu o hrdinství a osobním vítězství nad šokující nepřízní osudu; příběhu o tom, jak vytrvalost jedné ženy pomohla vyhrát nejdůležitější válku v dějinách.... celý text

Přidat komentář

SumýšIrena
23.01.2022 4 z 5

Za poslední část u CIA ubírám jednu hvězdu. Četla se mi hodně špatně. Možná je to tím, že Virginie už neměla tak pestrý život. Ale jinak to musela být úžasně silná žena.

soukroma
17.05.2021 5 z 5

Podrobná literatura faktu, s mnoha odkazy - skutečný špionský příběh předčící špionážní bestsellery. Ale škoda, že to není spíš biografie románová, četlo by se to lépe, zaujalo by ještě více.
Za obsah a vůbec připomínku odhodlané Američanky ve službách boje proti nacistům rozhodně 100%.


EvaApple
08.04.2021 5 z 5

Něco mezi literaturou faktu a biografií, hodně podrobně popsána nejzajímavější léta válečné korespondentky/agentky, která to vůbec neměla lehké. Nejsem feministka, ale málokterý chlap by zvládl to, co ona. Klobouk dolů

bookcase
29.01.2021 5 z 5

To byla holka! skvělá biografie, hodně podrobná a propracovaná.

a.k
18.11.2020 4 z 5

Neuvěřitelná biografie ženy, která byla nejnebezpečnější špionkou za 2. světové války. Výjimečná Američanka, která milovala Francii a i přes svůj handicap dokázala realizovat téměř sebevražednou misi namířenou proti tyranii nacistů a jejich francouzských poskoků. Stala se průkopnicí odvážných operací v podobě špionáže, sabotáže a podvratné činnosti za nepřátelskými liniemi. I když nejde o román, autorka líčí osudy barvitě a mnohdy jde o napínavé, smrtelně nebezpečné "dobrodružství". Je až s podivem, že tak silný příběh se dostal na světlo světa až nyní.

iceVS
13.11.2020 4 z 5

Neuvěřitelně odvážná, tvrdošíjná a nezlomná žena. A kniha bez jediné pravopisné chyby.
Autorka shromáždila rozsáhlé množství informací o své hrdince. A bohužel je zřejmě použila úplně všechny. Dokážu si představit, že kniha by byla o něco čtivější, pokud by nebyla tak detailní. A překladatelka má zřejmě velkou víru v jazykové schopnosti čtenářů. Jinak si neumím vysvětlit množství jednotlivých výrazů a místy i celých vět ve francouzštině. Tu a tam jsem si domýšlela, stoprocentně jistá jsem si byla pouze u slovíčka "merde".

miseb
24.10.2020 5 z 5

Úžasná knížka. Jedna z nejlepších, kterou jsem na toto téma četla. Popisuje život Virginie Hallové a její působení v odboji za druhé světové války. Zbytečně neodbíhá od tématu, podrobně se zabývá činností Virginie, jejími schopnostmi a obrovským přínosem pro SOE.
Člověk si asi vždy dokázal představit nebezpečí, jakému agenti v té době čelili, ale teprve při čtení této knížky si uvědomíte tu osamělost, neustálý strach z prozrazení. I když to si člověk vlastně asi představit neumí a ani nemůže.
Určitě doporučuji, a kdyby to šlo, dám hvězdiček daleko víc.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) Francie tajné služby agenti, agentky špionáž odvaha

Autorovy knížky

Sonia Purnell
anglická
2020  93%Neviditelná žena: Příběh agentky Virginie Hallové

Kniha Neviditelná žena: Příběh agentky Virginie Hallové je v

Právě čtených2x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce53x
Chystám se číst65x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x