Nevěrní

Nevěrní https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388990/bmid_neverni-Yik-388990.jpg 3 31 11

Vynikající mix špionážního thrilleru s prvky severské krimi z prostředí tajných služeb! Když se šéfce kanceláře švédské tajné služby v Bruselu Bente Jensenová dostanou do rukou informace, které staví MI6 do velmi špatného světla, ví, že by se o celé záležitosti měla poradit s nadřízenými. Takový únik citlivých informací nepochybně způsobí mezi švédskou a britskou tajnou službou roztržku. Britského agenta Jonathana Greena, který podobně jako Bente žije pod tajnou identitou v hlavním městě Belgie, se celá záležitost dotýká z opačné strany – potřebuje z rukou Islámského státu vysvobodit důležitého informátora, nadřízení mu však akci nechtějí schválit. Už totiž vědí, že se přísně tajné informace dostaly do rukou Švédů a že by případný neúspěch mohl celou situaci katastrofálně zhoršit. Hra, ve které nelze věřit ani vlastní rodině a každý sebemenší čin může mít dalekosáhlé následky, začíná…... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

De otrogna , 2017


více info...

Přidat komentář

Stanas513
19.06.2023 2 z 5

Ne, že by se mi kniha nelíbila, ale není to, jak se říká, můj šálek kávy. Já prostě ty špionážní příběhy moc nemusím. Jakmile se to týká politiky, tak mě to moc nebere. A tady je do toho politika zapletená dost. A hrubé násilí při vyšetřování - to je námět pro drsný film. (Možná, že už bylo zpracováno, nevím.) Rozhodně to není kniha, kterou bych si chtěla přečíst znovu.

Ulala
08.04.2022 4 z 5

Na pozadí příběhů dvou rodin se odehrávají napjaté vztahy MI6 a švédské tajné služby, anebo naopak? Autorovi se podařilo vměstnat do příběhů život mimo svou vlast, mezilidské vztahy v rodině, boj o moc a přežití v tajných službách, změnu chování lidí v pozici: „když mohu všechno“. Při čtení jsem neustále bojovala mezi pocitem nudy při vyprávění o běžném životě dvou osob v tajných službách a každou větou se stupňujícím napětím při jeho vývoji. Tento styl psaní, téměř bez dialogů, se mi docela líbil. Konec se mi sice zdál trochu přes čáru, ale co by ne.


knihomolka525
05.01.2022 2 z 5

po slibném začátkum kdy jsem mlsně čekala na nějakou severskou (avizovanou)detektivku jsem se dočkala jen agenty napěchovaným děj.Vše se točilo kolem Brusele .Kdy se šmírují rodiny a přátelé navzájem a jako třešničku na dortu ,upečeném jakoby kočičkou a pejskem,jsme dostali taxikáře ze Sýrie který měl prozradit nějakého pohlavára kterého bylo třeba zabít.No jestli takhle pracuje MI6 a Švédové tak potěš koště.Ale ta nevěra tam byla taky.Klíčová.

Madelisi
25.08.2021 3 z 5

(SPOILER) Mám pocit, jako bych četla dvě knihy. Jednu o britském špionovi, který chce nastolit mír, a druhou o švédské matce pracující s utajovanými informacemi v Bruselu. Na to, že Švédové jsou stejní špióni jako v knize vystupující Britové, mi přišli pouze jako céčková či déčková špionská verze.

Oba příběhy jsou nevyrovnané. Jonathan má akční kousky, běhá, cestuje po celém světě a zcela nechutně podvádí manželku. Bentina linka zase působí jako linka pracující matky, která se nemůže spolehnout na manžela.

Chybělo mi vysvětlení úvodní zápletky. Proč britský analytik vynesl tajné dokumentu a proč je předal zrovna Švédům? Vždyť jde o spojence! Jak spojenci můžou chtít naverbovat agenta svého spojence? Asi jsem moc naivní.

Líbil se mi závěr. To Švédi konečně začali špionovat, Bente konečně ukázala, že má výcvik. Bohužel se Švédové dostali na béčkovou úroveň. A Jonathan ztratil veškeré mé sympatie, které kdy získal. Závěrem jsem ráda, že příběh byl ukončen, že se nenabízí prostor k okamžitému pokračování.

kachnat
10.07.2021 4 z 5

Byl to spíš psychologický příběh se špetkou špionáže a krimi, ale přestože jsem oddalovala čtení, nakonec se mi knih vcelku líbila, i když to není zrovna můj šálek kávy.

Evely
29.11.2020 1 z 5

Nemohu dát více hvězd. Krimi mám ráda, ale tohle mělo do krimi daleko. Spíše se pořád řešili pocity a složitosti života postav, rodinné problémy atd. Navíc to nejhorší mi přišlo hlavně přeskakování děje mezi časovými liniemi, takže se kniha dost špatně četla. V průběhu nudné, pro mě jasně směřující a pak rychlý očekávaný konec.

LussyP
09.08.2020 4 z 5

Dala bych spíše 3,5 hvězdičky, ale za ten konec dám tady 4.

Hodně mi vadil začátek, nemohla jsem se začíst, navíc béčkové úryvky červené knihovny a rozebírání rodinných vztahů, fňukání Bente a i Jonathana. Ovšem pak to chytlo skvělý spád, špionážní tématika mě baví, vyhrocené situace, nedůvěra. Zhruba druhá polovina knihy mě opravdu bavila a držela v napětí.

MimiNinaFuraha
18.11.2019 2 z 5

Jak já miluji čtení a všelijaké zápletky, tak.... tohle se mi prostě četlo špatně. Milionkrát jsem knihu odložila až jsem si najednou řekla: Proč čteš knihu, která se ti čte špatně? A odložila jsem ji nadobro. Takže nedočteno.

čef
20.03.2019 5 z 5

Překotný styl vyprávění se k tomuto druhu příběhů velice hodí. Tajemné a kruté hry špiónů se hrají ve velkém stylu ničíce všechny hráče. Tentokráte se vzájemně drtí spojenecké sítě a jestli se zachrání, ti drobní, na které padne slovo nebo lejno nadřízených, je velkou otázkou. Velmi pěkně napsáno a snadno doporučím stejně postiženým čtenářům.

Hella
30.01.2019 3 z 5

Takový průměr - nenadchne, neurazí. Nepříliš sympatické postavy, skoro se mi chce říct až žabaři, ale to bych asi nebyla spravedlivá a hlavně z mé strany žádná touha "pohlídat" si autorovy další tituly.

karel9045
16.11.2018 3 z 5

Jistý muž z rezidentury britské tajné služby v Bruselu se rozhodne předat USB disk s velmi důvěrnými informacemi agentce švédské tajné služby. Únik je prozrazen, muž zpacifikován, ale šéf oddělení - agent Jonathan Green - nebude mít klid, dokud inkriminovanou flešku nezíská zpět. To je základní a v dnešní digitální době, kdy vyrobit kopii souboru trvá sotva pár vteřin, velmi vratké východisko krátkého románu Nevěrní. Příběh košatí a únik není jedinou zradou, které se dočkáme. Styl vyprávění, odehrávající se v přítomném čase, je velmi jednoduchý, skoro začátečnický. Autor zvolil popisný způsob vyprávění, ve kterém téměř nepoužívá přímou řeč. Přesto však není nouze o napětí a v momentě, kdy se děj přesouvá do tajného domu a zabývá se mimo jiné otázkou vztahu mezi povinností a svědomím, vystoupí nakrátko z rámce běžného thrilleru.

Autorovy knížky

Andreas Norman
švédská, 1972
2018  64%Nevěrní

Kniha Nevěrní je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce49x
Chystám se číst16x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x