Nespavost

Nespavost https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/219598/bmid_nespavost-zNz-219598.jpg 4 152 47

Noční strážci série

1. díl

Sedmnáctiletý Parker se, jakmile usne, ocitá ve snovém světě toho, komu se naposledy před spaním podíval do očí. Už to nedokáže dále snášet a pomalu umírá vyčerpáním. Pak však potká Miu, v jejímž snu dokáže usnout. Mie začnou chodit anonymní e-maily, které jí nahání hrůzu. Spojí si je s jeho nevysvětlitelným chováním a začne se mu vyhýbat. Jak ji jen přesvědčit, že Parker není jejím nepřítelem? Originální a netradiční zápletka celý příběh žene neuvěřitelnou rychlostí kupředu. Napínavé, zajímavé čtení si udrží čtenářův zájem až do úplného konce.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

Insomnia , 2013


více info...

Marie022
Marie022
29.01.2024 4 z 5

Je v ní hodně překlepů, občas se v tom blbě orientuje. Ze začátku jsem si říkala co to je za blbost, ale v každé kapitole čekalo něco, o čem jsem musela vědět jak to dopadne. Pak už jsem si na ty překlepy a styl jakým je Nespavost napsaná, zvykla. A nelituju ani jedné minuty tahle knížka mě vytrhla z nečtecího období.
Jenom mě mrzí že u nás není 2. a 3. díl, moc by mě zajímalo jak se to bude dál vyvíjet.

sulzsova.anna
sulzsova.anna
13.02.2023 3 z 5

Tady se ukazuje, jak může špatně napsaná kniha plná překlepů zaujmout. Na mě působila tak divně a zmateně, že jsem ji musela dočíst. Chvílemi jsem vůbec netušila, o co v knize jde a chtěla ji i zavřít, ale přišla mi tak moc divná a zvláštní, že jsem ji musela dočíst.

Oceňuji psaní z pohledu kluka. Možná proto jsem se přinutila ji dočíst, protože takových knih není moc a mě se v mysli mladého chlapce líbilo.

Zřejmě jsem čekala nějaké větší drama, i když nemůžu říct, že by byl příběh nudný. Je velmi rozporuplný. Přesně ten typ knihy, nad kterou pak dlouho přemýšlíte a snažíte se vydedukovat, co tím vším bylo vlastně myšleno.

Obálka zbytečně straší. K příběhu se příliš nehodí, zato název je dokonalý, všechno vystihuje. Myslím, že se k ní za pár týdnů znovu vrátím a zkusím ji přečíst znovu, poslední dobou zjišťuji, že po druhém čtení vidím mnohem hlubší maličkosti, které jsem původně neviděla.


irling
irling
06.04.2021 2 z 5

Je to strašně užvanene a prokousat se začátkem nad mé síly. Souhlasím s komentářem, kde kdosi píše, že nechápe, co je na Kingovi tak úžasného. Souhlasím. Snažila jsem se dlouho.

LussyP
LussyP
09.08.2020 4 z 5

Je to rozhodně spíš YA kniha, s malými prvky fantasy a ještě menšími prvky thrilleru.
Každopádně mě čtení bavilo, bavilo mě i vyprávění o snech jiných, na co si tu lidé stěžovali. Záporáka jsem odhalila skoro hned, ale i tak se mi vývoj líbil.
Je škoda spousty překlepů, ale pokud vyjde druhý díl, přečtu si ho.

notorix
notorix
31.07.2020 3 z 5

Trochu mi to připomnělo můj oblíbený Klub rváčů, ale opravdu jen lehce. Každopádně je to čtivé, jen ten otevřený konec je opravdu obří oslí můstek pro případné pokračování. A co mi tedy čtení trochu znepříjemňovalo byla ta spousta překlepů.

iiiccc
iiiccc
06.09.2019 1 z 5

Zajímavý námět, ale já se nedokázala začíst. Při čtení mi myšlenky bloudily všude možně a pointa příběhu mi naprosto unikla. Zdlouhavé vyprávění, žádné zvraty, podivné postavy.

Romča11
Romča11
10.07.2019 3 z 5

Zajímavá knížka. Trošku psychologická. Ale ty překlepy si YOLI mohlo odpustit.

Lumine
Lumine
14.06.2019 5 z 5

Zvláštní ale dobrá knížka! Má trochu pomalejší rozjezd, ale za ten zbytek to stojí. Škoda, že nevydají další díly. ;_;

ElizabethB
ElizabethB
28.05.2019 3 z 5

Príbeh so zaujímavým námetom. Začal sa čítať celkom dobre, hneď ma zaujalo to celé vchádzanie do snov ostatných ľudí po naviazaní očného kontaktu. Sú tam pekne opísané aj jednotlivé sny a všetky pocity.
Poviem to takto: bola to fakt psycho kniha, najmä v druhej polovici. Tam to bolo teda fakt skvelé. Áno, prvá polovica bola taká zvláštna, trochu pomalšie som sa dostávala do príbehu, no napokon sa to podarilo s tým pocitom, že kniha naberala svoje tempo a pekne gradovala. Hlavnú postavu - Parkera - som si celkom obľúbila aj keď na druhú stranu nie až tak veľmi.
Na knihe ma sklamalo, že jediná nadprirodzenosť tam bola tá Parkerova schopnosť vchádzať do snov. Myslela som si, že tam bude nejaká nadprirodzená zápletka, no nebola. Všetko bolo v podstate reálne. Nie že by to bolo nejako zlé, no očakávala som niečo iné. Ale na druhú stranu, nijako to nezničilo podstatný dojem knihy. Bola dosť napínavá a ak by ste tam hľadali nejakú romantiku, tak to môžete rovno vzdať, nie že by tam neboli náznaky lásky, ale len málo, čo mne ako náročnej čitateľke vyhovovalo.
Každopádne kniha sa mi dosť páčila až na to malé sklamanie a odporúčam vám ju, najmä ak máte radi také psychologické faktory v príbehoch a vchádzanie do snov.

Jitule17
Jitule17
10.09.2018 2 z 5

Dnes dočteno a velké rozpaky. Děj byl celkem zajímavý, ale na můj vkus málo napínavý, nebavilo mě neustálé popisování myšlenkových pochodů Parkera, to už jsem i přeskakovala...to víc bavily vtípky a trička Finna.
Konec otevřený, netušila jsem, že je to kniha z nějaké série, a vlastně ani netuším, co ten kluk byl vlastně zač.. a další díl v nedohlednu?

sikope
sikope
06.09.2018 4 z 5

Napínavý příběh s překvapivým koncem.

Lily-fairy
Lily-fairy
20.05.2018 5 z 5

Dokonalý, ale štve mě otevřený konec a další díly nejsou přeloženy...

carollfu
carollfu
27.03.2018 4 z 5

Kniha celkem účinně působí na psychiku, což se mi ne vždy zamlouvalo a občas to i dokonce děsilo. Do posledního momentu nevyšla pravda najevo a musím přiznat, že jsem trošičku byla zklamaná. Role psychopata by mnohem více seděla jiným postavám. Stejně tak podle mě nebyl plně využit potenciál Slepé lebky. Jinak nápad je to skvělý, jen by mohl být zpracován ještě o fous lépe. 4*

Gaby13
Gaby13
25.09.2017 3 z 5

Zajímavý nápad, který však nebyl plně využit. Název knihy a popis mě hned zaujal. Četla jsem ji ale poměrně dlouho. Asi to nebylo to, co jsem čekala. Příběh se chvílemi táhne a opravdu napínavé je až vyvrcholení.

PeM
PeM
18.09.2017 1 z 5

Neurazí, ale ani nenadchne....

Ady2
Ady2
29.08.2017 4 z 5

Kniha se mi moc líbila a přečetla jsem ji jedním dechem, ale konec mě trošku zklamal. Čekala jsem, že mě autorka něčím šokuje, jako tomu bylo v celém ději, avšak to nepřišlo. I tak jsem z knihy nadšena a všem ji mohu jen doporučit..

Lexa123
Lexa123
30.07.2017 5 z 5

Tenhle příběh jsem si hodně oblíbila protože často nad ním přemýšlím a já sama v poslední době špatně spím. Ale chtěla bych vědět co se ke konci stalo s tím jeho otcem.

luciasek86
luciasek86
13.04.2017 5 z 5

Úžasný, velmi propracovaný spíše hororový děj, četla se velmi svižně dokonale vtáhla do děje přečetla jsem ji během dvou večerů jedním dechem. Opravdu skvělá knížka pro milovníky tohoto žánru. Vřele všem doporučuji.

kytarka
kytarka
26.01.2017 5 z 5

Po začtení jsem přečetla jedním dechem. Velmi zajímavý defakto hororový příběh.

terezka8540
terezka8540
20.11.2016 5 z 5

Tuto knihu mám už pár řádek měsíců přečtenou a ráda si ji přečtu znova. Na co tedy jsem dlouho čekala byl překlad dalšího dílu, který mi chybí, až mi jednoho dne došla trpělivost a přečetla jsem si je všechny v angličtině. Příběhově se mi nápad velmi zamlouvá. Narazila jsem tehdy na ni čistě náhodou v knihkupectví, kde se mi líbil název, přečetla si úryvek a bez váhání si ji vzala. Soudě podle úryvku, jsem nejdříve myslela, že Parker je jen schizofrenik, který trpí silnou nespavostí. No později se dozvíte něco jiného.
Parker je jako postava velmi vybarvená, je s ním hodně vyhráno po psychické stránce. Finn je klasický nerdovský vtipálek, který tím příběh odlehčuje a není to jen samé drama a drama a nakonec ještě a překvapivě drama. Addie se mi tam nejdříve zdála fajn a v pořádku, později se mi tam trochu pletla do příběhu, ale dobře, autorka musela nějak zkomolit a víc určit vztah mezi Miou a Parkerem a mezi Addie a Parkerem. Mia je velkou záhadou, později bych řekla i zklamáním. Nevím, jestli ji mít ráda nebo ne. Nejdříve se mi líbilo, jak byla chladná, jak byla tajnůstkářská, jak dokázala se vyhýbat. No nakonec se z ní stala jen "chudinka" a přijde mi, že autorka nám chtěla až vnutit, abychom ji litovali. Ze začátku poznávání Mii se mi hrozně líbilo, později mě to zklamalo. Ale každá kniha má svůj nedostatek, ale to je právě i tím dostatkem. Přesto dávám knize plné hodnocení, protože mě dost zaujala, během dvou dnů jsem ji měla poprvé přečtenou ( nevím proč, dokázala mě chytit již od začátku ). Jsem ráda, že jsem objevila další takovou "vzácnou knihu, kterou zná málokdo" s tématem ne upírek a obyčejná holka, kteří se na první pohled do sebe zamilují. Má to potenciál, příběh, akci, deprese, drama, a dokonce i komedii. Za mě opravdu plný počet hodnocení :)

Štítky knihy

sny thrillery napětí poruchy spánku, nespavost

Autorovy knížky

R. Jenn Johansson
americká, 1978
2014  74%Nespavost

Kniha Nespavost je v

Právě čtených2x
Přečtených213x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených11x
Knihotéce93x
Chystám se číst86x
Chci si koupit19x
dalších seznamech2x