Nesnesitelná lehkost

Nesnesitelná lehkost https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203365/mid_nesnesitelna-lehkost-lvX-203365.jpg 4 26 11

Pod jménem Portia de Rossi si nejen fanoušci seriálu Ally McBealová vybaví krásnou, úspěšnou a na první pohled chladnou právničku s blonďatými vlasy po pás, Nelle Porterovou. Kdo je ale Portia de Rossi doopravdy? Úspěšná hollywoodská herečka a modelka v knize Nesnesitelná lehkost bytí promluvila zcela upřímně nejen o své cestě ke slávě a zákulisí natáčení jednoho z nejúspěšnějších seriálů všech dob, ale především o svém osobním životě, do kterého ji ten profesní zcela zákonitě zasahoval. Jen těžko si lze při sledování Portie na televizní obrazovce či filmovém plátně představit, čím vším si herečka musela v životě projít. Vyčerpávající byl především boj se zákeřnou nemocí, anorexií, která málem Portii dovedla až na samé dno. Neméně důležitým, stejně jako přiznat si svou nemoc, životním rozhodnutím bylo pro Portii veřejně přiznat svou lesbickou orientaci. Tato kniha je tedy o skutečné Portii de Rossi, o ženě, která zvítězila v boji s anorexií, našla sama sebe a stala se uznávanou a celosvětově známou herečkou.... celý text

Romány Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , XYZ (ČR) , Albatros (ČR)
Originální název:

Unbearable Lightness: A Story of Loss and Gain , 2011


více info...

Přidat komentář

Mandy412
04.09.2022 3 z 5

Na Ally jsem nekoukala a herečku neznala. Kniha mne zaujala v levných knihách svou cenou a tématem poruchy příjmu potravy. Příjemně mě ale překvapila, hezky se četla a Portia nás pustila nejen do svého soukromí, ale i do zákulisí Hollywoodu, kde je na všechny neustále vyvíjen tlak na to, jak kdo vypadá, kam chodí, jak se chová a i co si myslí.

Ticiana
29.01.2021 4 z 5

Musim říct, ze o téhle herečce jsem netušila, ze měla takové problémy. Taky jsem si rikala, ze to v hlave neměla v poradku. Jsem rada, ze jsem si knihu přečetla a ze vse dopadlo dobre.


Alexxxka
26.02.2020 4 z 5

Nebýt letošní výzvy, kdoví jak dlouho by mi kniha ještě stala bez povšimnutí v knihovně. Neměla jsem žádné očekávání a kniha mě mile překvapila a odzbrojila stylem, kterym je napsaná. Bez servítek, s velikou upřímností. Akorát jsem měla u čtení často pocit hladu.

Schrödingerka
24.10.2019 5 z 5

Přečetla jsem v originále a pak pro srovnání i český překlad a jednu poznámku k překladu: Portii nediagnostikovali lupenku ale lupus. Můžeme se jen dohadovat, zda by i lupenka byla dostatečnou motivací - doufejme, že ano. Za mě zcela plných 5 hvězdiček.

alabra
09.11.2017 3 z 5

Povrchní, plytké, jen klouže po problému, na druhé straně ukazuje zákeřnost poruch spojených s anorexií a bulimií. Moje první kniha s touto problematikou, další se číst nechystám.

tob1
26.09.2017 2 z 5

Docela jsem se na tuto knihu těšila, ale byla pro mne bohužel zklamání. V celé knize se skoro stále mluví jen o jídle – nejídle, kdy trpěla poruchou příjmu potravy. Vím, že je to doceal ožehavé téma a od Portie, to byl docela odvážný krok, napsat tuto knihu tak otevřeně. Doufala jsem, že tam bude i něco více z jejího života po jejím coming outu.

perpe2a
26.03.2017 4 z 5

Dobře napsaná zpověď. Musím říct, že jsem nic neočekávala, brala jsem ji pouze jako oddychovku, ale to, s jakou otevřeností a upřímností byla od Portie napsána mě dostalo. Bylo mi za ni smutno a věřím, že její trápení, které prožívala s anorexií řeší dalších x dívek, kterým by přečtení možná otevřelo oči.

Tom Riddle
13.02.2017 4 z 5

Smutná a bolestivě upřímná zpověď nádherné ženy, které role proslulé Ledovky Nelle, dokonalé na povrchu a bouřlivě trpící pod ním, sedla snad víc, než by kdo tušil. Boj s váhou, se sexualitou a se sebou samým. Setkal jsem se s názorem, že Portia de Rossi zřejmě musí být velice povrchní a hloupá žena, když tohle je to nejlepší, na co se zmůže ve svém memoáru. Nesouhlasím. Samozřejmě, veliká část knížky se věnuje jednomu a tomu samému problému, on dotyčný ovšem zřejmě nerozumí tomu, že se jedná o psychický problém, nikoli o nějakou povrchnost či marnivost. Mimochodem, hrozně nerad kritizuju číkoliv překlad, ale tady se tomu nemůžu vyhnout, jelikož (a navíc je to tak trochu spoiler, čili nečíst, pokud si nechcete nic prozradit...) samotný závěr vyznívá hodně doztracena. Portia se v anglickém originále svěřuje s tím, že tím úplným dnem pro ní byl okamžik, kdy jí byl diagnostikován lupus, závažné autoimunitní onemocnění, které může mít za následek i smrt. V českém překladu ovšem Portiu k smrti vyděsila (byť jakkoli nevzhledná a nepříjemná) lupenka.

Patw
13.08.2016 5 z 5

Četlo se to jedna báseň. Ano, lehké čtení, ale působilo to přesně jak mělo - jakoby byl člověk v místností se samotnou Portiou a poslouchal její vyprávění, jako konverzace nad šálkem kávy uprostřed nedělního deštivého dopoledne. Takový náhled do lidské duše, o které by Vás na první pohled nenapadlo, čím vším si prochází a jak těžké to musí být. Opravdu upřímná, někdy to čtenáři může i vadit, na druhou stranu nač by měla psát a vydat neupřímnou knihu? Tohle je překvapivá kniha, pohled do duše člověka, co každý den nasazoval masku statečnosti a sebejistoty aby nedal okolí nic znát. A hlavně, je tu pak to uvědomění si, co je špatně a co lze změnit.

denča1000
22.06.2016 3 z 5

Životopisná kniha o herečce, která trpěla anorexii a řekla bych, že dost přehnaně počítala každé sousto a ne jen to, aby náhodou nepřekročila limit kalorii, či snad nenabrala nějaké to deko a přesto, že to pro ni bylo velmi náročné, si dá se říct na poslední chvíli uvědomila smysl života a pochopila, že pokud něco neudělá, neskončí dobře. Nakonec pochopila, že život není o počítání kalorii a o neustálém hlídání váhy.

Sisi11
03.06.2016 5 z 5

Nádherná, otevřená a upřímná zpověď herečky, kterou máme šanci vidět jako krásnou ženu se svými myšlenkami, láskami, nemocemi, radostmi a problémy. Její životní příběh je klikatý, občas šťastný a občas nešťastný, přese vše je krásný a dojemný. Když vidím Portii v seriálu Ally McBealová, nikdy bych si nepomyslela, jak se v té době cítila, co prožívala a čím se trápila - je to skvělá herečka, neboť na sobě, kromě své hubenosti, nedala nic znát. Obdivuji jí jako osobnost, jako ženu a v neposlední řadě také jako modelku a herečku.

Štítky knihy

anorexie autobiografické prvky lesby, lesbismus herečky Los Angeles

Autorovy knížky

Portia De Rossi
australská, 1973
2014  79%Nesnesitelná lehkost