Nepokojná léta: Historie třicetileté války

Nepokojná léta: Historie třicetileté války https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32249/bmid_nepokojna-leta-historie-tricetilete-OdI-32249.jpeg 5 96 16

Kniha švédského historika je ojedinělým pokusem o vylíčení dějin třicetileté války propojením "velkého příběhu" neosobní války s osudy Erika Jönssona Dahlberha, umělce, vojenského inženýra a válečníka - jehož deník posloužil autorovi jako inspirace. Důležitým tmelem práce jsou ale také sondy do soudobé civilní i vojenské každodennosti. Autor neopomene jedinou příležitost odbočit od sledu bitev a tažení - Erikova nemoc je mu záminkou k pojednání o soudobých lékařských a léčitelských praktikách, dozvídáme se o hygieně vojenských táborů, pohnutkách rabujících žoldnéřů, těžkostech v zásobování, běžných nemocech i táborových epidemiích. První švédsky pohled na období třicetileté války zprostředkovaný českému čtenáři.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Ofredsår: Om den svenska stormaktstiden och en man i dess mitt , 1993


více info...

Přidat komentář

Igor1311
07.05.2022 5 z 5

Nepokojna leta nie je len fantastická sonda do tridsaťročnej vojny, do konfliktu,ktorý zmenil tvar celej Európy, ale aj sonda de celého sedemnasteho storočia. Do storočia plného bojov, epidémii, špiny, bezuzdneho vraždenia. Na pozadí dobrodružstiev erika autor perfektne zachytil celú spoločnosť tej doby, ich zvyky a ich zvláštnosti. Samozrejme sa hlavne zameral na boje,ktoré opísal tak, ako ich odborná literatúra nikdy nezachyti. Opisoval nikdy nekončiace násilie a rabovanie oboch strán, ako cisarskych tak aj Švédov. Keby sa odborná literatúra písala aspoň sčasti takto, pritiahla by pozornosť širšej verejnosti.

modrykomar
26.02.2021 5 z 5

velmi, velmi dobre. odporucam kazdemu zaujemcovi o toto dejinne obdobie.


bleekemolen
04.01.2021 5 z 5

Ultimatni pruvodce dobrodruzstvim svedskeho naroda za 30ti lete valky. Autor nepozaduje od ctenare temer zadne predchozi znalosti problematiky, coz se tykalo i me. I presto dostavame do rukou monumentalni dilo, po jehoz docteni se mi v hlave utvoril jasny obraz a spojily vsechny souvislosti. Vse je predlozeno velmi chytlavou formou.

včelařka
09.08.2020 4 z 5

Hned na začátku se přiznám, že jsem nedočetla... důvod? Moc jmen, míst a popisů bojů... a bohužel moje netrpělivost.
Ale hodnotím vysoko... skvělý popis bezvýchodné reality a krásný jazyk.

ludek7426
31.07.2020 4 z 5

Historie třicetileté války podaná pro změnu více ze švédského úhlu pohledu. Nejsou to strohá fakta a letopočty, ale obrovský obraz života v té době. Obdivuhodné jak široký mají záběr témata, které autor probírá. Vše podloženo pečlivě sesbíranými písemnými prameny, ať už se jedná o historické publikace nebo dobové kroniky a deníky.
Některá tvrzení jsou čistě subjektivní, ale na to má autor právo,prostě velmi čtivě a zajímavě podaná historie. Výborné.

michalhk89
26.02.2020 5 z 5

Četl a je vynikající :)

bertrand
20.09.2019 4 z 5

Ano, kniha je to úžasná, pokud hodnotíme z hlediska literatury a faktu.
Na druhou stranu, pokud si stránku za stránkou uvědomujete, že tento nemilosrdný a nekončící kruh deptajících událostí se v onom věku skutečně otáčel, nezbývá než knihu nedotčenou odložit a počkat až dostatečně otrnete pro druhé čtení.
To je můj případ...

sarkafarka1900
28.12.2018 5 z 5

Výborná kniha. Nedostatkem pouze je osnova knihy, kdy na začátku knihy je popisován průběh morového onemocnění "hlavního hrdiny" Erika Jonsonna-Dahlberga v roce 1656 bez jednoznačného sdělení zda onemocnění přežil, následně je třicetiletá válka popisována i na jeho osudech retrospektivně a na konci není ani naznačeno, jak to s Erikem dopadlo. Přesto jsem nakonec dal 5 hvězdiček, popis vlastních událostí třicetileté války skutečně stojí za to.

Ramiel
30.09.2017 4 z 5

Naučná kniha psaná na pomezí popisu a vyprávění z období třicetileté války ze švédského pohledu nejen o válečných událostech, ale i o životě lidí v této době. Zajímavostí pro mě mimo jiných bylo zejména zapojení se Švédska do kolonizování Nového světa. Také informace, že ve Švédsku té doby neexistovalo nevolnictví a sedláci byli svobodní, na rozdíl jako tomu bylo u nás i v okolních zemích.

heavy66
24.09.2017 5 z 5

Historie mě vždycky bavila, rád čtu historické romány, speciálně období třicetileté války mě zajímá! Nepokojná léta jsou pozoruhodně komplexní, čtivou a zábavnou historickou knihou psanou beletristickým stylem, o třicetileté válce! Výborné!

Boby17
09.09.2017 5 z 5

To nebyla "nepokojná" léta. To byla krvavá jatka a nemilosrdná doba, ve které bych se rozhodně nechtěl ocitnout. Jak píše Michael Weber (https://www.databazeknih.cz/knihy/demoni-apokalypsy-318561), zjevili se čtyři jezdci z Apokalypsy svatého Jana - Mor, Válka, Hladomor a Smrt.
Knížka mi rozšířila obzory a přinesla nové informace o třech desetiletích plných hrůz.

Loginus
14.06.2017 5 z 5

Knihu znám nazpaměť. Je to pro mě vrchol a ukázka, jak dokonale, poutavě se dá psát naučná literatura. Přitom jsem na dílo narazil spíš náhodou při studiu třicetileté války. Chtěl jsem vidět pohled "druhé strany". Namísto toho se mi před očima začal otevírat život ve válečných letech, komplexní a plastický.
Autor dokáže vtáhnout a pohltit.
Kniha má co nabídnout i čtenářům, které příliš nezajímají válečné vřavy a válečnická sláva. Například ukázka cestovaní, životů v táborech, morovým nákazám i tehdejší kuchyni. I výchova dítěte a následné dospívání v těžkých časech je velmi zajímavé, ale jmenovat všechno by zabralo příliš mnoho místa.
Přečtěte si to!

bulat
19.10.2016 5 z 5

Čítať túto knihu mi bolo doslova potešením. Obdobie 30-ročnej vojny a celkovo doba na rozhraní neskorého stredoveku a novoveku nepatrila do sféry mojich záujmov, ale autor ma svojim dielom doslova strhol. Nejedná sa o žiadny suchopárny popis jednotlivých bitiek a stretnutí tohto vleklého celoeurópskeho konfliku. Jedná sa o dokonalú celospoločenskú fresku života tej doby. Čitateľ sa zoznámi nielen so životom v táboroch a na vojnových ťaženiach, ale aj s bežným civilným životom obyvateľstva. Dozvie sa, ako vtedy ľudia rozmýšľali, čo pre nich bolo doležité, ako vnímali detstvo, ako prebiehala výchova detí, aké dobrodružné bolo cestovanie, ako žili sedliaci, meštania, čím žila pomaly upadajúca šľachtická trieda a mnohé ďalšie kamienky mozajky života tej doby. Napadá ma otázka- prečo je dejepis na školách vyučovaný tým najnudnejším možným sposobom, keď može byť poznávanie dejín úžasným a vzrušujúcim zážitkom ?

Mlha
25.05.2015 5 z 5

Ta knížka je neuvěřitelná. Naučnou literaturu téměř nečtu, ale tahle kniha je skvělá. Čte se to dlouho, ale je to tak nadupaný vědomostma a zajímavostma, že jsem z toho bylu vytržení. Neustále jsem měl chuť ty věci někomu sdělovat, až jsem s tím lezl doma všem na nervy. Jenže to si prostě nemůžete pomoct.

Fefin Lišák
25.11.2013 5 z 5

Kniha je svým způsobem úchvatná. Nejde o těžkopádné vylíčení strategií, kabinetních politik a dynastických bojů, které nám ulpěly v paměti ze středoškolského dějepisu. Ne. Rozhodně to není těžkopádné.
Velice živým a originálním způsobem je nastíněna švédská účast v třicetileté válce. A přes ní veskrze celý evropský konflikt společně s místními a dobovými zvyky, mravy a reáliemi (od cestování, porodů, lékařství, výchovy dětí a dalšího). Správně. Nejde o válku. Kniha je pestrou mozaiku, v které je každodennost s výjimečností stavena na roveň. Celá epocha pod Englundovýma rukama ožívá ve svém lesku a bídě. Zablácená, krvavá a nelítostná klopýtá historií a jako kafemlejnek semílá čtenářova mlhavá tušení, předsudky a domněnky. Nablýskané armády mění se na otrhané a vyhladovělé shluky band, jež bezostyšně rabují a znásilňují bez rozdílu. Jak nepřátelský týl tak vlastní zázemí. Než většinu z nich neschvátí - nikoli kulky a nepřátelské rapíry - nýbrž epidemie a hlad. Strategie tehdejší doby ukazuje se být velkou hrou „molekuly, molekuly hejbejte se z místa na místo“ s tisíci hladovými krky. Libozvučná jména bitev jako Lützen či Jankov stávají se krvavé potyčky, jimž by se nejraději většina tehdejších účastníků vyhnula a ve kterých zvítězil ten, kdo odtáhl poslední. Naprosto šílená doba bez řádu a jistoty (byť holého života) kontrastuje s ostrou svázaností a přepjatou morálkou tehdejších zvyklostí, kdy např. během jednání o míru většinu delegátů vzrušují spíš procedurální otázky, kdo kde bude sedět, kdo se bude komu klanět, kdo koho jak oslovovat a v jakém pořadí se bude opouštět místnosti.
Tahle kniha nejde popisovat. Ta se musí číst.
Pokud máte rádi historii sáhněte po Engludovi. Neprohloupíte. Čte se to samo.

Renegát
28.07.2013 5 z 5

Dokonalé. Pokud se někdo zajímá o dějiny třicetileté války, pak pohled ze švédské strany je velkým obohacením. Hezký překlad, čtivý styl, množství faktů, které neunavují, děj, který vás vtáhne . Pokud se nenecháte odradit 680 stranami, pak se kniha odmění zážitkem.

Štítky knihy

třicetiletá válka (1618-1648) 17. století Švédsko dějiny Evropy náboženské války

Autorovy další knížky

Peter Englund
švédská, 1957
2000  95%Nepokojná léta: Historie třicetileté války
2004  96%Nepřemožitelný
2014  84%Válka a naděje
2008  83%Stříbrná maska: Pohled na život královny Kristiny

Kniha Nepokojná léta: Historie třicetileté války je v

Právě čtených5x
Přečtených120x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených31x
Knihotéce77x
Chystám se číst121x
Chci si koupit37x
dalších seznamech1x