Nepamatuji si své jméno

Nepamatuji si své jméno https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417777/bmid_nepamatuji-si-sve-jmeno-yKq-417777.jpg 3 64 22

„Nemůžu si vzpomenout, jak se jmenuju,” opakuje si stále dokola mladá žena, hledící z okna jedoucího vlaku. Míří do malé vesnice ve Whiltshire – lístek na vlak a adresu našla v kapse kabátu. Jsou to jediné věci, kterých se může držet. Po příletu do Londýna se nedokázala rozpomenout na své jméno, ani jak přišla o kabelku. Muž za přepážkou ztrát a nálezů jí doporučil jet domů, protože ve známém prostředí krátkodobá ztráta paměti většinou rychle odezní… Pozdě večer dorazí na místo a zazvoní u malého domku s doškovou střechou. „Já tady bydlím, tohle je můj dům,” sdělí Tonymu a Lauře, kteří jí otevřou. Mladí manželé ji pozvou dovnitř, ale oba shodně tvrdí, že jim dům patří, a navíc ji ani jeden z nich nezná. Jenže ona se u nich doma překvapivě dobře orientuje. Tony a Laura jsou velmi ochotní a chtějí jí pomoct, ale zároveň nevědí, co si o ní mají myslet. Dívka, která si nevzpomíná na své jméno, ale dobře vnímá jejich znepokojené pohledy. Jediné, co ví naprosto jistě, je, že přinejmenším jeden člověk tu všem chladnokrevně lže. Nepamatuji si své jméno je skvělý psychologický thiller plný nečekaných zvratů. Autor dovedně střídá úhel pohledu, nabízí perspektivu hlavních protagonistů i dalších zúčastněných a tím přesvědčivě prokresluje postavy a zhušťuje napětí. Thiller o tom, že paměť může klamat. A o tom, že sbírka mořských koníčků zdaleka nemusí být nevinná záliba.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Forget My Name , 2018


více info...

Přidat komentář

Dresia
05.07.2022 2 z 5

Sice zajímavé téma, ale pořád jsem se nemohla začíst, ztrácela jsem se v postavách, nezáživné.

cukrovka
05.03.2022 4 z 5

Příběh se zajímavou zápletkou. Postav není zas tak mnoho a děj je vyprávěn z pohledu každé z nich. Není nouze ani o nečekané zvraty. Knížka se mi dobře četla a i toho napětí tam trochu bylo.


Zlatinka.Emilly
25.02.2022 4 z 5

Ke čtení mě zase vedla falešná indicie na obálce knihy. "Komu věřit, když nevíte. kdo jste". Jenže o tom to nebylo. Neříkám, že kniha nebyla pěkná, ale proč ty zaváděcí slova? Maddie se rozhodla, že problém vyřeší po svém ...

Ixisandra
23.01.2022 4 z 5

Velice zajímavá a zároveň děsivá kniha. Super

Heyhey
18.03.2021 5 z 5

Neobvyklá zápletka se ztrátou paměti mě chytila od začátku. Čtení mě bavilo a můžu jen doporučit.

Aneleh
13.03.2021 4 z 5

Děsivý příběh, ve kterém vás ze začátku vůbec nenapadne, co se všechno může dít okolo nevinných mořských koníčků a ztráty paměti. Nemůžu vytknout nic zásadního, přesto mě kniha neoslovila, jak bych si přála. Možná menší čtivost a nějak jsem se úplně nedokázala sžít s jednotlivými postavami. Nebo mi prostě jen tento druh thrillerů příliš nesedí.

Jitulka
17.04.2020 5 z 5

Když máte pocit, že víte, zjistíte že to není tak úplně pravda. Autor vás nechá tápat téměř do konce, který ale mohl být zajímavější.

Hvězdinka
15.04.2020 3 z 5

Zvláštní, neobvyklý námět. Četlo se to dobře, jen netuším, zda je to opravdu proveditelné....

jana79
06.04.2020 5 z 5

Knizka úplně super. Vtáhne vás do děje a nepustí. Výborně napsané,ani na chvilku mě nenudila. Nemohla jsem odložit dokud jsem nedočetla. Za mě nádhera. Doporucuji.

mariva
21.03.2020 4 z 5

Navzdory špatným hodnocením, která mě odrazovala, jsem se do knihy pustila a nelituji. Byl to docela zajímavý příběh. Někde v polovině se to sice divně zamotalo, ale závěr byl docela napínavý a nutil mě knihu neodkládat. Netvrdím, že by to byla kniha, kterou bych každému doporučovala, ale má něco do sebe.

leucantha
05.03.2020 1 z 5

Sice jsem dočetla, ale musela jsem se k tomu dost přemlouvat, ze mě tedy nic moc...

bookcase
10.02.2020 4 z 5

Nebylo to špatné, zajímavý námět, jen mi to přišlo ke konci uspěchané.

lucie2371
03.02.2020 5 z 5

Tato kniha je spíše oddechová, žádná velká akce. I přesto je však velmi napínavá už od první strany a konec knihy je nečekaný.

MíšaS.
06.12.2019 odpad!

Strašně ráda bych dala alespoň jednu hvězdu, ale tady prostě není za co...
Zbytečně natahovaná kniha. Absurdní zápletka. Hloupé postavy a jejich nelogické chování. Několikrát mi přišlo, že si postavy protiřečí. Pravda se jim zjeví lusknutím prstů, když 3/4 knihy na to ne a ne přijít a ještě na to musí přijít někdo jiný, a ten to pak i jede vyřešit, … . Ne, tady je prostě všechno špatně.

Knižní střípky
22.11.2019 3 z 5

Je opravdu možné zničehonic zapomenout vše kromě toho, kde bydlíte? Co byste dělali, kdyby Vám jednou večer na dveře Vašeho domu zaklepala cizí žena a tvrdila, že Váš dům je její dům? Pokud Vás některá z otázek zaujala, kniha by mohla být tou správnou volbou pro Vás. Spolu s autorem sledujeme nejen hlavní linii kolem záhadné ženy, ale i příběhy vedlejších postav. Zpočátku se může zdát, že spolu všechny tyto příběhy nijak nesouvisí, ale zdání klame a na konci knihy autor vše krásně pospojuje dohromady. Pravdou je, že jsem celkem brzy začala „něco“ tušit, ale vše se mi rozklíčovat opravdu nepovedlo a za to jsem ráda. Na knihu jsem se hodně těšila a zklamaná rozhodně nejsem. Autorovi se podařilo mě zaujmout a byla jsem napnutá a zvědavá, jak všechny příběhy v knize obsažené dopadnou. A vím, že po jejím přečtení se již budu dívat na mořské koníky úplně jinak než doposud :-)
Více v recenzích
Knižní střípky

Mermaida
11.11.2019 4 z 5

Kniha se mi celkově líbila, dobře a celkem rychle se mi četla. Popoháněla mě touha "vědět". :) Ale na můj vkus začal autor rozkrývat problematiku děje celkem brzo. Díky tomu, jsem záhy začala tušit, kam příběh směřuje. Z toho důvodu mě konec nijak nepřekvapil.

ArwenAragorn
27.10.2019 3 z 5

Nápaditě zpracovaná zápletka se ženou trpící amnézií a nepředvídatelný děj knihy mě chytil. S potěšením zjišťuji, že autorovi se podařilo větší část knihy vodit mě za nos. Na druhou stranu musím říct, že se mi nepodařilo vytvořit si k nějaké postavě vztah, snad jen policejní inspektor Silas a konstábl Stroverová mi byli sympatičtí a měla jsem pocit, že kniha je málo čtivá.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mozek je děsivá věc, dokáže si zapamatovat vše, na co bychom nejraději zapomněli a zapomene na jedinou věc, kterou bychom si rádi zachovali. A pak, o pár let později se rozhodne pracovat jako autonomní nervový stát, přivolávající noční můry zpoza hradeb nehostinného území amnézie.

plamínek21
26.10.2019 1 z 5

Představte si, že na prahu vašeho domova se objeví krásná mladá žena a sdělí vám, že neví, jak se jmenuje, ale zato ví, že váš byt/dům je jejím bydlištěm.
1. zavoláte RZS/PČR
2. pozvete ji dál, uvaříte jí čaj a nabídnete nocleh v pokoji pro hosty.
Pokud jste odpověděli za prvé, knihu odložte. Pokud za druhé, pokračujte a dozvíte se to, co já ne.
P.S. hvězdičku uděluji za krásnou obálku knihy - jsem velkým fandou mořských koníčků.

L.Helena
23.10.2019 3 z 5

Ze začátku mě to hodně zaujalo, zajímavá zápletka, dobře se to četlo. Postupně však jako by kniha pozbývala to "něco", co mě přímo vtáhne do příběhu. Pořád to bylo zajímavé, ale jako bych celý příběh jen sledovala zpovzdálí.

jahlina
04.10.2019 4 z 5

Knížka se mi líbila. Zpočátku mi připomínala Dívku ve vlaku. Postav, které zde vystupují není mnoho. Děj se odehrává z pohledu každé z nich. Není nouze o nečekané zvraty a zápletka je také nakonec docela zajímavá a řekla bych neotřelá.

Autorovy knížky

J. S. Monroe (p)
britská
2019  68%Nepamatuji si své jméno

Kniha Nepamatuji si své jméno je v

Přečtených84x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených5x
Knihotéce68x
Chystám se číst80x
Chci si koupit22x