Neotevřené dopisy

Neotevřené dopisy https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/389376/bmid_neotevrene-dopisy-Aoj-389376.png 3 38 9

Alena je hezká holka s vyřídilkou a výtvarným talentem. Když po osmašedesátém utíká kvůli tisku protikomunistických letáků do Paříže, tak jí otec – zlatník, který skončil v Jáchymově – dá do podpatku diamant. Alena se nikdy nechce vdávat, ale nakonec si vezme výtvarníka Járu (je v sedmém měsíci). Její manžel je sice význačný, ale v praktickém životě neupotřebitelný. Během normalizace Alena finančně táhne tříčlennou rodinu a pomáhá svému muži překonat psychické propady. Po manželově smrti však najde v jeho psacím stole svazek neotevřených dopisů. Písmo je ženské, agresivní, ale proč je její muž nikdy neotevřel? Chce si je přečíst?... celý text

Přidat komentář

cori
30.01.2024 3 z 5

Monology Aleny (ročník 1942) o svém dětství, dospívání, láskách, studiu v Paříži, zaměstnání a roli živitelky v manželství s nepraktickým a maniodepresivním malířem Járou skáčou napříč jejím životem a jednotlivé střípky tvoří mozaiku života v komunistickém Československu, kdy hlavní roli hráli kádrováci a udavači.

Radak
05.07.2023

Kniha A. Horáčková je formou netypická, ale četla se mi moc dobře. Vyprávění hlavní postavy (jakoby dokumnetárně zachycené autorkou) je autentické, ale zároveň tak zajímavé! Nesouhlasím s pavlindou (níže), že dobu socialismu vidí Alena jen negativně. Pro mě mnohovrstevnaté a moc dobrý čtenářský zážitek! 100 %.


Felidae
07.07.2022 5 z 5

Kdo nezažil socialistické Československo, po přečtení bude mít jasno. Ale to je jen jedna stránka knihy, i když skvělá. Další je jazyk, niterné pocity starší ženy ohlížející se za svým životem. Nelehkým životem s umělcem. Rozhodně plný počet hvězd.

mulieribus
01.05.2022 5 z 5

Moc pěkná knížka, určitě si přečtu znova a vyhledám další knížky autorky. Dobu, na kterou paní vzpomíná, si pamatuju stejně.

Jana283
06.01.2022 4 z 5

Tahle drobná knížka mi sedla. Příběh, který vypráví Alena spisovatelce Vlastě je napsán svižně a člověk má pocit, že skutečně poslouchá u vínka starší kámošku, která má za sebou kus drsného a hodně dobrodružného života. Ale vypráví o něm s nadhledem i určitým humorem a ironií – na stýskání a lítost moc prostoru nezbývá. Takové ženské, které se dovedou poprat s nepřízní osudu a nikdy se nevzdávají, mám ráda. Ráda bych předobraz paní Aleny poznala osobně. Inspirativní čtení.

pavlinda
25.09.2019 2 z 5

I když pravdivá,ale jen samá negativa z té doby-asi jsem žila někde jinde.

Burinkacdbd
06.06.2019 3 z 5

Jako největší mínus knihy vidím, že autorka nevysvětlila hned od počátku vztahy mezi postavami. Měla jsem problém s Alenou (= vypravěčka knihy) i Vlastou (= autorka knihy) ... Kniha postrádá zpočátku tempo, švih i pořádnou zápletku (je to takové "skákání" mezi různými tématy), což je škoda, protože vůbec není špatná.

O době ve které se kniha odehrává vím z vyprávění rodičů. Já vyrůstala mnohem později (jako "Husákovo" dítě), jsem vrstevnice autorky a zažila jsem z pohledu dítěte i pionýrské šátky, soudružky učitelky a leckdy nesmyslná nařízení, která se člověk snažil dodržovat, aby nevyčníval z davu a neměl problémy. Děti vidí politiku z jiného úhlu než-li dospělí...
2019

Jovanka
07.01.2019 2 z 5

Tak dočetla jsem, ale nevím, co si o tom myslet. Nijak mě neobohatila, vzpomínat na ni nebudu. Asi 3x jsem se zasmàla... takové o ničem....

Ronny
05.12.2018 1 z 5

nedočteno