Není nebe nad Mexikem

Není nebe nad Mexikem https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513858/bmid_neni-nebe-nad-mexikem-svq-513858.png 4 37 18

Klára Konečná už toho všeho měla plné zuby, a tak se vydala na báječný trip po Mexiku. Netušila ovšem, že se jí na paty přilepí nebezpečná organizace, která by ráda oživila prastarého mayského démona. Navíc se jí do cesty připletl Diego.

Přidat komentář

PosPol
27.03.2024 4 z 5

Klára je celý život divná. Facebook považuje za lajkovací chlubírnu, přátel má poskrovnu, ale divná je především svojí ojedinělou schopností, o kterou se teda rozhodně neprosila! Když už toho má po krk, sbalí krosničku a udělá šedivému Banánistánu ADIOS, AMIGOS! Vydá se do Mexika, kam ji otec často brával a tak se najednou holka z Krušnohoří dostane do světa fanatických rádobysektářů, kteří by s její pomocí rádi oživili pradávného démona.

Tak jo, od začátku knih až do konce jsem si neustále říkala - KLÁRO! Ty krávo! Ta holka je zkrátka poděs. Roztěkaná, kousavá, neopatrná a důvěřivá. Sedá si k divným chlápkům do auta, spí u nich doma a zkrátka je tak trochu na facku. Ale víte co? Já si ji oblíbila. A jak nemám ráda hovorovou češtinu v knihách, tak tady ten slang, vtipné hlášky a mexické názvy příběh dokonale okořenily.

S Klárou procestujete Mexiko a poznáte jeho pohostinnou a přívětivou tvář, stejně jako tu stinnou, plnou fanatických magorů, úplatných poldů a životu nebezpečných situací. Netřeba se ale bát, není to "klasický" goldenďácký horor, ve kterém stříkají proudy krve. Je to spíše ztřeštěná pouť jedné osamělé holky, která jen touží někde zapustit kořeny.

Autor se skvěle vžil do ženské kůže, Klára je skvělá postava. Na druhou stranu se ale celý příběh plácá sem tam a po čase mě to lehce nudilo. Navíc na tak malém prostoru se rozjelo více linek, ta duchovní mi vlastně přišla úplně zbytečná. Konečné rozhodnutí Kláry bylo dokonalý, úplně jsem v něj doufala, zároveň si příběh plyne pomalým tempíčkem a přílišné zvraty neobsahuje. Zkrátka čtivá, svižná jednohubka. Hodnotím 3,5/5 a děkuji nakladatelství Golden Dog za poskytnutí knihy.

lucie.svobodova
07.09.2023 4 z 5

Tak tahle jednohubka stojí za to a dovedla bych si podle ní představit nějaký kratší akční film ..
Hlavní hrdinka - sympatická, trochu potrhlá Klára nechává svůj dosavadní život v České republice a odjíždí do Mexika, na svou tak trochu šílenou jízdu
Nalezneme zde prvky akce, hororu i humoru, kdy Kláru potkávají až bizarní události.

Víc vyzrazovat nebudu, ať nevyzradím příliš .

Autor píše uvolněně, čtivě a určitě se podívám na nějakou z jeho dalších knížek.


kniznistranky
19.08.2023 4 z 5

Klára Konečná, hlavní hrdinka celého mexického dobrodružství, se rozhodne nechat všechno v České republice být a odletět do Mexika, které má už odmalička místo v jejím srdci. Hned po příletu se rozehrává akční jízda a Klára se dostává do jedné šlamastiky za druhou ve stylu "z bláta do bažiny".

Mé první setkání s autorem Michalem Březinou. Do teď jsem ho znala jen jako vrchního grafika a autora dokonalých obálek nakladatelství Golden dog. Do knihy jsem se pouštěla s tím, že to bude akční, vtipné a svižné. Vše splněno na jedničku! U této knihy si skvěle odpočinete a jako bonus je plná vtipných hlášek. Postavy byly sympatické a všechno jelo velice rychle. Pořád se něco dělo.

Jediné, co mi trochu při čtení vadilo, byla extrémní hovorová čeština. Místy mě to zpomalovalo při čtení a musela jsem se soustředit, abych všechny ty hovorové výrazy a nářečí pořádně vnímala. To je ale jen můj osobní názor, ostatní čtenáři s tím nemusí mít sebemenší problém a čtení si užijí naplno i tak.

Hodnotím jak sympatickou oddechovku plnou akce a navíc z prostředí Mexika, gangů a sekt a nějakých těch legend, konců světa a mayských proroctví k tomu. Fajn letní čtivo.

luc_hru
11.08.2023 2 z 5

Zase po dlouhé době kniha, co jsem nedočetla. Autora jsem předtím neznala a nalákalo mě si přečíst něco z mexického prostředí, ale asi jsme se s autorem absolutně minuli na představě co vlastně mexické prostředí je. Docela paradoxem bylo, že ačkoliv měl děj opravdu rychlý spád, postavy doslova lítaly z místa na místo skoro na každé stránce, tak mě celkově kniha hodně nudila.

Malarkey
29.06.2023 4 z 5

Michal Březina to je takový mistr pulpových románů. Pokaždé, když se do jeho příběhu pustím, tak jak kdybych před sebou viděl českého Quentina Tarantina z knižního sektoru. Není nebe nad Mexikem je opět v podobném duchu. Tedy kvalitka.

Během čtení jsem měl pocit, že s příjezdem Karly do Mexika okamžitě narazila i na Roberta Rodrigeze, který celé to její počínání natáčí na příruční kameru, aby z toho udělal za pár šupů další svůj legendární brak po vzoru Od soumraku do úsvitu. Klára se totiž od ztráty všech dokladů dostane až k nadpřirozeným jevům Mexiku podobným a celé to její počínání Vás coby čtenáře bude neskutečně bavit.

Autor sype jednu hlášku za druhou. Kolikrát si říkám, která holka by takový hlášky z fleku vysypala, protože bych ji okamžitě chtěl potkat a pozvat ji na pivo. Jedno nebudu psát, u jednoho by to stejně neskončilo. Čistě ze zájmu. Nicméně všechno je psáno ryze chytlavou formou a tak Vás tento ani ne dvě stě stran dlouhý příběh vtáhne tak rychle do děje, že nestihnete ani mrknout a budete ho mít za sebou. O chlup spokojenější, než když jste ho poprvé otevřeli.

Madla81
28.06.2023 5 z 5

Tak tohle je ideální kniha na dovolenou. Neskutečně zábavná road movie po Mexiku šmrnclá nějakým tím vymýtáním a laškováním s mayskými božstvy. Bylo to epické, hustohustě vtipné, drsné a nadupané dějem. za mě naprosté nadšení!

kristina6651
22.06.2023 5 z 5

V hotelu Coral odstartovala jisté slečně celkem drsná jízda. Kdybyste nevěděli, jak chutnají ponožky na kari, nebo co má za lubem mexikánsko-májská sekta, můžete to zjistit se sympatickou Klárou Konečnou. Parádní, vtipné, akční i dojemné čtivo nejen na léto.

Morbidus
22.06.2023 5 z 5

(zvuky tlumeného smíchu)
Jeden by neřekl, co se může vyklubat ze svobodomyslného tripu do Mexika. Leckdo si může z blíže nespecifikovaných důvodů pomyslet, že půjde o horror. Oh, wait! Ta kniha je plná humoru až po strop. Můžeme se tedy spokojit s tím, že jde o hláškami nadupaný multižánrový román značky road trip. Mimo veškeré srandy se čtenář pochopitelně dočká i pestrého koktejlu mnoha dalších emocí. Hlavní hrdinka je pro autora typická - výrazně zemitá a má (skoro) všechno na háku, protože věčně neví, která bije.
Abych příběh nepřechválil, tak ano, některé věci jsou trochu zkratkovité (nechci házet spoilery, pomlčím). Převládají však hlavně dobré nápady. Co mě na knize bavilo opravdu hodně, je splétání zpola zapomenutých detailů, které se náhle odněkud vynoří - a přesto neztrácíte nit. Zejména závěr knihy mě vyloženě dojal. Zapomenout nemohu ani na netradiční ilustrace doplněné o další pekelné hlášky (jako pohledy z dovolené by nepochybně uspěly).
Příznivcům humoru se doporučuje zjistit, proč Není nebe nad Mexikem.

Maud22
18.06.2023 5 z 5

Klára je zvláštní holka, vymyká se hlavně tím, že má schopnost vidět duchy. Své štěstí hledá v Mexiku, kde jako dítě pobývala s tatínkem, který zde údajně zemřel. Klára ale naváže kontakt s člověkem, jenž tvrdí, že zpráva o otcově smrti nemusí být pravdivá. No a pak už se to rozjede. V podstatě nejde o nic menšího než konec světa, apokalypsu, již má rozpoutat démon uvnitř mayské pyramidy. Je to psáno z pohledu Kláry, jazykem hustě nespisovným, nepostrádajícím vtipné prvky. I o dobrodružné, napínavé a veselé situace není nouze. Jako třeba setkání se zombiemi. Závěr, ač se nabízí klišé, není takový, jak by se dalo očekávat. Fajn oddychová četba.

jan8470
16.06.2023 4 z 5

Klára je úplně normální holčina. Trochu drzá, trochu držkatá, trochu potrhlá. Možná proto se rozhodne vyslyšet volání rodinného přítele a vydá se do Mexika najít svého otce. Problém je v tom, že táta nezdrhl od rodiny za jinou, ale přimotal se k apokalypsou hrozícímu spiknutí. Dívčině se záhy po výstupu z letadla začne lepit smůla na paty. Přijít o prachy i doklady je už dost velká komplikace, ale když dívka zjistí, že její kontakt Mexiku ji jaksi kontaktovat nemůže, může se zdát, že je na čase vzít nohy na konzulát a mazat zpátky domů. Tohle by mohla být pro Kláru konečná, ale to by jejím duchovním otcem nesměl být Michal Březina. Ten jí poměrně záhy přivádí do cesty sympatického Diega. Lehce naivní hrdinka tedy místo na konzulát mizí do hlubin mayských pyramid. Je to tak, tady se hraje na dávná proroctví a Mayská božstva. Všechny eskapády sledujeme z Klářina pohledu, takže jde v podstatě o takřka nepřetržitý sled ironických komentářů, zběsilých útěků, a šílených setkání. Kláře se pusa nezastaví, proto si ji umím představit jako hrdinku audioknihy.
Na strašidelnou notečku pak zabrnká samotný kult a to, že se Kláře zjevují mrtví. Ale v žádném případě nejde o horor. Není nebe nad Mexikem, je víc akční lehce mysteriózní jízda ve stylu Indiana Jonese, jen s držkatou hrdinkou, která je místo biče vybavená dobrým srdcem a velkou porcí štěstí. Jako jednohubka na letní dovolenou ideální čtení.

zelda7
03.06.2023 4 z 5

Velmi povedená kniha z nakladatelství Golden Dog. :) Tento akční kousek má velmi neotřelé téma, na které jen tak nenarazíte.

666Jitka
01.06.2023 4 z 5

Tato ďábelská mexická jízda měla opravdu grády. Kniha člověka nenechá ani na chvíli odpočinout a strhne ho do kolotoče až bizarních zážitků, které potkaly mladou, tak trochu jinou, Kláru. Sem tam jsem měla pocit, jako by celou dobu hlavní hrdinka prožívala velice intenzivní sen v nějakém brutálním rauši. Kniha je protkaná prvky akce, hororu i černé komedie, a to vše dohromady vytvoří tak trochu šílený road trip, který čtenáře obstojně pobaví.

Mona-Lisa
13.05.2023 4 z 5

Svérázná knížka na jeden víkend, která mě hned chytla.
Kabelková velikost, nevyžaduje hloubavou náladu a nebudeš se nudit - ideální do letadla třeba, nebo kdekoliv na cesty.
Česká holčina se ocitne vlivem zajímavých okolností v Mexiku a všechno nepravděpodobné a špatné, na co si vzpomeneš, se jí stane.
Je to hodně akční, hodně vtipné, hodně hláškovité. A ač to svádí ke konci s klišé, nestalo se tak a to mě moc těší.
Čekala jsem zombie horror a dostala roadtrip plný hodně perných zvratů. Pobavilo moc.

Kroana3
05.05.2023 4 z 5

Z trojice knížek, které jsem od autora četla (Do smrti daleko, Zlé časy a Není nebe), byla tahle zdaleka nejlepší. Dialogy místy připomínaly Hetešu, mělo to spád a jasně definovaný děj.
Když se autor vyhne zmatečnému hopsání časem, něco z něj ještě bude. A líbila se mi i grafická stránka knížky:) U nakladatelství Golden Dog jistota, ale ty fotky jsou fakt super nápad.

Pampalini
14.04.2023 3 z 5

Autor rozehrává příliš motivů, letí dějem a málo vysvětluje. Hlavním motivem tak zůstává značně skicovitá cesta někam. A i tam je všechno jak z letadla. Z výborného prostředí a načrtnutých souvislostí nevytěžil nic. Postavy jsou nezajímavé, něco říkají, něco dělají a čtenáři je to putna. Škoda. Měl jsem pocit, že čtu pracovní koncept něčeho většího. A až příliš se hláškuje. Obvykle to přidává šťávu, tady to někdy otravovalo a odvádělo pozornost.

Elischka
14.04.2023 5 z 5

Žánrově nedovedu zařadit, osciluje mezi dobrodružným, mysteriozním a komedií. Nechybí akce, mrtvoly, duchové a záhady okolo Mayů. Každopádně musím ocenit pojetí hrdinky, ta mi kápla do noty. Asi pojedu do Mexika. Adios.

LukasZdan
11.04.2023 2 z 5

Můj dojem je přesný opak oproti komentáři od Neil.Montenegro. Stačí vše negovat a najdete můj dojem. Souhlasím ale, že je to četba pro toho, kdo chce vypnout a zahnat chmury. Kdyby hlavní hrdinka byla sympatická a dialogy byly lépe zpracované a styl vyprávění spisovný, četlo by se mi to lépe. Asi jsem doufal v jiný žánr hororu. Ale určitě si tento počin od Michala Březiny své fanoušky najde.

Nell.Montenegro
04.04.2023 5 z 5

Skvělá akční oddechovka, která nás spolu s velice sympatickou hrdinkou Klárou provede Mexikem. Michal Březina píše více než čtivě a přiznám se, že jsem se nejednou s chutí zasmála. Dialogy jsou moc povedené a některé příměry vypravěčky, včetně situací, v nichž se ocitla, mě opravdu nenechaly chladnou. Doporučuji všem, co mají chuť na chvilku vypnout a odehnat od sebe chmury. Nemůžu říct víc než anotace, protože jde o kratší text a nerada bych něco vyzradila. Ale je tam vše: napětí, zbraně, vzájemná přitažlivost a nechybí ani mrtvoly