Německá dívka

Německá dívka https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495905/bmid_nemecka-divka-EQG-495905.jpeg 4 48 17

Román Německá dívka se inspiruje příběhy cestujících, židovských uprchlíků z nacistického Německa, kteří se na zaoceánském parníku St. Louis snaží dostat do bezpečí. Žádná země, v čele s jejich původní cílovou destinací Kubou, je však nechce přijmout. Na půdu karibského ostrova nakonec vstoupí jen hrstka z takřka tisícového davu na palubě. Život jedenáctileté Hannah Rosenthalové byl jako z pohádky. Na jaře 1939 však berlínské ulice lemují nacistické vlajky, její rodina přichází o veškerý majetek a Židé již nejsou nikde vítáni. Hannah a její nejlepší kamarád Leo proto uzavřou dohodu – ať už je osud zavane kamkoliv, důležité je zůstat spolu. Obě rodiny se nakonec vydají vstříc karibskému dobrodružství na palubě parníku St. Louis. Plavba je pro cestující okamžikem oddechu, nicméně znepokojivé zvěsti z Kuby slavnostní atmosféru plavby brzy zakalí. Loď, která měla být jejich spásou, se rychle může stát jejich vstupenkou na smrt. Hannah a Leo stojí před srdcervoucím rozhodnutím… O sedmdesát let později dostane v New Yorku žijící Anna Rosenová tajemný balíček od pratety Hannah, kterou nikdy nepoznala a která vychovala jejího zesnulého otce. Ve snaze objasnit otcovu záhadnou minulost se Anna s matkou vydávají do Havany, aby se se starou ženou setkaly…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

La niňa alemaňa , 2016


více info...

Přidat komentář

Fidibus
23.02.2024 2 z 5

(SPOILER) Chválím originální a zajímavý námět, ale stejně jako některým mi nesedl styl psaní a tzv. jsem to moc neprožívala. Současná dějová linka zpočátku zbytečná, zajímavý až ten konec s tetou, byť dost balastu. Smutný příběh rodiny a kamaráda Lea se místy ztrácí odbočkami a následné osudy na Kubě už mi přišly spíš na další knihu, byť jde o to vysvětlit příběh otce. Některé věci mi připadaly nedořešené a nevysvětlené. Nakonec příběh stejně, byť smutně zachránila Hannah...
K holokaustu existuje mnoho silnějších knih, ke Kubě a revoluci doporučuji Na viděnou v Havaně.

princesse
25.01.2024 5 z 5

Skvěle napsáno, čtivé a poučné. Netušila jsem, že se něco takového vůbec stalo. Rozhodně doporučuji všem, nebudete litovat. Četlo se to samo, i přes nelehké téma.


anovy64
02.12.2023 2 z 5

Tak negativně napsaný příběh jsem asi ještě nečetla. Téma bylo zajímavé, ale zpracování se mi nelíbilo. Pochválit mohu snad jen obálku.

Venny345
06.09.2023 2 z 5

Hodnotím až teď zpětně a zjistila jsem, že mi kniha nedala nic, nic ve mně nezanechala a já už si vlastně vůbec nepamatuju její děj. Proto dávám nízké hodnocení.
Nedoporučuji k přečtení.

Renatecka
24.08.2023 2 z 5

Tato knížka mě bohužel moc neoslovila, zbytečně rozvláčná.

L.Helena
17.07.2023 3 z 5

Fiktivní příběh plný nelehkých životních osudů se odehrává na pozadí skutečné historické události související s holocaustem, o které jsem doposud vůbec neměla ponětí. Je dobře tyto historické momenty připomínat, a už jen kvůli tomu by si kniha zasloužila plný počet hvězdiček. Bohužel, způsob, jakým autor celé to vyprávění čtenáři předkládá, mě téměř po celou dobu nedokázal do příběhu skutečně vtáhnout.

petrpospa
27.02.2023 4 z 5

Pravdivé, smutné, hluboké a silné. V závěru už opravdu chcete, aby to brzy skončilo. Jestli je to dobrý či špatný konec, zůstává na každém jednotlivém čtenáři. A rozhodně to není čtení pro každého....

Pogy
31.01.2023 5 z 5

Příběh, který se vás rozhodně dotkne. Spousta lidí zapomíná, že první zemí, kterou Hitler obsadil, bylo Německo...
U knížek mám navíc ráda, když se střídá vyprávění z minulosti a současnosti.

Karolína7
25.01.2023

Zase trochu jinak podaný osud několikagenerační židovské rodiny, který odstartovala 2. světová válka a německý antisemitismus. Přestože autor - tak jako mnoho jiných, zabývajících se otázkami holocaustu - nepopisoval utrpení Židů v koncentračních táborech, i tak na mne padl smutek. Zpočátku mi sice vadilo časté prolínání se dvou časově odlišných dějových linek, ale přesto můžu konstatovat, že kniha byla čtivá...

petra.k.
21.01.2023 5 z 5

Z této knihy mám rozporuplné pocity... Na jedné straně se mi kniha velmi líbila,, na straně druhé jsem se - hlavně ze začátku - nemohla do knihy začist. Ale nebylo to tím, že by se mi příběh nelíbil, to právě naopak, vyloženě mi vadil styl, jakým je kniha napsaná... A právě ten začátek byl asi nejhorší, takové chaotické, zvláštně psané...Ale i přes to všechno, musím dát plný počet.
Kniha je krásná, smutná, popisující neštěstí jedné z mnoha židovských rodin. Hlavní hrdinka nese svůj kříž statečně až do posledního dechu. Kdo má rád tuto tématiku, určitě by ji měl přečíst.

ropotamo
14.01.2023 5 z 5

Krásný příběh o tom, jak snadno lze zničit lidský život.

Ester59
10.01.2023 3 z 5

Příběh velmi zajímavý, precetla jsem hodně knih s valecnou tematikou, ale vůbec mi neseděl styl vyprávění, zejména ten dětský pohled, úvahy, predstavy...
Kdybych neměla ve zvyku knihy dočíst do konce, tak nedoctu.

Katania
01.01.2023 5 z 5

Krásný příběh lidí s nešťastným osudem. Poutavě psané téma. Doporučuji.

alexis818
30.11.2022 5 z 5

Moc krásný příběh o osudech lidi na na lodi,kterou nízké nechtěli.Podle skutečnosti a mohu říct,že vezme za srdce.

Pepa0216
15.11.2022 5 z 5

Kniha je psána střídavě nejčastěji z pohledu Hannah a Anny. V příběhu Hannach čteme o těžkém životě Židů, náročné plavbě a těžkých životních osudech. Je to těžké čtení, ale i přesto oceňuji že se tam objevují prvky naděje a není to jen celé depresivní. Annin příběh je podobně dojemný již proto že přišla o tatínka. Pomalu odkrýváme tajemství života pratety, ale Anna žije i svůj vlastní život a navazuje v cizí zemi známosti. Celkově se jedná o velice povedený román který skvěle skloubil historii a pohnuté lidské osudy.

eva3992
13.11.2022 5 z 5

Příběh Hannah, německé dívky, která si užívá bezstarostného dětství, ale pouze do roku 1939. Žije v Berlíně a jelikož její rodina má židovské kořeny, přijdou o veškerý svůj majetek. Rozhodnou se uprchnout z nacistického Německa a na parníku St. Louis se snaží dostat do bezpečí.
V současnosti sledujeme dívku Annu, která obdrží balíček od své pratety a vydává se z New Yorku do Havany, aby poznala své předky.

Toto byla silná kniha o vážných tématech, zpracovaná tak, že mě zaujala od prvních řádků a přečetla jsem jí jedním dechem.

První část knihy je vyprávěna dětskýma očima. Podíváme se jak na těžký život Židů v Německu, tak na vypořádání se se ztrátou blízké osoby. Tím to bylo neskutečně emoční a opravdu mě to zasáhlo.

V knize je zpracovaná druhá světová válka opět trochu jinak. Je zde skvěle ukázána cesta parníkem St. Louis, kdy více jak tisíc lidí dostalo naději, že budou moci žít jinde a v míru. Bohužel se cestou dozvěděli, že jim ani Kuba nedovolí se vylodit u jejich břehů a tu možnost dostane jen pár z nich. Pocity, které v tu chvíli lidé prožívali si ani nedokážu představit.

Je zde ukázán život na Kubě takový, jak tam byl a jaký je v současnosti. Dýchne na nás kubánská atmosféra a život, který tam rozhodně není jednoduchý. V druhé polovině knihy sledujeme, jaké to je naučit se žít v cizí zemi, kde se na Vás stále dívají jako na vetřelce.

Název knihy ve mně vzbuzoval určité představy, o čem kniha bude, ale já dostala mnohem, mnohem víc.

Pokud máte rádi příběhy z druhé světové války, pokud chcete číst o nelehkých lidských osudech, pokud chcete poznat životy v různých zemích, tak si rozhodně tuto knihu přečtěte. Věřím, že Vás zasáhne stejně, jako mě.

maryzka
05.11.2022 5 z 5

Těžce jsem se rozhodovala o hodnocení. Autor asi chtěl udělat příběh , který vycházel se skutečné události ,, Zaoceánský parník Saint Louis měl ohrožené lidi v Německu převézt do bezpečí. Bohužel události se zvrtli. Nevěděla jsem ovšem co si mám myslet o hlavních hrdinech knihy, které vytvořil. V Německu mě to připadalo, že maminka žije v jakémsi vakuu, tatínek se možná o něco snažil, dcera kdyby neměla kamaráda, tak by ani nevěděla o co jde. Po nuceném vystěhování na zaoceánské lodi se ve světě také horko těžko orientovali i když se snažili o přizpůsobení života a společnosti. Kniha se střída také s časovými údaji. Celkově dobrá, skvělá kniha o jedné historii v nelehké době

Autorovy další knížky

Armando Lucas Correa
kubánská, 1959
2022  79%Německá dívka
2024  %Zapomenutá dcera

Kniha Německá dívka je v

Právě čtených1x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených4x
Knihotéce110x
Chystám se číst115x
Chci si koupit19x
dalších seznamech4x