Nejlepší detektivní povídky desetiletí

Nejlepší detektivní povídky desetiletí https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512934/bmid_nejlepsi-detektivni-povidky-desetil-64117f5f7c214.jpg 2 1 1

Autoři nejlepších detektivních příběhů desetiletí: Ladislav Beran, Zora Beráková, Milena Brůhová, Roman Cílek, Jan Cimický, Rudolf Čechura, Milan Dušek, Antonín Jirotka, Eva Kačírková, Jaroslav Kuťák, Bohumil Lipert, Lubomír Macháček, Jiří Margolius, Eduard Martin, Jana Moravcová, Ladislav Muška, Inna Rottová, Zoja Turková, Jan J. Vaněk, Jan Vašek.... celý text

Přidat komentář

trudoš
20.01.2024 2 z 5

Ne tak hrozné, jak jsem očekával, ale přesto titul Nejlepší detektivní povídky desetiletí hraničí se lživou reklamou. Kromě dvou textů nedosahuje obsah ani průměrných kvalit, natož aby dílka měla co společného s přívlastkem „nejlepší“. Bez nápadu, bez překvapení, bez point. Často se jedná co suchou rekapitulaci policejního vyšetřování, jako by se redaktorka Heda Bartíková snažila kriminálním obsahem vynahradit absenci literární detektivky.
Realita je samozřejmě jiná, tohle nemá s erudovaným výběrem toho nejlepšího co společného. Úmyslem bylo předložit čtenářům brožuru na cestu vlakem a v tomhle ohledu plní svou funkci na výbornou. Jen je škoda, že název víc škodí, než reprezentuje.
Každopádně, přeci jen na mě pozitivně zapůsobily povídky Jana J. Vaňka a Antonína Jirotky. Ta první řeší originálním způsobem zbavení se mrtvoly a ve druhé sledujeme odhalování prastrýcova rafinovaného zločinu. Zbytek byla nuda k uzoufání. Dalšímu podobnému „výběru toho nejlepšího“ se příště raději vyhnu.