Nejlepší české básně 2015

Nejlepší české básně 2015 https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256951/bmid_nejlepsi-ceske-basne-2015-GAf-256951.jpg 3 11 11

Nejlepší české básně série

< 7. díl >

Tradiční ročenka, milovaný i nenáviděný výběr z české poezie Výběr „nejlepších“ básní nemá sugerovat iluzi objektivity, ale je výsledkem setkání dvou editorů, dvou subjektivních pohledů na poezii daného roku i na poezii jako takovou. Svazek opět představí přibližně čtyři desítky básní, jež byly uveřejněny v uplynulém roce jako básnické novinky česky píšících autorů; pozornost je věnovaná publikování knižnímu, časopiseckému, ale i na internetu.... celý text

Poezie
Vydáno: , Host
více info...

Přidat komentář

s1ombrehimawari
11.05.2020 4 z 5

Připomnělo mi to časy, kdy jsem pravidelně chodila na různé dny poezie a autorská čtení. Moc povedené. Tu jednu hvězdičku tomu upírám, protože to na mně nezanechalo žádné ostatky.

vlcka
03.02.2016 4 z 5

Zda jsou básně opravdu tím nejlepším, co česká poezie v roce 2015 nabídla, to opravdu těžko posoudit.
Knihu však mohu doporučit každému, kdo by do současné české básnické tvorby rád nahlédl, informoval se o její podobě, poznal autory a vybral si to nejlepší právě pro sebe.
Letošní soubor mě zaujal také způsobem výběru, který editor Tomáš Gabriel zvolil, všechny navržené básně přečetl, sepsal vše, co si z nich zapamatoval a právě ty výjimečné kousky, které dokázaly zaujmout a v paměti uvíznout určily podobu výběru. Oproti minulým ročníkům je sborníček méně rozsáhlý, ale obsahuje navíc také komentáře básníků k vlastním dílům. Proto bych Nejlepší české básně 2015 doporučila i čtenářům začátečníkům, pro něž může být autorův komentář jakousi vysvětlivkou, nahlédnutím do souvislostí vzniku básně.


Autoři knihy

Petr Borkovec
česká, 1970
Tomáš Gabriel
česká, 1983