Nejhledanější muž

Nejhledanější muž https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17960/bmid_nejhledanejsi-muz-X6x-17960.jpg 4 47 10

Uprostřed noci propašují do Hamburku vyhladovělého mladého Rusa v dlouhém černém kabátě. V peněžence zavěšené na krku má uschovanou neuvěřitelnou částku peněz. Je to horlivý muslim. Nebo není? Dotisk v roce 2014, stejné ISBN.

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

A Most Wanted Man , 2008


více info...

Přidat komentář

JirkaD.
14.12.2023 3 z 5

Ano i ne. Kniha má ty atributy, které mám u le Carrého rád - tedy spíše vláčné tempo, důraz na budování atmosféry, pozvolný průběh a žádné lacině akční scény - ale všechno jakoby jelo jen na půl plynu. Za mě si nemůžu odpustit poznámku (byť možná neslušnou), že je z knihy znát, že ji psal už postarší člověk, kterému chyběla síla a vůle načrtnuté téma řádně zpracovat. Přitom otázka konfliktu muslimské imigrace do Evropy s místní společností nabízí obrovskou paletu možností ... i když chápu, že v roce 2008, kdy kniha vyšla, zdaleka nebyla situace tak barvitá jak dnes.

Bohužel za mě nejslabší byl konec, který byl při čtení jednak dlouho předvídatelný, jednak vyloženě naivní a jednak pokud snad měl vyvolat ve čtenáři nějaké morální úvahy, šel na to až příliš triviálně.

Když srovnám s mou nejoblíbenější le Carrého knihou (Jeden musí z kola ven), tak tenrokrát spíš jenom průměr.

Nofar197
10.04.2023 4 z 5

Zatím můj první Le Carré a musim říci, ze nezklamal. Ačkoli přece jen nedosahuje kvalit Daniela Silvy, Nejhledanější muž se četl jedním dechem.


dvojkadvacet
24.08.2020 4 z 5

Jako čtenář mám radši nahlížení zblízka pod pokličku problému, než ocitání se uprostřed divokých (a až podezřele často nedůvěryhodných) přestřelek. Tohle pomalé a napínavé tempo mi sedí.

oblakaknih
25.10.2019 odpad!

Na tuto knihu jsem se opravdu těšila, bohužel jsem měla příliš vysoká očekávání.
Nalákala mě na ni moje teta, které jsem knihu kupovala k Vánocům.
Nevím, zda je to mnou, protože jsem moc špionážních thrillerů nepřečetla, ale kniha se mi vůbec nelíbila.
Námět jako takový je fajn a originální, díky němu jsem knihu vlastně koupila, ale připadal mi dost nevyužitý.
K žádné z postav jsem si nemohla vytvořit vztah, protože byly velmi málo popsané. To vedlo i k tomu, že jsem nevěděla, kdo je kdo.
Knihu jsem četla neskutečně dlouho a dávám jí za vinu i moji čtecí krizi. Četla se pomalu, kapitoly byly příliš dlouhé a ani mi nevyhovoval styl psaní.
Celý děj byl prostě nuda, od začátku do konce. Původně jsem očekávala nějaký zvrat, ale k ničemu převratnému nedošlo.
Za mě tedy určitě ne, nedoporučuji!

gersie
03.10.2018

Musím se přidat k těm co se jim kniha líbila. Souhlasím s - DennisMoore - žádné přehánění , žádné zbytečné akční scény. Vždyť dobrý spisovatel umí napětí a překvapivé zvraty i zajímavou linku příběhu vést snadno a úspěšně i bez nesmyslných přehnaných akcí.

Fantýna
30.11.2016 2 z 5

Tohle je první knížka, kterou jsem četla od tohoto autora. Mě se kniha moc nelíbila, protože se ze začátku nic moc nedělo. Příběh se rozjel v posledních pběti kapitolách. Dále se mi pletli jednotlivé postavy.

DennisMoore
03.06.2016 5 z 5

John Le Carré je stará škola a na Nejhledanějším muž je to znát. Poctivý špionský příběh se obejde bez akčních scén, je přímočarý, má senzační spád, výborně vykreslené postavy a prostě se ničím nezdržuje. Autor ho napsal v sedmasedmdesáti letech, ale asi nikdo by to nepoznal.

callahanh
11.10.2015 4 z 5

O fungování tajných služeb samozřejmě nevím vůbec nic, ale myslím, že Le Carrého romány jsou poměrně realistické. V Nejhledanějším muži se toho moc neděje, akce je tu minimum a pozornost je soustředěna spíš na plánování každého detailu, podrobnou přípravu dialogů a snahu být před všemi o krok napřed. Tím pádem nejde kniha čtenářovi naproti a ten tak musí její četbě věnovat plnou pozornost, protože ve hře různých agentů se zcela záměrně těžko orientuje, autor se mu ale odvděčí zajímavým a svým způsobem poutavým portrétem fungování špionážních organizací, v nichž není prostor na chybu a všechno se řeší prakticky "od stolu". Je pravda, že tu zcela chybí hlubší psychologie postav, vlastně ani ty nejsou kdovíjak propracované a zápletka je velmi banální, jenže Le Carré to vše popisuje tak věrohodně, že z toho mrazí. Nejlepší na knize je ovšem to, že se nikdy nedozvíme, kde byla pravda a zda šlo o terorismus, nebo ne, čímž nabírá na realističnosti a syrovosti. 75%

d.fogas
09.01.2015 5 z 5

Bláznivý muslimský imigrant se smečkou policistů v patách, postarší bankéř, který chytne druhou mízu, idealistická právnička a samozřejmě hry tajných služeb v nichž tito tři figurují - to je recept v pravdě výživný.
Zápletka je spíše banální, nicméně autor píše velmi poutavě a čtivě. Zabývá se aktuální tématikou islámské imigrace a spíše podporuje liberální přístup oproti tradičnímu xenofobnímu konzervatismu.
Neměl jsem problém pochopit motivace jednotlivých charakterů knihy a osobně mne její čtení velmi bavilo.
Koneckonců - dobrý konec všechno dobré - čeká člověk spíše u komedie a tady se jedná o knihu zabývající se činností tajných služeb.

mgeisselreiter
17.03.2013 4 z 5

Pro mě jeden ze zdařilejších románů Le Carrého. Je to jeho šestý román, který jsem přečetl, a myslím, že jsem pochopil, proč byl autor u tajné služby jen pár let: ve svých dílech totiž ukazuje totální nesmyslnost špionážních a obdobných agentur.Tato kniha se z větší části četla celkem dobře, zadrhává to jen v částech, kdy jednají všelijaké bezpečnostní agentury - to se čte hůř a není to ani moc záživné.Autor opět ukazuje, že přípravě svých děl věnuje velkou pozornost a výsledek tomu odpovídá: nejde zrovna o akční a napínavé thrillery, ale spíš o velmi realistické vykreslení. 75%, 17.3.2013.

Štítky knihy

zfilmováno muslimové terorismus

Kniha Nejhledanější muž je v

Přečtených60x
Doporučených1x
Knihotéce79x
Chystám se číst19x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x