Neházej mimčo do žita

Neházej mimčo do žita https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154916/nehazej-mimco-do-zita-154916.jpg 5 17 17

Jak se vzpamatovat, když si to miminko rozmyslí a nenarodí se. Kniha s humorem i hlubokým vhledem nabízí řešení těžké životní situace, kterou prožívá polovina mladých žen. Zhruba tomuto počtu žen se totiž stane, že v průběhu těhotenství nechtěně přijdou o miminko. Přestože je to jev tak častý, neexistují k němu laikům dostupné knihy, ani veřejná diskuze. Hlavní hrdinkou knihy je dnešní typická vysokoškolačka. Studuje, absolvuje zahraniční stáže, dosahuje dobré pracovní pozice a pořizuje si s přítelem bydlení. Když se konečně chce stát maminkou, je jí přes třicet. S překvapením zjišťuje, že počínání nového života nemusí být procházka růžovým sadem, ale kovbojka bez záruky happyendu. Když lékaři začnou mlžit o tom, proč se početí nedaří, a bezradně krčí rameny, nepoddá se. Absolvuje řadu osobitých setkání s alternativními lékaři a léčiteli a na vlastním těle i duši vyzkouší řadu "nestandardních" postupů. Marně. Po dvou letech nezdarů propadá beznaději a háže flintu do žita. V tu chvíli zcela přirozeně otěhotní. Těhotenství na ni dopadá jako dar z nebes a ona ho prožívá s nezřízeně živočišným nadšením. Po čase si to však miminko rozmyslí a za dramatických okolností předčasně odchází. Radost a nadšení nahrazuje šok a citové vakuum. Není kam se obrátit o pomoc. Lékaři věc banalizují jako ztrátu "shluku buněk", manžel nechápe, proč se mu žena sesypala a okolí vše uzavírá větou: "furt lepší, než kdyby sis zlomila nohu". Ve chvílích největší samoty nachází hrdinka prostřednictvím internetové diskuze další ženy, které prožily to samé. Společně si radí, pumpují do sebe sílu a naději. Vyprávějí si svoje vlastní, často velmi podivuhodné příběhy. Dozvídáme se nevuěřitelné věci o tom, co všechno je na poli počínání nového života a jeho ztráty možné.... celý text

Přidat komentář

Léňa0107
16.03.2024 5 z 5

Kniha mi pomohla v nejtěžších chvílích. Výborně se čte. Autorce moc děkuji.

luckomar
29.05.2022 5 z 5

Nikdy na to nejsi sama! :-)


hadobia
06.01.2022 5 z 5

Za tuhle knihu jsem moc vděčná a děkuji autorce za upřímnou a otevřenou zpověď. V mnoha věcech jsem se viděla a pomáhalo mi o tom číst. Knihu jsem přečetla na jeden zátah. Prokládání internetovými diskusemi žen, které také přišly o miminko, to celé umocnilo. Opravdu moc milý, hojivý a povzbuzující počin. Děkuji.

Janek
27.02.2021 5 z 5

Osvobozující nejen pro ženy s touto zkušeností. Občas je to hodně drsné čtení, které může pomoci na cestě k přijetí situace, která je tak těžká zejména proto, že je tak nelogická, neuchopitelná a mimo kontrolu. Kniha Neházej mimčo do žita legitimizuje zmatek, úzkost i slabost, kterou ženy po potratu obvykle prochází.

Zmija
13.08.2020 5 z 5

Kniha byla úžasná. Jsem ráda, že mě nepotkalo to, co autorka popisuje, nicméně bych knihu doporučila všem. Ne všem ženám nebo všem mužům, ale VŠEM. Protože je o duši, o bolesti, o komunikaci, o potřebě, o lásce, o pochopení... O životě. Všem rodinám v ní zmíněným přeji vše nejlepší a uzlíček v náručí.

knofela
26.09.2017 5 z 5

Přesně to, co jsem potřebovala... Je přece jen trochu uklidňující zjistit, že někdo jiný si v podobné situaci prochází podobnými pocity. Přečteno za 3 hodiny.

bookcase
05.02.2014 4 z 5

Zvláštní kniha, ocení ji ti, kteří procházejí stejnou těžkou situací jako autorka.

Litta
17.01.2014 5 z 5

Jedním dechem jsem dlouho žádnou knihu nepřečetla - minimálně 2 roky a 2 měsíce. A 6 dní...
Jako bych to psala já. Stejné pocity, stejné formulace.
Bohužel kniha také končí tam, kde se nyní nacházím...

semeno
19.05.2013 5 z 5

Výjmečná kniha a hlavně výjmečná pomoc pro ty, které nebo kteří prošli zkušeností sponntánního potratu. Sama jsem tím prošla a tato kniha byla prvním a prozatím jediným průvodcem mým vlastním stavem, který je sám o sobě těžko uchopitelný. Tato knížka pomůže projít si znovu bolestnou zkušeností a pochopit jakou roli v ní hraje já, které bolí déle a více než samotné tělo. Doporučuji i mužům, kteří se nebojí tajné ženské zpovědi.

Štítky knihy

potrat

Autorovy knížky

Kateřina Horázná
česká, 1977
2012  95%Neházej mimčo do žita