Nedosažitelné prvenství: Od ohně k ledu - sám napříč Antarktidou

Nedosažitelné prvenství: Od ohně k ledu - sám napříč Antarktidou https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477277/bmid_nedosazitelne-prvenstvi-od-ohne-k-l-MGd-477277.png 4 9 3

Úctyhodná autobiografie Colina O’Bradyho popisuje jeho úspěšné zotavení z tragické nehody, korunované sólovým pochodem o délce 1500 km napříč Antarktidou. Až do prosince 2018 se nikomu nepodařilo přejít pevninskou Antarktidu sám, bez pomoci a jen vlastními silami. A právě k tomu odhodlal Colin O’Brady, přestože o deset let dříve pochyboval o tom, že bude ještě někdy normálně chodit. Z temnot tragické nehody si vybojoval cestu zpátky na vrchol. Sám se svými myšlenkami téměř dva měsíce na rozlehlém zmrzlém kontinentu – zmítaný strachem a pochybnostmi – se vracel do minulosti a hledal odvahu a inspiraci ve vztazích a zážitcích, které ovlivnily jeho život. Upřímná, velmi dojemná kniha naplněná křehkými okamžiky na pozadí nejextrémnějšího prostředí na světě – od Mount Everestu po Antarktidu – ukazuje, jak může každý z nás zavrhnout hranice, překonat ty nejtěžší překážky a zjistit, na čem nejvíc záleží.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Práh
Originální název:

The Impossible First: From Fire to Ice—Crossing Antarctica Alone , 2020


více info...

Přidat komentář

engelmar
27.01.2024 3 z 5

Taky mě trochu ruší autorova sebestřednost, ikdyž teda výkon byl obdivuhodný. Ale musím se přiznat, že mi byl sympatičtější Rudd i z těch mála informací, kterýma je zmiňován, zkušený polárník, který tak trochu autorovi jistí záda a urazil to stejné dva dny za ním s větší jistotou a zkušeností, ani nedomyslet, kdyby byl Rudd stejná povaha a na krev se hnal za vítězstvím, mohlo by to možná dopadnout pěknou katastrofou. Ale jsem rád za tyto lidi, jako je pan Brady, díky nim můžeme sledovat neuvěřitelné výkony.

jackketch
15.04.2022 3 z 5

Pokud čekáte, že se v knize dozvíte něco o Antarktidě, o velehorách, o tom, co si vzít na dvouměsíční polární vandr nebo třeba o jiných borcích, než je Colin O'Brady, tak čekáte zbytečně. Autor to patrně myslel dobře a snažil se napsat knihu o meditaci a duševní proměně, která ho na jeho osamělém putování potkala, ale kniha bohužel poněkud působí dojmem, že jí napsal sebestředný jedinec, kterého nic jiného než on sám nezajímá.


mgeisselreiter
17.12.2021 4 z 5

Není snadné napsat knihu popisující dva měsíce putování, kdy jeden den je téměř jako každý jiný. Proto tato kniha není jen o přechodu Antarktidy, ale O'Brady píše i o svém dětství, o dalších extrémních výkonech, které dokázal, o své rodině, o své ženě. Někdy je toho až moc, takže čtenář pomalu zapomíná, v jaké fázi se Colin zrovna na své cestě přes polární kontinent nachází. Několik opravdu poutavých a zajímavých okamžiků je tak prokládáno mnohdy až nudnými úvahami a vzpomínkami. Osobně bych uvítal více detailů o samotném putování a těsnějších souvislostech. 70-75%, 17. 12. 2021.

Štítky knihy

Antarktida Mount Everest (osmitisícovka) motivační knihy autobiografie

Autorovy knížky

Colin O'Brady
americká, 1985
2021  71%Nedosažitelné prvenství: Od ohně k ledu - sám napříč Antarktidou