Nedávejte do hrobu motýla živého

Nedávejte do hrobu motýla živého https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237224/mid_nedavejte-do-hrobu-motyla-ziveho-237224.jpg 5 34 8

Jednotlivá vyprávění knihy jsou doplněná komentáři odborníků, proložená literárními a výtvarnými dílky dětí i dospělých lidí a řadou fotografií. Příběhy byly vybírány tak, aby tvořily co nejpestřejší mozaiku různých pohledů, názorů, postojů i zkušeností lidí, kteří mají co do činění s autismem. V publikaci tak najdeme nejen vyprávění rodičů, kteří výchovu svého dítěte berou jako poslání a péči o dítě s postižením za něco obohacujícího, ale i příběhy matek, které přes veškerou mateřskou lásku a dlouhé roky péče neshledávají na diagnóze autismu nic, za co by mohly děkovat. V řadě příběhů nechybí humor, dokonce ani ten černý, který dokládá, že s autismem se dá vyrovnávat různým způsobem. Část knihy je věnována obecným informacím o autismu a nejčastějším mýtům, které o autismu panují nejen v laické, ale i odborné veřejnosti.... celý text

Přidat komentář

Pančelka
05.07.2023 5 z 5

Jako člověk, který je s autisty v kontaktu každý den, bych tuto knihu doporučila všem, kdo jim chce alespoň trochu porozumět a s diagnózou se blíže seznámit.
Kniha obsahuje (nejen) krátké příběhy rodičů dětí s PAS. Člověk si tak alespoň může udělat obrázek o tom, jak autismus ovlivňuje život nejen daného dítěte, ale i lidí okolo něj. Doporučuji všem.

PolBara
22.02.2023 5 z 5

Velmi zajímavá kniha pojednávající o životě dětí i dospělých s PAS. Zaujala mě také tvorba dětí (příběhy, básničky). Doporučuji studentům pedagogických oborů, učitelům MŠ i ZŠ.


veronika3141
07.08.2022

Kniha o zivotech lidi a deti s PaS ,tohle tema se me velice dotyka,jelikoz mam syny s timto postizenim..

adriane9
09.12.2019 4 z 5

Skvělá kniha, čte se dobře i laikovi. Rozsáhlý výběr případů, krásné vsuvky tvorby dětí. Myslím, že pro zachování zdravého přístupu k těmto lidem, by se tahle kniha měla dávat číst zároveň s odbornou literaturou :-)

Můj svět je tvůj
Můj svět je tvůj
Tvářičku si odmontuj
Vytrhám ti kleštičkama vlásky
A to všechno z lásky
Můj svět je tvůj
(Floriánek 7let)

Kirtans
28.09.2017 4 z 5

Škoda jen, že dost příběhů se opírá o Aspergerův syndrom, případně o vysokofunkční autismus. Jinak velmi zajímavé příběhy. Ocenuji vkládané dodatky odborníků.

allebra
10.09.2017 5 z 5

Velmi přínosná kniha o autismu, ze všech knih, které jsem zatím na toto téma četla, je v této asi nejrozsáhlejší záběr nejrůznějších pohledů lidí, kterých se autismus přímo týká. Měli jsme možnost seznámit se jak s pohledem odborníků, rodičů a sourozenců dětí s PAS, tak i samotných autistů. Máme v rodině autistického chlapečka, takže to pro mě bylo hodně zajímavé srovnání a v některých konkrétních situacích jsem poznávala našeho Péťu. Kdo se o problematiku PAS zajímá, určitě bych tuto knihu doporučila.

buccaneerka
30.08.2016 5 z 5

Myslím, že citace Floriánka, jak je uvedená níže, je všeříkající. Vždycky mě to úplně dostane... nejsou pestré, jen užitečné...ale jenom na to krásu světa neutáhnou.
Na knize se mi líbilo, že zahrnuje celou pestrou škálu přístupů k poruchám autistického spektra. Od těch, kdo v konečném důsledku považují autismus za dar, až po ty, kteří jsou přesvědčení, že jim autismus vzal dítě a tím i kus života.

A úžasné jsou podle mě autentické texty dětí, nejenom Floriánka.

lentilka_007
28.01.2016 5 z 5

Nedávejte do hrobu motýla živého,
vždyť víte, že to není dobrý...
Svět bez motýlů by už nebyl pestrý.
Zbyli by tu jen komáři a vosy...
A včely. Ale ty nejsou pestré
ani krásné. Jen užitečné.
A jenom na to krásu světa
samy neutáhnou.
(Floriánek, dítě s autismem, 8 let)

Mám zkušenosti v práci s těmito dětmi a jejich svět mě nepřestává udivovat. Za mě obrovský respekt všem rodičům dětí s autismem.

Štítky knihy

autismus psychologie Aspergerův syndrom

Autorovy další knížky

Simona Votyová
česká, 1971
2019  85%Chci tě mít ve skříni
2021  90%Myší díra
2017  88%Provařená
2023  78%Kdyby
2015  92%Nedávejte do hrobu motýla živého

Kniha Nedávejte do hrobu motýla živého je v

Právě čtených1x
Přečtených43x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce14x
Chystám se číst64x
Chci si koupit12x
dalších seznamech4x