Něco se muselo stát: Nová kniha proměn

Něco se muselo stát: Nová kniha proměn https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218345/bmid_neco-se-muselo-stat-nova-kniha-prom-218345.jpg 4 41 7

Václav Cílek jako editor a spoluautor navazuje na úspěšnou knihu Tři svíce za budoucnost. Ke spolupráci přizval znovu respektované české sociology, filosofy, publicisty, psychology, historiky, přírodovědce, i další autory, kteří se zabývají vyhlídkami na život v dočasném chaosu, mj. Miroslava Bártu, Václava Bělohradského, Petra Druláka, Vladimíru Dvořákovou, Cyrila Höschla, Petra Hrušku, Jana Kellera, Jeronýma Klimeše, Stanislava Komárka, Václava Moravce, Jiřího Přibáně, Jana Sokola, Ondřeje Šteffla, výtvarníky Veroniku Bromovou, Františka Skálu či Jiřího Slívu. „Nevíme, co bude tmelit budoucí společnost, ale jsme si vědomi toho, že cement současného světa se drolí. Díváme se kolem sebe a máme pocit, že neexistuje nějaký určitý směr, kudy se lidé, politické strany či celé komunity pohybují, ale že spíš chvíli jdeme někam, a pak poslušni spíš okamžiku než nějakého cíle zase jinam. Doba už je taková, ale přesto potřebujeme porozumět tomu, kde jsme, a pokoušíme se odhadnout, kam jdeme.“... celý text

Přidat komentář

Taťka Hraboš
27.03.2024 5 z 5

Nevýhodou těchto Cílkem organizovaných „sběrných spisů“ je velmi rozmanitá kvalita příspěvků. U některých má člověk pocit, že autor vůbec nevěděl, co napsat, tak prostě něco sesmolil, aby se neřeklo. Jiné jsou sice informačně poměrně hodnotné, ale s vyjadřovacími schopnostmi autora už je to horší. Pak jsou tu naopak jazykově vytříbené příspěvky o ničem, resp. na téma, které může zajímat tak autora a pár nadšenců z oboru. Lze tu ale naštěstí najít i příspěvky, které se nejen dobře čtou, ale člověk se z nich opravdu i leccos zajímavého dozví, a těch je naštěstí většina. Žádný příspěvek není přehnaně dlouhý, takže i těmi méně zajímavými se člověk rychle prokouše a výsledný dojem (tedy alespoň můj) je takový, že to rozhodně nebyla ztráta času (koneckonců lze číst jen to, co čtenáře opravdu zajímá). Bonusem a příjemným osvěžením jsou vsuvky v podobě fotografií, kreseb a citátů (ať už z pera G. K. Chestertona, převážně bulvárního tisku nebo anonymních autorů z MHD). Samozřejmě je nutno mít na mysli, že příspěvky pocházejí z doby před deseti lety, což pro někoho může znamenat mínus; mně se naopak líbilo srovnávat tehdejší představy autorů o budoucnosti s dnešní realitou.

Vlk.kh
01.06.2019 4 z 5

Oproti např. Třem svícím za budoucnost je tohle trochu jinačí čtení a v leckterých částech knihy i dost těžké - to je způsobeno tím, že u zrodu stojí velký kolektiv autorů textů a ještě větší množství témat ze všemožných oblastí a okruhů. Snadno se tak může stát - jako mě - že ne každý text v knize, nebo téma vás zaujme. Přece jen mi ale uvízlo v hlavě nemalé množství nových informací a v některých směrech jsem díky knize opět posunul svůj osobní postoj k některým věcem a dějům ve svém okolí. A jak už zde bylo uvedeno, čtenář je díky podrobnému "ozdrojování" textů nasměrován k dalším zajímavým knižním titulům.


Chajda69
30.08.2018 4 z 5

Některé úvahy a eseje mě zaujaly velmi, jiné méně. Po pár letech si z knihy pamatuji hlavně příspěvek o vltavské kaskádě, ten byl opravdu perfektní.

Dorrinka
28.01.2018 4 z 5

Velmi dobrá kniha, zejména v tom ohledu, že nabízí krátké, ale intenzivní vhledy do mnoha různých oblastí od výrazných a názorově vyhraněných osobností přímo z konkrétních oborů. Všechny příspěvky nejsou stejně čtivé, myslím, že hlavně proto, že ne každý odborník je zároveň literátem, ale jde tady především o informace. Osobně mě kniha nasměrovala k několika dalším odborným titulům, což si myslím, že byl její záměr - vzbudit zájem o důležitá témata naší současnosti.

Pawlisman
30.04.2017 5 z 5

Prvni díl - svíce za budoucnost, se mi asi líbil více, zde je již několik článků a příspěvků méně záživných, avšak stále skvělý počin a k doporučení každému Čechovi i občanovi planety Země.

David V
13.03.2017 4 z 5

Velmi hezká kniha, jen bych ji příště asi rozdělil do dvou. Najednou je toho opravdu hodně, ale kupodivu kvalita jednotlivých přízpěvků moc nekolísá a drží se vysoko. Jak bylo zmíněno nížě, knihu budou číst spíše "zasvěcení". Sám pan Cílek poskytuje dostatek materiálu pro zasvěcení do problematiky před tím, než se pustíte do této knihy.

RH faktor
22.12.2015 4 z 5

...příspěvek Jeronýma Klimeše je stylu šedá je teorie - zelený strom života, a až na pár úletů v této knize, je to inspirativní čtení. Rozhodně doporučuju, jen se obávám, že to budou číst ti, co jsou s těmito věcmi takto srozuměni a ostatní se do toho pouštět s největší pravděpodobností stejně nebudou...