Nebezpečí na vrcholcích

Nebezpečí na vrcholcích https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72600/nebezpeci-na-vrcholcich-72600.jpg 4 17 17

Prosté, ale vnitřně naléhavé texty i tentokrát osloví všechny, kterým je blízké autorovo desatero: dobírat si démony, zápasit s rozhněvanými, smát se žádostivým, svádět nesmělé, utírat špinavé nosy a zašívat roztrhaná trička, posílat filozofy v době večeře domů k jejich ženám, vymáchat byrokraty v řece, brát matky s sebou do hor, jíst obyčejné.... celý text

Poezie
Vydáno: , Za tratí
Originální název:

Danger on Peaks , 2004


více info...

Přidat komentář

Pablo70
20.06.2020 5 z 5

8.5. 2020 slavil Snyder devadesátku ve svém domě Kitkitdizze a Nebezpečí... je zatím jeho poslední sbírka. Přečteme si od něj ještě něco? Dobře, tak vám alespoň on přečte Písničky pro Gaiu:

http://futureprimitives.info/2020/05/08/happy-rebirthday-gary-snyder-b-8-may-1930/

Long life, Mr. Snyder!

P.S. Sbírka začíná básněmi zpod Mount St. Helen´s, moc jsem se tam chtěl také vydat. Bydleli jsme u starého mountaineera z Moravy v bývalé indiánské vesnici Puyallup a dívali se na Mt. Rainier na obzoru, ale štěstí nám nepřálo, nahoře napadl sníh (byl říjen) a náš průvodce už byl na takovou cestu nemocný (altzheimer, stal se letos obětí covidu...). Čtu stále tyto krásné básně plné přírody a buddhismu. Snyder se v jedné z nich zmiňuje, jak na něj a na Nanaa pod svatou Helenou padal sníh... ach, být tam tak s nimi! Se Snyderem si vždycky dobře zacestujete, ať už v Kerouacových Dharmových tulácích nebo v dalších básních. Ostatně Snyder i Kerouac v mládí strážili hluboké lesy kolem Mt. Bakeru právě na vrcholcích, Kerouac to popsal v knize Andělé pustiny.

witiko
07.02.2019 5 z 5

Tato Snyderova sbírka je pro současného českého čtenáře možná nejpřístupnější, protože těží z aktuální současnosti a také je velmi civilní, zmoudřelá, silně zakotvená v životní zkušenosti.


pajaroh
21.08.2018 3 z 5

Gary Snyder je pro mě tak trochu neuchopitelný spisovatel prózy v poezii. Ne vždy jsme na stejné vlně, některé básně mě úplně míjejí, jiné texty jsou mi blízké a jejich čtení mě uklidňuje a zpomaluje v uspěchané době. Přitom nevím, co přesně se mi na nich líbí a táhne mě ke čtení dalších jeho knih, možná nezkreslený, neidealizovaný popis krajiny nebo krátké náznaky příběhů, nad jejichž nevysvětlenými obrazy se musím zamyslet. Takové vzdálené vrcholky v mlze, ke kterým bych se jednou chtěla dostat blíž a zjistit, "jak bohaté a složité některé z těchto zdánlivě prostých básní jsou."

nefernefer
01.04.2018 4 z 5

Zvláštně uklidňující kniha. Při jejím čtení se vám v duši rozprostře klid a mír.

ledem vydřená oka, řídké borovice
daleké výhledy, rozkvetlá blata
tolik míst
kde může bludný balvan spočinout
navždy

Dax
14.03.2018 5 z 5

Krásná, melancholická sbírka. Setkání s přítelem.

Tenhle okamžik
který přetrvá

aby se stal

dávnem

PinkFloyd
06.12.2016 5 z 5

Hledím na borovici,
na shluky šišek pod vrcholkem
uvyklých na oheň,
na vysoký strom za pneuservisem

- Sedím na nízkém plotu
zatímco divoká parta kvůli charitě
myje auto mé dcery.
Potetovaní bílí chlápci s kozí bradkou,
hnědí a černí kluci.
Ptám se: "Na co sháníte ty peníze?"

- "Pro dům na půli cesty pro feťáky a alkáče
támhle v ulici"
starý horský sedan
nikdy nebyl tak čistý