Ne/promlčeno

Ne/promlčeno https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494621/bmid_ne-promlceno-rra-494621.jpg 4 67 21

Podtitul: Divoké devadesátky, mafiánské popravy a skutečné zločiny, které mění osudy. U některých zločinů může dopadení pachatele trvat několik let, někdy mohou dokonce pachatelé zůstat nepotrestaní i přesto, že je zločin objasněn. Kvůli promlčecí lhůtě si tak vrazi mohou často po letech oddechnout a přestat se ohlížet přes rameno. Spolek Nepromlčíme právě na takové kauzy upozorňuje a představuje je veřejnosti pomocí krátkých dokumentů, článků a nyní i této publikace. V ní tedy najdete mimo jiné příběh mladých žen, které někdo brutálně zavraždil a vyňal jim orgány, Honzíka, který si odešel hrát s kamarádem, ale nikdy k němu nedorazil, nebo oblíbené učitelky, která byla prostě jen ve špatnou chvíli na špatném místě. Některé případy ze zahraničí nám ale dávají naději, že i po mnoha letech lze pachatele nalézt. Podle psychiatra Cyrila Höschla má dopadení viníka totiž kromě jiných funkcí ve společnosti i terapeutický účinek na oběti i pozůstalé. Ukazuje jim totiž, že spravedlnosti se lze domoci.... celý text

Přidat komentář

Jane2016
05.06.2023 4 z 5

Na tuto knihu jsem se chystala už opravdu dlouhou dobu. Často jsem jí vídala na sociálních sítích a četla jsem jen samou chválu na to, jak je kniha zajímavá a dobrá. Čili, když jsem si projížděla @bookport_cz a tuto knihu tam uviděla, moje čtenářské já uvnitř mě zapískalo blahem. Do čtení jsem se pustila prakticky okamžitě.

A musím Vám říct, že kniha je skvělá, téma promlčení je nesmírně zajímavé a vlastně i velmi smutné. Neměla jsem vůbec tušení za jak dlouho jsou u nás zločiny promlčené. O to smutnější je, když se v knize dočtete, jak to mají ostatní státy kolem nás.

Spoustu případů, které jsou v knize uvedené jsem neznala a slyšela jsem o nich poprvé. Některé jsem si i na internetu dohledávala zpětně.

Pokud Vás fascinuje téma zločinu, tak Vám tuto knihu musím doporučit skoro jako povinnou literaturu. Za mě neskutečně zajímavá kniha, která mě donutila zamyslet se nad spoustou otázek, které by mě normálně vůbec nenapadly.

Knihu jsem si mohla přečíst díky @bookport_cz Byla mi poskytnuta v rámci spolupráce.

Arkagas
05.06.2023 3 z 5

Zajímavá publikace, která se zaměřuje primárně na promlčecí lhůtu kriminálních případů nejen u nás, ale i ve světě a má za cíl přimět veřejnost o tomto tématu komunikovat.
Zpracování odpovídá tomu, že má čtenáře šokovat, což na jednu stranu chápu, na druhou ji to vcelku ubírá na kvalitě. za přečtení ale rozhodně stojí.


klarinet02
20.02.2023 5 z 5

Normálně tento žánr nečtu. Ale po filmu jsem si to přečíst musela. A nelituju. Tyto příběhy by si měl přečíst každý.

LenkaMacak
15.02.2023 3 z 5

Kniha na velmi důležité téma. Sympatizuji a souhlasím se spolkem Nepromlčeno, že na některé zločiny- zvláště vraždy by promlčecí lhůta neměla vůbec existovat. Moc doufám, že se toto časem změní.
Nicméně, zpracování knihy mě trošku zklamalo. 3/5 ⭐️

cornetka
30.01.2023 5 z 5

Až po přečtení této knihy jsem se trochu víc zamyslela nad promlčecí lhůtou. Některé příběhy mě opravdu děsily - hlavně ty z prostředí naší země. Cítila jsem tu bezmoc rodiny a zároveň naději, že viník bude dopaden. Je dobře, že tato kniha vyšla a že se tak mohou čtenáři zamyslet nad celým tématem.

Dandulka
20.12.2022 5 z 5

Při čtení mě až zamrazilo, když jsem našla jeden případ, na který si moc dobře vzpomínám. Dlouho se tato kauza probírala, proběhlo mnoho fám a hypotéz. Nakonec se přece jedna potvrdila. Bohužel život to mladé ženě nevrátilo a viník zůstal nepotrestán. Je opravdu škoda, že u nás stále existují promlčecí lhůty i u těch nejzávažnějších trestných činů. Budeme doufat, že se to snad někdy změní.

cleopatra11
15.11.2022 4 z 5

Nebylo to špatné, taková oddechovka, nic, co by mě šokovalo nebo přimělo vyhledat si podrobnější informace.

cenichajda
26.10.2022 2 z 5

Napad byl dobry, jedna se o zajimave tema, ktere by mělo byt zpracovano. Ale ne takto.
Kniha na me delala dojem bulvarniho cteni, ktere se snazi sokovat za kazde situace. To, ze je vrazda, znasilnovani, ale i "jen" loupez spatne neznamena, ze to jeste musim prizovat komentare typu: "... je to strasne, straslive...".
Navic u nekterych pripadu jsem nepochopila jejich vyznam v knize. Pachatel byl dopaden (a myslim, ze je uplne jedno jakym zpusobem. Dulezite je, ze dostal trest, ktery si odpovykava) a resit to, ze kdyby nebyl, pripad by byl promlceny ...??
Ano, "kdyby", ale toto slovicko nelze v kriminalistice uzivat. Takto bychom ho mohli pouzit u vsech pripadu. Kdyby tohle, kdyby tamto, ...

Na zaver knihy si prectete rozhovor s psychiatrem dr. Hoschlem, ktery je dle meho nazoru povedeny. Vysvetluje proc by promlceni tr. cinu byt nemelo. Plne s nim souhlasim. Jen mi v knize chybi napr. rozhovor s kriminalistou, ktery by vysvetlil napr. nektere postupy policie.

Na knihu jsem se velmi tesila, ale bohuzel jsem nedostala co jsem ocekavala. Na knize je videt, ze ji nepsal clovek, ktery ma zkusenosti s literaturou faktu. Mozna bych dokonce rekla, ze ji psal clovek, ktery psal svoji prvni knihu a jak se rika, urval si moc velky kus. Skoda. Potencial kniha urcite mela.

Blaufik
08.10.2022 3 z 5

Jedná se o publikaci, kterou rozhodně doporučuji k přečtení. Nejen, že jde o knihu, ve které se seznámíte s případy podle skutečných událostí, ale tyto události se staly u nás a jedná se o opravdu smutné čtení, u kterého si člověk spoustu věcí uvědomí a nad spoustou věcí bude hloubat.

Rozhodně zde nejde o knihu, na kterou po jejím přečtení zapomenete. Některé příběhy ve vás budou rezonovat i dlouho po přečtení. Stejně, jako si budete klást jednoduchou otázku -
Je opravdu správné, aby byly tyto brutální činy promlčeny?

Monni
22.09.2022 4 z 5

S poselstvím této knihy absolutně souhlasím. Zákony v naší zemi jsou prostě směšné. Člověk dostane pomalu tvrdší trest za krádež než za vraždu. To je prostě směšné. Promlčecí doba za vraždu, to jako vážně? Je to prostě hrůza. Všechny případy v knize jsem už znala, ale je dobře, že se to připomíná a i když je to teda promlčeno, tak to určitě není zapomenuto. Rozhodně by to určitě chtělo zapracovat na zpracování knihy, protože se v knize hodně opakovalo, ale rozhodně to stojí za přečtení a každý normální člověk bude s poselstvím knihy souhlasit. Rozhodně oceňuji i fotografie z případů, které jsou v knize.

TerezaMondeková
06.09.2022 3 z 5

Opravdu musím říct, že se mi neskutečně líbí nápad, proč kniha vznikla... boj za to, aby byl zrušen zákon o promlčení vraždy. Já musím souhlasit! Zákon o promlčení vraždy mi připadá jako blbost. Jednou vrah... vždycky vrah! Takový zákon mi nepřipadá jako spravedlnost pro oběti a pozůstalé. Proto velice oceňuji, že lidi rozhodli bojovat za to, aby byl takový zákon zrušen.
Jinak kdybych měla hodnotit samotnou knihu... Nebyla špatná. Některé případy byly opravdu otřesné a šokující a bylo mi strašně líto, že si někdo něčím takovým musel projít. Ale některé případy by si zasloužily větší prostor. Některé případy na mě působily opravdu krátce. Navíc jsou v knize i fotografie... Některé byly opravdu děsivé, smutné, ale bohužel reálné.

cori
28.08.2022 3 z 5

Primárním cílem a poselstvím této knihy je upozornit veřejnost na problematiku promlčitelnosti trestných činů vraždy a znásilnění, které jsou v ČR promlčeny již po 20 či 10 letech, na rozdíl od VB či USA, kde promlčitelnost těchto trestních činů neexistuje. Autoři připomínají některé známé mediální případy z uplynulých 30 let, které se nepodařilo vyřešit, a uvádějí i některé případy ze Slovenska nebo USA. Upozorňují na nové vědecké možnosti, které umožňují vypátrat pachatele i třeba po 70 letech. Například využití genealogických soukromých databází (móda rozborů DNA a hledání příbuzných a tvorba rodokmenů). Emotivní jsou i výpovědí příbuzných, kteří stále čekají na to, že bude vypátrán vrah jejich blízkého člověka.

stesti.s.knihou
25.08.2022 3 z 5

Spolek Nepromlčeno upozorňuje na promlčecí lhůty u závažných zločinů v České republice. Věděli jste například, že promlčecí lhůta vraždy je 15-20 let? Pokud je vrah dopaden po této době (nebo se jde třeba i sám udat), žádný trest mu nehrozí.
Knížka, kterou vidíte na fotce, představuje soupis několika promlčených zločinů, o nichž vypovídají pozůstalí obětí, kteří se s vraždou nikdy nesmířili. Spolek Nepromlčíme má krom jiného na svědomí i film s názvem Promlčeno s Karlem Rodenem v hlavní roli, který v nedávné době běžel v kinech (a vřele vám jej doporučuji).
Pokud vás zajímají vraždy, zločiny, devadesátky, tajemní vrahové a nevyřešené případy, mohla by se vám knížka líbit. Já ji přečetla za dvě odpoledne. Velkým benefitem je i bohatá obrazová příloha obsahující fotografie z míst činů.
Hodnotím 3/5 (přece jen, literární hodnotu kniha moc nemá, jedná se spíše o publikaci snažící se upozornit na nesmyslné nastavení práva v našem státě), nicméně počtení to bylo fajn. A vůbec by mi nevadilo, kdyby kniha měla více stránek (ideálně ale plných vyřešených vražd a dopadených zločinců, ne těch promlčených :)).

Tereza2601
14.08.2022 1 z 5

Námět knihy je zajímavý, ovšem zpracování je katastrofální, jediným pozitivem je obrazová příloha. Kniha působí, jako by neprošla žádnou závěrečnou korekcí. Neustále se opakující informace, množství chybějících písmen, pravopisné chyby, bulvární způsob líčení, absence zdrojů, zásadní dojmologie. Záměr autorů je smysluplný, ale pokud měla být cestou pro jeho popularizaci tahle knížka, chtělo to na ní v určitých ohledech více zapracovat.

klaraj093
13.07.2022 4 z 5

Jelikož se o skutečné zločiny zajímám, tak mně tato kniha zaujala v obchodě.. Přečteno jsem měla zhruba za dvě hodinky, je tam obrazová příloha která je velice zajímavá a příběhy jako takové jsou rozhodně zajímavé.. A ihned jsem šla podepsat petici.

knihomolkajanca
11.07.2022 4 z 5

Mě osobně skutečné zločiny nesmírně zajímají a svým způsobem i fascinují. Poslouchám podcasty, občas mrknu na dokument, takže když se na ig vynořila tato kniha, bylo jasné, že si ji musím přečíst.

Publikace je rozdělena do několika částí. Všechny se spojuje jedno ústřední téma, a tím je promlčecí lhůta. V Česku je totiž stále možné promlčet i ty nejtěžší zločiny jako je vražda nebo znásilnění.

Vražda – promlčena za 15 let, v případě obzvlášť brutálních případů za 30 let

Znásilnění – 5-15 let, podle újmy oběti

Téma vás jednoznačně donutí přemýšlet. Jsou tyto lhůty dostačující? Jak je vůbec možné promlčet něco jako vraždu? Ne/promlčeno probírá zločiny, jejichž viník už nikdy nebude potrestán, i kdyby se našel. Případy, které se promlčení blíží mílovými kroky. A nabízí i srovnání se zahraničím. Přečtete si výpovědi pozůstalých, kteří nikdy nedojdou uzavření, a to vše je doplněno i o mnohdy docela morbidní fotografie.

Kniha se jen velice těžko odkládá a já ji nepustila z ruky, dokud jsem nedočetla. Přesto ale mám pár výtek. Iritovalo mě časté opakování informací. U extrémně krátkých kapitol a malého rozsahu knihy to totiž nebylo zapotřebí. Další věc byla bulvárnější poloha celé knihy a občas jsem si připadala jako při čtení Blesku. Raději bych to, že se pozůstalí s vraždou blízkého nesmířili, slyšela z jejich vlastních úst než od autorů, kteří si to domysleli na základě výrazu jejich tváře.

Ne/promlčeno bych doporučila hlavně těm, kteří se o tématiku zločinů až tolik nezajímají nebo případně v této oblasti nemají tolik načteno a nakoukáno. Mně nepřinesla tolik nových informací, ale bylo příjemné si některá fakta zopakovat.

Nejvíce šokující mi však přišla lhostejnost některých svědků a slova „slyšela jsem volání o pomoc, které se několikrát opakovalo, a když utichlo, šla jsem spát“ mi budou v hlavě znít ještě dlouho.
Nebuďte lhostejní. Nemusíte jít chytat vraha, ale zvednout telefon a zavolat policii vás nic nestojí. A někoho jiného to naopak může stát život…

Hodnocení: 70%

_Brunetka_
14.06.2022 4 z 5

Tahle kniha se fakt povedla. Navzdory tomu, že se jedná o literaturu faktu, mi stránky mizely pod rukama neskutečnou rychlostí. Obsah tohoto díla si dokázal získat mou plnou pozornost. Čtení je to opravdu zajímavé a mrazivé, tou reálností to dostává úplně jiný rozměr. Moc se mi líbilo grafické doplnění každého případu obrázky. Nad tématem promlčecí lhůty se vážně stojí za to zamyslet, já se osobně s názory zde obsaženými maximálně ztotožňuju. Jednoduše tedy, pokud si rádi zapřemýšlíte a zajímají vás skutečné zločiny z minulosti, tato kniha je přímo pro vás!

Danago
29.05.2022 5 z 5

Kniha mě velmi překvapila a šokovala a po jejím přečtení si asi už nikdy nebudu jistá, že se mi nemůže nic stát. Dozvěděla jsem se spoustu informací o nichž jsem ani netušila. Informace o promlčecí době u nás mě šokovaly. Jsem ráda, že je zde i srovnání s jinými zeměmi v tomto ohledu. A nevyřešené , odložené a někdy v pozdější době některé i vyřešené skutečné případy čtenářem opravdu otřesou. K tomu opravdu výstižná fotodokumentace.
Kniha je skvěle zpracovaná, velmi přehledně a jasně, nezahlcuje nás příliš mnoha odbornými výrazy a je proto čtivá a srozumitelná pro každého.

oblakaknih
29.05.2022 5 z 5

Pokud se zajímáte o skutečné zločiny a nevyřešené případy, věřím, že máte tuto knihu již v hledáčku. Mě osobně tato tematika velmi zajímá a po knize jsem sáhla téměř okamžitě.
Dostalo se mi toho přesně tolik, co jsem očekávala a ještě něco navíc.
Připadá mi ovšem důležité upozornit, že kniha je nejen plná popisů zločinů, ale také obrázkových příloh, které rozhodně nejsou určené každému!
Tuto knihu určitě považuji za důležitou a jsem nadšená z toho, že vyšla a že se (doufejme) dostane mezi velké množství čtenářů.
Ráda bych vyzdvihla styl psaní. Kniha je napsána lidsky, bez příkras. A přestože si v ní nepřečteme žádný příběh plný vyšperkovaných dokonalostí, četla ve velmi dobře. Navíc je velmi dobře zpracovaná, člověk v ní může některé informace přehledně dohledávat a spojovat si kapitoly s obrázky.
Ocenila jsem, že se kniha nevěnuje pouze situacím v České republice, ale zavede nás také za hranice a nabízí přehledné srovnání s nejrůznějšími zeměmi.
Pokud bych měla knihu shrnout několika slovy, označila bych ji za velmi povedenou a přehlednou publikaci o důležitém tématu. Takže pokud se na ni cítíte, rozhodně neváhejte po ní sáhnout!

MMacicekk
28.05.2022 4 z 5

Pokud se o téma sériových vrahů či tuzemských vražd zajímáte, kniha vám nic nového nepřinese. Zmiňuje vesměs veřejně známé zločiny, u nichž viník nebyl dopaden či usvědčen, nebo již uběhla promlčecí lhůta a vrah trestu unikl. Na druhou stranu chápu smysl této knihy, spolek Nepromlčíme se snaží dostat do povědomí obyčejných lidí a brojí za zrušení promlčecích lhůt u nejzávažnějších zločinů. Závěrem si přečtete podnětný rozhovor s uznávaným psychiatrem Cyrilem Höschlem, který nastiňuje, čím oběti trestných činů a jejich příbuzní prochází a jaký terapeutický účinek má potrestání viníka.