Návštěva arcibiskupa

Návštěva arcibiskupa
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16431/navsteva-arcibiskupa-16431.jpg 4 16 16

Ádám Bodor, přední maďarský spisovatel, se narodil na území Sedmihradska, tedy na území maďarské menšiny žijící na území Rumunska.. I když později přesídlil do Budapešti, témata svých románů ponechal kraji, odkud přišel. V tomto románu dominuje kolorit, ladění a především neopakovatelná, bravurně vystižená atmosféra této svébytné „zatvrzelé“ a nesporně dramatické země, jež leží sice v Evropě, ale z určitého úhlu pohledu jako by z této Evropy vytržena. Její specifika tvoří v „Návštěvě arcibiskupa“ nejen kulisu, ale svým způsobem charakter hlavního hrdiny, ne-li hlavního hrdinu jako takového – protože zdaleka nejde jen o základní linku příběhu, ale právě o tyto širší souvislosti, které sice existují nedaleko České republiky, ale my o nich vůbec nic netušíme. Kvalita titulu je zaštítěna i jménem překladatelky, výsostné hungaristky Anny Valentové.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Havran
Originální název:

Az érsek látogatása , 1999


více info...

Přidat komentář

Majto
19.03.2023 3 z 5

Po poviedkovej knihe Návrat k sově som si zohnal túto knihu, ktorá má na prvý pokus síce úplne nedostala, no jej atmosféra má opantala natoľko, že viem, že som ju nečítal naposledy. Podobné pocity som mal aj pri čítaní románu Cesta za mesačného svitu iného maďarského autora Antala Szerba. V mojej knižnici už čaká Zóna sinistra, kým jej venujem svoj zrak a čas.

Penicuik333
22.02.2023 2 z 5

Magický realismus říznutý absurdním dramatem. Moc mě to bavilo a vůbec teď v produkci Havranu objevuji zajímavé knihy.


Devil-Ivet
03.02.2018 1 z 5

Tahle kniha pro mně byla skoro utrpením. Vůbec se mi nelíbila, četla se mi velmi špatně a v podstatě jsem nepochopila, o čem vůbec je.

bondula
25.06.2013 5 z 5

V Bodganskej Doline, zabudnutej v čase a stratenej kdesi v Karpatoch na rumunskom pohraničí za smradľavou, dymiacou horou odpadkov, plynie život v čarovnej, trochu temnej jednotvárnosti a každotýždennom očakávaní návštevy arcibiskupa. Nikomu nie je čudné, ak osem chlapov v strede dediny zabije blesk, či do dakoho narazí jednorožec v plnom trisku. Že študenti teologického seminára chodia každý večer hádzať kamene na chorých, izolovaných v osade Izolda, alebo že spiaceho pocestného je treba čím skôr okradnúť.
Táto knižka nie je o príbehu. Je o skvelej atmosfére, ktorú dokáže Ádám Bodor svojim unikátnym štýlom navodiť, o čudesných charakteroch, obývajúcich jeho svet, o hlbokých metaforách a hľadaní súvislostí v nedopovedaných príhodách hrdinov. Autor vytvoril svet, kde fantastické prvky pôsobia úplne reálne a kde sú reálne prvky často úplne absurdné. Zobrazuje totalitu a boj proti nej. Aj keď sa knižka možno nebude páčiť každému, rozhodne za prečítanie stojí.

Štítky knihy

maďarská literatura

Autorovy další knížky

Ádám Bodor
maďarská, 1936
2008  83%Okrsek Sinistra
2009  90%Návrat k sově
2007  71%Návštěva arcibiskupa