Návrat domů

Návrat domů https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63922/bmid_navrat-domu-FYb-63922.PNG 5 51 13

Judith Dunbarová se nikdy netěšila bezpečí opravdového rodinného života – postihl ji stejný osud jako mnoho dalších v době, kdy Británie byla koloniální mocností. Narodila se a žila na Cejlonu, kde otec pracoval u lodní společnosti. Pak odjela s maminkou zpět do Anglie, ale když se její matka vrací s její mladší sestrou na Cejlon, Judith zůstává v internátní škole v Cornwallu. Ne že by tu byla nešťastná – jen je čas od času osamělá. Proto s vděkem přijímá pozvání své nové kamarádky Loveday, aby strávila víkend s její rodinou v Nancherrow v jejich sídle. Velmi záhy zde Judtih nalézá domov, o jakém vždy snila, i svou první lásku. Idylické časy však začínají pomalu mizet v počínající vřavě druhé světové války.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Coming home , 1995


více info...

Přidat komentář

AlenaF
04.10.2022 5 z 5

Tak jsem se po pěti letech opět vrátila k této knize. Skvělé čtení, nenáročné, oddechové, a hlavně se šťastným koncem.

m_martina
24.05.2020 5 z 5

Před lety jsem si knihy vybírala podle toho, kolik mají stránek. A čím jich měla kniha víc, tím lépe. Z toho důvodu jsem si přečetla i tuto. A i po letech si dobře vzpomínám, že kniha byla krásná a nedokázala jsem přestat číst.


mol378
15.05.2020 4 z 5

Poprvé čteno dávno a byť se jedná o velkou romantiku, mně se to líbí, není to totiž naivní a má to děj, který se opravdu netočí jen kolem lásky. Autorka asi hodně knih napsala levou zadní na kšeft, jsou to dost přeslazené romány, co se dají číst akorát když je člověk nemocný a na nic jiného nemá, ale myslím, že psát uměla, tento román o tom svědčí. Postihuje docela široké časové období a zavádí nás nejen do Cornwalu, ale i na například Cejlon. Je to typicky britské. A zajímavě jsou popsané i události a osudy lidí během II. světové války. Souhlasím s komentářem kattyV níže o několika dalších knihách autorky, které se rozhodně vymykají označení Červená knihovna.

konicekbily
10.09.2018 5 z 5

Po několika filmech ,autorky scénářů, jsem si v rámci rekonvalescence po operaci srdce přečetl i tento román. Tento propletenec vztahů stojí za přečtení, nejenom pro ženy.

AlenaF
09.08.2017 5 z 5

K této knize se ráda vracím, líbí se mi.

IYv
30.09.2015 5 z 5

jedna z mých TOP...souhlasím, že Pilcherová je vlivem německých slátaných filmů na rozdrobená témata jejích několika knih velmi poškozená.

Vypravila jsem se kvůli tomu do Penzance a Cornwallu. Mám ráda tyhle končiny.

nova8907
14.08.2014 5 z 5

Moc hezká kniha :-)

kika 13
13.10.2013 4 z 5

Dějově nabyté mnoho postav a vzánemně propletených osudů.

kika 13
13.10.2013 4 z 5

Dějově nabyté mnoho postav a vzánemně propletených osudů.

Selinute
12.03.2013 5 z 5

Myslím si, že po "Hledači mušlí" je tato knížka druhá nejlepší od Rosamundy Pilcherové. Četla jsem ji poměrně dlouho. Přesto jsem se každý den těšila na chvíli, kdy budu moci pokračovat ve čtení. "Nancherrow" na mě působil jako kouzelné zaklínadlo. Osudy Loveday, Guse, Phyllis, Judity a úžasná krajina Cornwallu to všechno bylo prostě nádherné. Škoda jen, že u nás zatím nevyšlo pokračování této poutavé knížky - "Zámek Nancherrow". Filmové zpracování obou knih je malinko odlišné od knihy, a proto by mě zajímalo, jak to ve sktečnosti všechno mělo být. Dávám 5*. Určitě si ji někdy přečtu znovu.

kattyV
14.02.2013 5 z 5

Občas mne dost štve obecný názor na Rosamundu Pilcherovou jako autorku připitomělých zamilovaných knih. No dobře, dost jejich románů takových je. I když si myslím, že autorce ještě více uškodilo filmové zpracování jejich knih, protože to je vážně k nekoukání. Když tedy pominu krásnou přírodu. ALE... pár jejich knih mám opravdu ráda a čtu je pořád dokola - Hledači mušlí, Září, Zimní slunovrat, kniha povídek Modrá ložnice a... Návrat domů. Ta kniha má kouzlo a atmosféru. Moc bych si přála potkat Juditu i její přátele.
Myslím si, že nemohu souhlasit s názorem MyMillie. Mě spousta věci překvapila. V první řadě anglický způsob života v první polovině dvacátého století - otec, zaměstnanec velké firmy žije v koloniích. Rodina je tam s ním do okamžiku, kdy se má narodit druhá dcera. Pak se matka se starší dívkou vrací do Anglie, tam porodí a za manželem se vrací až po čtyřech letech. Starší dceru Juditu, hlavní hrdinku knihy, nechává ve škole v Anglii. Tady příběh začíná. Juditě je čtrnáct a čekají ji nejméně čtyři roky bez rodiny... nepřipadá vám to zvláštní a pro naši mentalitu nepochopitelné? Ani další děj se podle mého neodvíjí tak docela očekávaně. I když samozřejmě, co se asi tak může dít, že? Judita chodí do školy, spřátelí se s jednou svou spolužačkou... dívky dorůstají, přichází první lásky... a válka. Ale dočkáme se i některých překvapení. A hlavně, o ději ta kniha moc není. Spíše o atmosféře, pocitech. Když ji čtu, úplně vidím krásný dům Juditiny kamarádky, divoké mořské pobřeží, Cornwall... nebo obrazy, které maluje jedna z postav románu.

quendery
15.12.2012 5 z 5

Tak tuhle knihu jsem četla už několikrát a pořád se k ní vracím.

Titi
06.01.2012 5 z 5

Knihu jsem původně půjčila pro mamku. Odradilo ji 845 stran, tak jsem si ji přečetla já. Musím říct, že kdyby existovala kategorie Překvapení roku, tak tato kniha jí bude...alespoň pro mne. Opravdu pěkné počteníčko.

Autorovy další knížky

Rosamunde Pilcher
anglická, 1924 - 2019
2006  87%Hledači mušlí
1998  90%Návrat domů
1994  64%Divoký tymián
2002  85%Zimní slunovrat
2008  74%Září