Naši v Antarktidě

Naši v Antarktidě https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134230/nasi-v-antarktide-134230.jpg 5 1 1

Reportáže a deník A. Mrkose, S. Bártla, O. Kostky, který zahynul při plnění pracovních úkolů, a O. Prause popisují vědecké úkoly, pochody do vnitrozemí, geologické, atmosférické, klimatické a biologické poměry, ale i družný život polárníků. Otištěna i Báseň osmi K. Šiktance k tragickému uhoření badatelů v noci na 3. srpna 1960. ... celý text

Přidat komentář

milan3144
04.10.2021 5 z 5

Mráz takový, že když bylo -25, tak hovořili o tom, že se pěkně oteplilo. Sněhové vánice, kdy není vidět na krok před sebe. Půl roku většinou tma, pak zase pořád světlo. V takových podmínkách žijí vědečtí a techničtí pracovníci na základnách v Antarktidě. Nebezpečí zabloudění a umrznutí, či zřícení do ledovcových bezedných trhlin. A to ne jen při pochodech do jiné stanice, ale to nebezpečí hrozí a při cestě z jednoho baráku do druhého. Prostě žádná procházka růžovým sadem. Pohled čtyř osob na jejich pobyt na tomto kontinentu, podaný pokaždé trochu jiným způsobem, seznámí čtenáře se základnami Mirnyj, Komsomolská, Vostok, Pionýrská a Lazarev. Text doprovází hojný fotografický materiál.
Pět hvězd už jen za to nepohodlí, co museli oni čtyři pro plnění svých úkolů zakusit, z toho jeden z nich tam zahynul při požáru, společně s dalšími sedmi polárníky.