Naše vina

Naše vina https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526141/bmid_nase-vina-65500cbba4dde.jpg 4 154 31

Viníci série

< 3. díl

Přichází závěrečný díl trilogie Viníci, literárního young adult fenoménu s milióny nadšených čtenářů, který se stal také předlohou pro film. Jak daleko jsou Nick a Noah ochotni zajít? Ačkoli oba hlavní hrdinové vyvázli ze stovek problémů bez úhony, jeden z nich je rozdělil možná navždy. Po všem, co spolu prožili, teď vztah Nicka a Noah prochází svým nejhorším obdobím a vypadá to, že už se nic nemůže vrátit do starých kolejí Budou muset prožít mnohé, aby konečně pochopili, zda jsou si opravdu souzeni, nebo zda je pro ně naopak vhodné jedině odloučení. Teď už lze jen čekat, jestli to, co se říká o čase, který hojí rány, je pravda, nebo jen další prázdná fráze. Je však možné zapomenout na tak velkou lásku? Jak lze vymazat vzpomínky vytetované v srdci? Láska vždy pro funkční vztah nestačí a ani odpuštění někdy nedokáže některé věci mezi dvěma lidmi napravit. Podaří se hlavním hrdinům hodit minulost za hlavu a začít znovu?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Red
Originální název:

Culpa nuestra , 2018


více info...

Přidat komentář

Andrejka91
15.04.2024 5 z 5

Tento díl se mi moc líbil, stejně jako ten první. Druhý díl byl za mě nejslabší.
Čtení posledního dílu jsem si moc užila, fandila jsem jim.
Děj je strhující, nabitý akcí a i když ani tento díl nemá zrovna málo stran, nenudila jsem se a hltala každé slovo.
Rozhodně doporučuji, je to vydařená trilogie.

Laf
13.04.2024 5 z 5

U posledního dílu jsem byla zvědavá, jak se s tím autorka popere a co pro hlavní hrdiny chystá. A musím říci, že to byla jízda jak na horské dráze. Když už to vypadalo na nějaký pokrok a cesta příběhu se začne upírat k nějakému dalekému happy endu, tak všechno bylo najednou jinak. Rozhodně se mi kniha začala nejvíce líbit až od poloviny, kde celý příběh nabral nehorázné otáčky a příběh jsem už jen hltala stránku za stránkou, abych se dozvěděla, jak to celé dopadne. Tento díl se opravdu povedl a zvratů je tam teda dost.
Opravdu je to povedená série, až tedy na druhý díl, který mi přišel nejslabší z celé série, ale i tak ty ostatní díly všechno doženou a série stojí za to. Vřele doporučuji :)


Kristy.Seb
27.02.2024 4 z 5

Třetí a zároveň díl byl jednoznačně nejlepší.
Ta bolest, kterou si v sobě nesli oba dva, byla i při čtení nesnesitelná. Nick nevěděl co chce a Noah se na můj vkus až moc vtírala. Ale ještě že to dopadlo takhle krásně... :)

kristy.books
12.02.2024 5 z 5

V druhej časti série Viníci sa pokazilo všetko, čo sa dalo, preto som sa na záver tejto trilógie tešila, no zároveň sa ho aj bála. Potrebovala som vedieť, ako to medzi Nickom a Noah po tom všetkom skončí. Dokážu si opäť nájsť k sebe cestu a odpustiť si, alebo sa ich cesty rozídu. Vedela som, že ma čaká emočná bomba, a tak to aj bolo. V niektorých momentoch som mala slzy v očiach.

Trojka sa odohráva niekoľko mesiacov po záverečných udalostiach druhej časti. Celý tento čas boli Noah a Nick odlúčení a snažili sa spracovať všetko, čo sa v osudnú noc stalo. Aj keď sa môže zdať, že za túto dobu sa pohli vpred, nebolo tomu tak. Stále mysleli jeden na druhého a trápili sa. Nevedeli byť od seba, no ani spolu. Bolo cítiť, že ich city neochladli, ale na určité veci sa jednoducho nedá zabudnúť. Niekedy som si už fakt začínala myslieť, že to, čo bolo kedysi medzi nimi, sa im už nepodarí zachrániť.

Noah aj Nick od prvej časti dosť dospeli a dozreli. Áno, v niektorých situáciách sa nezachovali zrovna najmúdrejšie, ale nikto nie je dokonalý. Vo svojich pomerne mladých životoch si toho zažili naozaj veľa, osud im obom hádzal pod nohy jednu prekážku za druhou, čo ich na jednej strane dosť poznačilo a spôsobilo jazvy na duši, no zároveň ich to posilnilo.

Je pravda, že druhý diel bol tak trochu "vypchávkový", len aby mohla autorka z príbehu vytvoriť trilógiu (mne osobne by kľudne stačila aj len jednotka, ktorá mala uzatvorený koniec), no trojka (mi) to vynahradila a celkovo príbeh Nicka a Noah hodnotím pozitívne. Určite si v budúcnosti rada prečítam aj ďalšie autorkine knihy.

snílkařka
08.02.2024 4 z 5

Čekala jsem hodně dlouho než se na pulty knih dostane poslední díl této série.A když mi konečně přišla domů tak jsem jí pořád odkladala zkrátka nebyl čas a někdy ani nálada.Až po novém roce jsem si na ní vzpomněla...A i když jsem v knížce třetího dílů měla jsem tam nějaké ty výhrady zkrátka něco se mi tam nelíbilo...Asi nejvíc někdy to rozmazlené až dětinský tvrdohlavý chování Noah.Tak musím říct že ukončení téhle série a příběhu.Nicka a Noah se autorce povedl.Byl to zkrátka krásný příběh dvou lidí kteří si k sobě hledali a našli svojí cestu.

jana1874
07.02.2024 4 z 5

„Měla jsem pocit, jako bych zavírala knihu, která se dotkla mé duše, knihu, kterou si budu navždy pamatovat Cítila jsem tu lítost, že jsem dočetla kouzelnou a neuvěřitelnou knihu a že je jedno, jestli ji budu moct číst znovu, nikdy to nebude jako poprvé. Tam, toho rána, jsem uzavřela důležitou kapitolu svého života. Kapitola, ano ale nesmíme zapomínat, že po kapitole vždy následuje další kapitola nebo třeba epilog.“

Noah sžírají výčitky svědomí z toho, co udělala a touží to nějak napravit, ale Nick s ní nechce mít nic společného, mučí ho představy a myšlenky na to, co se stalo. Přestěhuje se pryč, a oni se znovu střetnou skoro po roce na svatbě jejich společných přátel, kde to vypadá, že se nic nezměnilo, že čas rány nezhojil. Po několika dalších událostech a řečených slov Noah pochopí, že už nemají naději a snaží se nějak žít dál. Oba bolí, že by ten druhý měl být s někým jiným, ale vrátit se k sobě nedokážou. Ale pak se přihodí něco, co ani jeden nečekal a co by mohlo některé věci změnit

Asi tak třetinu knihy jsem měla pocit, jak kdyby to byla nějaká telenovela. Oba se snažili nějak překonat, co se stalo, Noah toužila být zas s ním, Nick nemohl, byl pak i s někým jiným, ale když se potkali, jejich city vyplavaly na povrch a přitažlivost byla stejná jako dřív a někdy jí podlehli, pak se odloučili, že to nic nezměnilo a takhle to párkrát bylo. Chápu jejich pocity, to s čím se měli vyrovnat zamává s nejedním vztahem, ale někdy to jejich chování bylo takové, jak kdyby se nijak nepoučili.

Na jedničku to dle mého nemá, ale bylo to lepší než dvojka. Mohlo to být kratší o pár stránek a méně překombinované - hlavně na konci se toho pak dělo hodně a něco dle mého bylo už zbytečné. Na druhou stranu se to četlo dobře, autorka umí psát, je zde postupně vidět nějaký posun, který oba hrdinové prodělali oproti prvnímu a druhému dílu. Například se mi líbila snaha Noah o nezávislost, přestože její nevlastní otec byl velmi bohatý, ona stejně pracovala i při studiu a tak.

Evaho73
06.02.2024 4 z 5

Záverečná časť série Viníci bola oproti tej druhej naopak plná nečakaných zvratov a odhalených tajomstiev. Kniha sa dotýka dôležitých tém, ako je láska, strata, odpustenie a dokáže vzbudiť silné emócie. Takisto romantická línia príbehu dokáže zaujať svojich čitateľov. Autorka píše pútavo a jednoducho, čo prispieva k čitateľskej atraktivite.
Za negatívum považujem predvídateľnosť niektorých dejových zápletok, prehnanú dĺžku knihy a nevyvážené tempo príbehu.
Aj keď má kniha určité slabé stránky, silné stránky ich hravo prevyšujú. Odporúčam ju všetkým fanúšikom young adult literatúry, ktorí si chcú prečítať príbeh plný tajomstiev, lásky a emócií.

terezaterka2000
23.01.2024 5 z 5

Stejně jako 1. a 2. kniha i 3. kniha mě nezklamala - naopak!
Každá jedna stránka byla doslova emoční bomba. Příběh plynule navazuje na druhý díl. Postavy mě neskutečně bavily. Kdybych neměla své povinnosti, knihu snad přečtu i během dne! Opravdu se nešlo odtrhnout.
Krásné zakončení série o velké lásce, místy i hodně napínavé. Ukápla i slza.
Autorku mohu jedině doporučit a věřím, že Viníci nejsou poslední, co od této autorky vyjde a co si přečtu

Tess_BooksNerd
10.01.2024 5 z 5

Ani nevím co říct... Kde jen začít... Sérii Viníci jsem si zamilovala od prvního okamžiku, kdy jsem nejprve viděla film a pak začala číst sérii. Mezi prvním a druhým dílem jsem měla velikou pauzu. Ale po přečtení druhého dílu jsem se okamžitě pustila do toho posledního a nemohla jsem udělat lépe.
Tento díl byl jedna obrovská horská dráha pocitů. Knihu jsem zhtla v podstatě během jednoho dne. Nedokázala jsem odtrhnout oči a přísahám, celý jsem ho probrečela. Od začátku dokonce se střídaly slzy smutku, radosti a štěstí. Jen jsem začala číst, stačilo pár slov a měla jsem slzy na krajíčku. Tato série a hlavně tento díl překonaly úplně vše, co jsem kdy četla. Pevně doufám, že filmové zpracování bude tak dokonalé, jako knihy. Ještě teď, po dokončení této série cítím, jak se mi svírá hrdlo, ten tlak na hrudi jen si vzpomenu co Nick dělal a to nekončící štěstí, které jsem měla posledních 100 stran knihy. Obvykle píši recenzi, ve které je obsažen alespoň krátký spoiler. Ale vím, že u této knihy to nedokážu. Nemohu se přinutit, abych napsala alespoň ve zkratce, co se v této knize odehrává protože to nejde. Nemohu udělat krátkou verzi něčeho, co jsem si přála, aby nikdy neskončilo. Pokud čtete popisek, nebo jste četli první dva díly a nevíte, zda máte pokračovat i tímto dílem. Pokračujte. Pokračujte protože tato kniha je vším, co od žánru romance očekávám a mnohem mnohem víc.

Juici
07.01.2024 3 z 5

Naše vina, Mercedes Ron

Závěrečný díl je ten akčnější ze série. Jsem si jistá, že kdyby série měla dva díly, úplně by to stačilo. Ve třetí části se toho dělo až moc. Někdy už mi Noah s Nickem lezli krkem.

Naše vina za 3 hvězdy.

Zuzana215
04.01.2024 3 z 5

První díl byl skvělý..četla jsem podruhé, abych si po dlouhé době připomněla o čem to vlastně celé bylo...druhý díl mě hodně moc trápil..a třetí? Čtivé, ale už tak moc překombinované.. jsem ráda, že už to je zamnou :)

MilackovaN
27.12.2023 5 z 5

Předchozí díly byly emoční bomba, ale tenhle díl předčil všechno! Knížku jsem četla v kuse až do půl 5 do rána, prostě se od ní nedalo odtrhnout... Brečela jsem jak želva na každé třetí stránce. Strašně jsem si přála happyend. Zápletku, která změnila vztah Noah a Nicka jsem podvědomě vytušila už na začátku, neptejte se mě jak, prostě jsem to věděla...I přesto jsem byla překvapená, když se mi moje domněnky potvrdily. Obě dramata na konci už mi přišla lehce přitažená na vlasy, ale stejně jsem to hltala. Škoda, že je série u konce, všechny postavy mi budou moc chybět. Už teď se těším na další autorčin počin.

Pája699
27.12.2023 5 z 5

Peckovní díl, který uzavírá tuto nádhernou sérii.

Byl to ale zase emoční boj. Opět jsem hltala stránku za stránkou. Cesta k odpuštění byla dlouhá a trnitá. Nicholas a Noah..moje srdeční záležitost :-) Když ale máte bezva přátele jako byla Jenna a Lion, jde to o kousíček snáz.
I Steve byl v tomle díle zlatíčko :-)

Nebudu se více rozepisovat, bylo tu řečeno již mnoho. Mě kniha opět dostala.Sérii Viníci budu mít dlouho v mysli a v srdci. Knihy mají své čestné místo u mě v knihovně.

Noooo a teď už se jen dočkat filmového zpracování všech dílů .-)

"Pokud bláznivě se milovat byl zločin...pak jsme se provinili... Jsme Viníci".

katasokolov
18.12.2023 3 z 5

3,5/5*

Rozhodně se jedná o lepší počin než druhý díl, který byl vážně hrozný. Jsem tedy ráda, že jsem závěrečné části dala šanci.

Nejvíc jsem si užila prostřední úsek knihy, kde probíhal jakýsi souboj vůlí hlavních protagonistů - trochu byl cítit vibe Vicious. Nejméně se mi pak líbila závěrečná část textu, která se nebezpečně podobala Padesáti odstínům svobody.

Některé věci byly dost nelogické. Zejména to, že najednou Noah nevadí Nickovo občasné násilné chování, kvůli kterému v minulém díle okamžitě vyletěla a měla hysterák . Co se mi naopak líbilo - Nickovo dlouhotrvající odhodlání jít dál a zapomenut na minulost.

Otázka toho, kolik by mělo dítko v jakém měsíci vážit mě, zrovna osobně, netíží tolik, jako mnoho recenzentek, takže k tomu se vyjadřovat nebudu. Snad jen toliko, že dneska je každý odborník - na hokej, na děti, na politiku, na kinematografii a, nedej bože, aby měl někdo rozličný názor .

Závěrem napíšu jen to, že první díl byl nejlepší a tam jsem si Noah i Nicka zamilovala. Přesto jsem ale zvědavá na dva navazující filmy a uvidíme, jak se s tím tvůrci popasují.

B.Garden
13.12.2023 5 z 5

Kniha je rozdělena do 3 části. Prvni část je o skoro rok od rozchodu. Opětovné setkání Noah a Nikolase.
Druhá část kde Noah začne pracovat u Nikolase me moc nebavila. A vadilo mi jak se k sobě někdy chovali.
Třetí část jsem hltala jedním dechem. Tehotenstvi a jak Norah nechtela Nika svazovat závazkem....Nikolase ktery bez Noah nemohl byt.....dramaticky porod....přepadení...konec byl krásně napsaný, myslim ze u takoveho konce ne jedno srdíčko zajasa.

Salvatoreanne
08.12.2023 5 z 5

Tohle mne tak sejmulo že to není ani možný .... Dostalo mne to dokolen a úplně jsem to prožívala s nimi jako Jenna ... Možná hůř protože jsem byla u každé scény ....bylo to skvělý ale podruhý bych si nepřečetla...i když vše dopadlo jak mělo ...je mi z téhle série úzko

EvikU.
07.12.2023 5 z 5

Naše vina je již třetím dílem romantické série Viníci, kde se v každém díle odehrává “hate to love a je to absolutní pecka. Pocity, které na Vás z knihy tryskají z každé strany. Chápete Noah i Nicka. Přejete jim, aby dokázali krizi ve vztahu překonat a vrátit se k sobě.

Noah se pokouší získat Nicka zpátky, ale zjišťuje, že chybu, kterou udělala je pro Nicka nepřekonatelná. Momentálně má srdce na kousky a odpustit jí nedokáže.

Oba se tak plácají v nových vztazích, ale touží nadále po sobě. Při náhodných setkáních to mezi nimi vře. Elektrický náboj v místnosti se nedá přehlédnout. Jejich společný kamarádi mají svatbu a Noah I Nick jim jdou za svědky.

Naše vina je kniha, ke které se určitě vrátím. Moc milá oddechovka, která se moc dobře čte. Dokázala bych ji přirovnat k Moně Casten sérií Věřit znovu.

V druhé polovině knihy se dozvídáme novinku, kterou musí oba hrdinové nejdřív zpracovat. A konec je dvakrát poměrně dramatický a emotivní. Moc se mi líbí styl psaní autorky. Romantika jak vyšitá, zvraty, pořád se něco děje a vše je tak uvěřitelný, že to prožíváte s nimi.

ivetdos
04.12.2023 5 z 5

V první řadě chci říct, že tento závěrečný díl je mnohem lepší než předchozí a stojí za to si ho přečíst. Asi všichni tušíme jak tato love story dopadne, ale zvraty, které si pro nás autorka tentokrát připravila, vás asi nenapadnou. Nebo mě tedy určitě ne.

Opět tu máme plno hádek, křivd a nedorozumění, opět máme chuť oba hlavní hrdiny proplesknout, ale to jiskření mezi nimi za to stojí. Našla jsem tu několik situací, které mi přišly už zbytečné a nesmyslně vyhrocené (a natahované), ale já oba hrdiny miluju, takže jsem se přes to přenesla a i tak si čtení užila. Nečekala jsem, že autorka zakomponuje do děje jednu “věc, možná bych se bez toho obešla, ale měla tam svoje místo.

Trilogie Viníci jsou moje guilty pleasure a pokud milujete enemies to lovers linky zakázané lásky a trochu holdujete španělským telenovelám jako já, rozhodně budete spokojení :-)

uzivatel83509
02.12.2023 5 z 5

(SPOILER) První díl téhle série byl výborný, druhý mě už moc nebavil a tak jsem měla obavu z třetího dílu. Tento třetí díl byl ale dobrý :-) Nick nemohl Noah odpustit nevěru (což chápu) a tak ji neustále odmítal, ale ve skutečnosti se od ní nemohl jen tak odpoutat... jako dva magnety, které se neustále odpuzují a přitahují zároveň... divím se, že Nickovi trvalo tak dlouho, než přišel na to, že ji stejně miluje. Noah se teda hodně snažila získat ho zpět... přehlédnu pár nedostatků co se týče informací po porodu (jak už tu bylo zmíněno) a přeskočím na nečekanou návštěvu v domě - ta byla tedy akční :-) Konec se mi líbil, že příběh úplně nekončil jen klasicky svatbou, ale bylo to trošku více rozvedené :-)

Osice
27.11.2023 2 z 5

(SPOILER) Na celou sérii jsem narazila úplnou náhodou. Viděla jsem film My fault a strašně moc se mi líbil. Jedná se o totální romantickou záležitost. Přesně to, co od filmů očekávám. S knihami to mám ovšem jinak. Tak proč jsem se vlastně do čtení pustila? Konec filmu jasně napovídal, že příběh zdaleka nekončí a mě zajímalo, jak se bude vztah Nicka a Noah vyvíjet. Díky prvnímu dílu jsem dostala odpovědi na určité nejasnosti, ale dost mě obtěžovalo, jak se události v knize odlišují od filmové verze. Nakonec jsem mu dala jenom 3 hvězdičky. Důvodem bylo nesmyslné opakování toho, jakou kdo má barvu očí. Opravdu to tam zaznělo mnohokrát Ale komentář jsem se rozhodla napsat až po přečtení posledního dílu. Ptáte se proč? Jestli jste knihu ještě nečetli, tak přestaňte číst, protože se budu vyjadřovat k ději Noah má miminko. To by mi samo o sobě nevadilo, ale ty bláboly ohledně miminek už jo. Pro představu: Noah rodila předčasně, miminko mělo 2 kg, po třech týdnech už má těch kil 4 a půl. V měsíci už mu připravuje instantní kaši. Porod a samotné propuštění z porodnice je taky podivné. Je tam toho dost. Chování a uvažování Nicka nechápu ani trochu. Nemůžu z toho, jak odlišným metrem měří sobě a Noah. Přečtením celé série jsem docílila jediného. Už nemám chuť dívat se na ten film

Štítky knihy

láska romantika

Autorovy další knížky

Mercedes Ron
argentinská, 1993
2022  85%Moje vina
2023  81%Tvoje vina
2023  88%Naše vina

Kniha Naše vina je v

Přečtených196x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených9x
Knihotéce176x
Chystám se číst134x
Chci si koupit46x
dalších seznamech7x