Nahá pionýrka

Nahá pionýrka https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98851/naha-pionyrka-98851.jpg 3 10 5

Děj syrové románové balady od zajímavého ruského autora se odehrává během 2. světové války na ruské frontě a toto téma nazírá ze zcela originálního pohledu

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Bonguard
Originální název:

Golaja pionerka


více info...

Přidat komentář

n.ezn.amy
30.04.2021 4 z 5

Syrová a zároveň hodně drsná kniha o čtrnáctileté dívce Marie Muchinové zvané Mucha, která slouží v Rudé armádě jako kulometčice a v noci se u ní střídají vojáci její roty. Ona díky sovětské propagandě to bere spíše jako své poslání uspokojit spolubojovníky. Hodně těžká kniha na přečtení, psána svým zvláštním stylem. Pro dívky v první linii to muselo být skutečné peklo.

Sidonka3
17.02.2021 4 z 5

Tak, dámy a pánové, tohle je nářez. Krutý. Depresivní. Artovej. Obscénní. Z anotace víte, že: „Děj syrové románové balady od zajímavého ruského autora se odehrává během 2. světové války na ruské frontě a toto téma nazírá ze zcela originálního pohledu.“ Já vím trošičku víc, protože jsem knížku už kdysi četla a navíc jsem se kdysi dávno přimíchala na besedu o ruské literatuře, primárně určené knihovníkům, knihkupcům a jiným lidem z literární branže a o tomhle válečném románu byla řeč v tom smyslu, že by neměl uniknout naší pozornosti. Tehdy ještě žijícího Michaila Kononova nám přednášející profesor doporučoval jako jednoho z mála ruských současných autorů, který stojí za zmínku (z nedostatku času se bohužel dostalo jen na někoho).
O co ve „skandálním“ románu jde? 14-letá Máša (Mucha), pionýrka, bojovnice a kulometnice Rudé armády ve dne statečně bojuje a v noci, místo odpočinku, poskytuje vystresovaným vojákům potěšení. Přitom Mucha není žádná prostopášnice, alespoň v tom smyslu, že nymfomanka má ze sexu radost, prostitutka výdělek, ale vlastenecká hrdinka našeho románu z toho nemá zhola nic, jen věčně potrhané spodní oblečení a pocit, že Rusku a jeho bojovníkům dala naprosto vše, co mohla. Naivní, systémem zneužívané děcko je stalinistkou, čistou duší, které decentně řečeno nedochází politické přehmaty a nedostatky toho, čemu tak věří. Jak si tak matně pamatuju, je myslím sirotkem, v knize je trochu nastíněn hladomor v její rodné vesnici a to, jak se pak dala na frontu a co se odehrávalo tam. Je to čtení pro silné nátury. Muše se dějou fakt hnusný věci a – nakonec jde statečně, hrdě, bez doprovodu a pěšky i na svou vlastní popravu.
Jestli jsem uvedla nějaké nepřesnosti, to se omlouvám, nemám už sílu se do knížky znovu podívat, i když jí mám doma. Popisuje hodně kruté věci a toho zneužívání a zároveň síla té nedospělé bojovnice, toho na mě bylo prostě moc.
Nepřecitlivělejším mužům ale doporučuju. Jenom varuju, že příběh nejde čtenáři úplně na ruku, autor si hraje s neobvyklejším až experimentálním jazykem a ten každému sednout nemusí. Silná knížka, která vzdává hold, poctu všem statečným vojákům a hlavně obětavějším vojačkám, které samy byly oběti své vlastní armády. Čest všem padlým bez ohledu na národnost, válka a politika je prostě svin..vo!


Pavelpi
09.02.2019 3 z 5

Kniha mi moc neseděla,čekal jsem asi něco jiného.Jinak to byla asi realita,nevím jestli zrovna tak malá holka,ale že sebou měli vojandy,to asi měli (i když vykonávaly jiné funkce a nestála jim fronta u stanu).Když pak vojáci něco dobili,tak se určitě postarali i o tohle.Ale to dělala každá armáda ve válce.Váhal jsem mezi třemi nebo čtyřmi hvězdami,ale nakonec to jsou tři.

Nele
08.07.2015 2 z 5

Možná originální námět, ale v nestravitelném podání...navíc je v knize použito špatně čitelné písmo :(

bubo bubo
01.05.2013

Namet je dobry, ale ten zargon kterym autor vypravi v prvni osobe { usty ctrnactilete holky pluku } jsem nemohla schroustat. V zivote jsem cetla snad jen 2 knizky toho typu kde by me to nestvalo. Jinak je to dojemne, ze si to ta holka bere jako zivotni poslani a svatou funkci. Je fakt ze to neni casty namet valecnych knih a filmu, sexuchtivi vojaci obcas nejakou zajatkyni znasilni, ale zridka maji svoji stalou utesitelku, ktera trpelive snasi pohlavni nemoci, preruseni tehotenstvi a staly zastup vojaku pred svym stanem.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) pionýři

Autorovy knížky

Michail Kononov
ruská, 1948 - 2009
2002  58%Nahá pionýrka