Naděje

Naděje https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/307880/bmid_nadeje-nFS-307880.jpg 4 5 5

Román o španělské občanské válce z pera francouzského spisovatele (průkopníka dokumentárního či reportážního románu), jeden z nejlepších románů s tímto námětem, napsaný formou dokumentární reportáže. Vlastním tématem tohoto románu bez románových hrdinů v tradičním slova smyslu je drama moderního člověka –⁠ dialog člověka činu a člověka usilujícího o nalezení smyslu svého bytí na pozadí rozpadající se společnosti a tradičních hodnot v době revoluce. Doslov napsal Miroslav Drápal.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

ĽEspoir , 1937


více info...

Přidat komentář

MaxK
25.06.2017

Tuto knihu jsem začal číst, protože jsem na ní nalezl odkaz v knize Soumrak stíhacích dvojplošníků. Těšil jsem se na strhující příběh republikánských pilotů, kteří podnikají odvážné akce v improvizovaných podmínkách. Na ideologické zabarvení jsem byl připraven.

Kniha však pro mě byla zklamáním. Již od počátku se příběh rozpadá do neúměrného množství postav, ve kterých jsem postupně ztrácel orientaci. Své místo tu má i Magnin z letecké jednotky ale spolu s ním i snad padesát dalších postav. Místo děje se zápletkou je kniha prošpikována dialogy na téma kdo je komunista, levicový socialista či anarchista a proč bojují. Nechci snižovat statečnost republikánů, ale při čtení této knihy jsem si říkal, že pokud takto do nekonečna rozprávěli o svých ideálech, pak se nedivím, že válku prohráli.