Nad propastí: Existenční riziko a budoucnost lidstva

Nad propastí: Existenční riziko a budoucnost lidstva https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475993/bmid_nad-propasti-existencni-riziko-a-bu-9Y6-475993.png 4 17 2

Pokud vše půjde dobře, historie lidstva se ocitá teprve na svém počátku. Náš druh přežije miliardy let, což je dost času na to, aby skoncoval s nemocemi, chudobou a nespravedlností a rozkvetl do podoby, kterou si dnes ještě neumíme představit. Tato budoucnost je však nyní ohrožena. Kniha je založena na mnohaletém výzkumu, který se opírá o nejmodernější vědu a modeluje globální rizika, jimž jako lidstvo čelíme, od klimatické změny přes nekontrolovatelné šíření patogenů až po vývoj umělé inteligence. Autor tato rizika pojímá jako součást velkého příběhu lidstva a je přesvědčen, že vytvářet nejpravděpodobnější scénáře průběhu hrozících katastrof i toho, jak tato rizika minimalizovat, je největším morálním úkolem současnosti.... celý text

Literatura naučná Sociologie, společnost
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Precipice: Existential Risk and the Future of Humanity , 2020


více info...

Přidat komentář

Rooseman
23.02.2023 5 z 5

To, co chce Nad Propastí říct, říká rozumně a srozumitelně. Rozsáhlá studie Existenčních rizik přináší některé zajímavé a přehledné výpočty pravděpodobností týkajících se budoucnosti lidstva a řeší otázku, proč bychom se budoucností měli zabývat stejně intenzivně jako současností. Toby Ord se snaží podpořit tezi, že 21. století je stoletím, v němž může dojít k zániku budoucího potenciálu lidstva. A s tím se osobně dokážu ztotožnit. Jde zároveň o umírněné, nijak agresivní dílo, které se snaží přispět k určitému plošnému společenskému posunu. Z vnímání sama sebe jako individua na vnímání sama sebe v kontextu jedné z generací společnosti. Mám obavu, že od něho jsme aktuálně strašně daleko a nezbývá věřit, že tuto hazardní dobu prokličkujeme.

vladku
21.09.2022 4 z 5

Knihu doporučuji, víceméně začínám mít pocit, že celá edice Crossover - Argo je hodna doporučení, podobně jako Melvil knihy. Plno odkazů, cca 150 stránek poznámek, literatury, dodatků. Každý jsme jiný. Autor dává smysl života řešit katastrofické scénáře. Nicméně dokáže přesvědčit a do značné míry zůstat ve věcné úrovni, včetně schopnosti nějakého vyčíslení priorit, rizik, následků. Aby obhájil své zaměření na vysoce nepravděpodobné katastrofy, kvantifikuje pravděpodobnost rizika i různé následky. Máme brát do úvahy současné lidi i výrazně víc lidí, co se ještě nenarodili.
Přečetl jsem i dodatky, včetně dodatku, kde to popisuje podrobněji. Mě nepřesvědčil. Ani ostatní dodatky nejsou tak přesvědčivé, věcné jako hlavní text - i tohle oceňuji, že sporné věci dal do dodatků.
Nicméně celkový dojem z knihy je dobrý, přináší plno zajímavých, hodnotných pohledů. Asi kniha změnila mírně mé uvažování. Především je zajímavé, jak často osud lidstva byl na vlásku. A trochu zvýšil mé obavy z umělé inteligence.


Štítky knihy

umělá inteligence zánik lidstva pandemie technologie budoucnosti klimatické změny

Autorovy knížky

Toby Ord
australská, 1979
2022  78%Nad propastí: Existenční riziko a budoucnost lidstva

Kniha Nad propastí: Existenční riziko a budoucnost lidstva je v

Přečtených19x
Doporučených4x
Knihotéce10x
Chystám se číst62x
Chci si koupit32x
dalších seznamech2x