Hrdinové českých zemí

Hrdinové českých zemí https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513524/bmid_hrdinove-ceskych-zemi-hQd-513524.jpg 4 40 13

V polovině devatenáctého století svět postihla katastrofa. Některé části zemského povrchu byly vymazány, hladiny oceánů se zvedly. Zanikly celé státy, jiné vznikly. Jedním z nich bylo Česko-slovenské království. V polovině dvacátého století je z království námořní velmoc s koloniemi a državami po celém světě. A po celém světě se také odehrávají příběhy z této antologie. Deset autorů se zhostilo vyprávění příběhů pokrývajících sto let této nové historie. Od domácí půdy Česko-slovenského království až po daleké americké pobřeží. Od Paraguaye po Indii. Od Jižní Afriky po Japonské moře. Najdeme zde českou spisovatelku na cestách po Americe, práci špionů i střetnutí flotil bitevních lodí na otevřeném moři. Ze všech se nakonec stanou hrdinové českých zemí. **************************** Jedenáct povídek od deseti českých, slovenských i amerických autorů mapuje svět alternativních českých zemí. **************************** * Autor série Jan Kotouč nejdříve popíše události těsně po katastrofě v povídce Po velké bouři a o skoro sto let později v povídce Národní hrdina vykreslí nelítostný boj flotily admirála Karla Berga proti španělské přesile. * Joelle Presby popisuje boj amerických velrybářů proti britským ponorkám v příběhu Křik na moři. * Život korunního prince Tomáše je ohrožen sabotáží jeho lodi v povídce V podpalubí od Venduly Brunhoferové. * Snahu královských agentů o záchranu syna tureckého sultána v předvečer ruské invaze ztvárnil Marek Brenišin v příběhu Adana v plamenech. * Česká spisovatelka se zaplete do nebezpečné špionážní hry v texaské prérii v povídce Komančský měsíc od Vladimíra Šlechty. * Elitní český pilot s prototypem nové stíhačky pomůže řešit krádeže v Jižní Africe v příběhu České diamanty od Vlada Ríši. * Do dolů v Jižní Africe zavítá i lékař vyšetřující podivné úmrtí v povídce Velká jáma II od Karla Doležala. * Tomáš Bandžuch přivede českého přistěhovalce v Paraguaye na stopu pokladu v povídce Přání jižních krajů. * Sabotáži těžby manganu v Indii musí předejít skupina českých dobrodruhů v povídce Svaté právo od Lucie Lukačovičové. * Tajemství Velké bouře, vesmírné katastrofy, která změnila chod dějin, poodhalí Julie Nováková v příběhu Z jiného světa.... celý text

Přidat komentář

Hadati
14.03.2024 3 z 5

Velmi jsem si oblíbil alternativní svět Jana Kotouče, kde se z české a slovenské země stala světová námořní a letecká velmoc. Proto jsem byl velmi zvědavý, co v této povídkové sbírce s tímto světem vymyslí jiní autoři.

Z průměrné kvality však vyčnívá jen menší počet povídek. Všechny jsou dobře řemeslně napsané, ale ty nejkvalitnější povídky se vyznačují tím, že jsou nejvíce svázané s tímto alternativním světem. Povídky jsou pak seřazeny chronologicky podle toho, v jakém roce se odehrávají.

Prim tak hrají nepřekvapivě dvě povídky od Jana Kotouče. Po velké bouři se dozvíme, jaký byl stav v českých zemích pár měsíců po kataklyzmatické změně. Tahle povídka je zajímavá spíše prostředím, než dějem. Národní hrdina je pak ryzím ztělesněním toho, co se Kotoučovi dařilo v této sérii nejvíce – velkých námořních bitev. V této povídce se dozvíme o tom, jak přesně proběhla ta často zmiňovaná hrdinná námořní bitva admirála Berga proti španělské Armadě. Těmto povídkám se pak ještě vyrovná Adana v plamenech, kde se česká rozvědka snaží dostat z obsazeného města tureckého prince, aby jej získala jako významného spojence proti ruskému carovi. Z jiného světa je pak krátká povídka o výzkumu Velké bouře, což je pěkná závěrečná tečka této sbírky.

Ostatní povídky by se mohly odehrávat v našem světě, namísto alternativního světa Českoslo-slovenského království, a sotva byste si všimli nějakého výrazného rozdílu. Tyto povídky mají alespoň výhodu v tom, že jsou napsaná na rozličná témata. Můžete se tak setkat s povídkou ve stylu kovbojky, povídka o hledání legendárního pokladu, s povídkou z Indie ve stylu Indiana Jonese nebo s menší detektivkou.

Sbírku pak hodnotím na 3,5 hvězdičky. Čtyři hvězdičky jsem jí ale nebyl schopen přiznat.

woita
19.02.2024 3 z 5

Antalogie rozšiřující svět vystavený Janem Kotoučem. Nejen několik českých autorů, ale i zahraničí dopisovatelé přispěli svou trochou do mlýna a představili v několik episodách alternativní svět v rozmezí jednoho století - od Velké bouře až po rok 1950.
Valná část příběhů měla pro mne hořkosladkou příchuť. Většina byla dobré a bavily, ale když už se to rozjíždělo a očekávání rostlo, dané dějství bylo ukončeno a já musel zkusit štěstí u příběhu dalšího.

Zda mám vypíchnout ty nejlepší povídky, zřejmě ty přímo z péra Jana Kotouče - počátky Česko-slovenského království po Velké bouři a příběh admirála Berga o námořní bitvě mezi Česko-slovenskym kralovstvim a Španělskem.
Je také možné označit povídky, které nebyly možná do značnosti svého zasazení to nejlepší, však poukazovaly na zajímavé body ve světě říše nad kterou slunce nezapadá:
VELKÁ JÁMA II - české království má državy v jižní Africe, kde těží její velké množství nerostného bohatství, zejména diamanty. Jsou lidé, kteří vidí v přítomnosti cizí mocnosti ve své zemi okupaci a jsou ochotni vyhnat její zástupce.
Přání jižních krajů - Tohle bylo dobrodružství hodno cestovatele Holuba, zakladatele Československé rozvědky s mírnou kombinaci Indiana Jonese.
Z jiných světů - krátké a ani žádného potencionálně velikého cllifhangeru se čtenář pachtící po zdroji Velké bouře nedočká, přesto určitého poznání i tak dojde. Svým vědeckofantastickým obsahem se odlišovalo od všeho napsaného z tohoto světa.

O této antalogii nelze utrousit snad křivého slova a můžu minimálně očekávat rozšíření už tak bohatého světa; postačí zmínit doslov Jana Kotouče u prvního příběhu, slibující rozvést vznik Česko-Slovenského království v prvních měsících po Velké bouři.


kuruteku
24.11.2023

Aha, já začal šestým dílem. Ale tenhle typ alterdejin mám rád - slavné české národ vítězí - nad sebou, nad Rakusany, nad Španěly, nad Rusy, ... Trochu tápu v tom, kde se vzal ten "konec světa" v první povídce a jak se objevilo České a Česko-slovenské království, ale třeba se to časem dozvím. A vede Šlechta s jeho hraničářsko-komancskou povídkou.

cori
29.10.2023 3 z 5

Sérii jsem dosud nečetla, ale povídky jsou srozumitelné i bez znalosti série. Nejvíc mě zaujaly podle abecedy Komančský měsíc, Přání Jižních krajů, Svaté právo a V podpalubí. Nejslabší Křik na moři (nevystupoval v ní žádný Čechoslovák).

Boby17
20.09.2023 5 z 5

Jako příznivec selé série jsem samozřejmě nemohl pominout tuto povídkovou knihu různých autorů. Po dočtení každé povídky jsem si ji poctivě ohodnotil a výsledek je 7x za 5, 2x za 4 a 2x za 3. Takže to přesně matematicky dělá 4,45. Ale protože se mi příběhy jako celek líbily a i obálka je skvostná, tak hodnotím za pět celých. Absolutně nejvíce mě oslovila povídka České diamanty, tam jsem si opravdu pošmáknul.
A ještě dva pěkné citáty:
"... víc než cokoli jiného válku prohrávají špatní důstojníci na VAŠÍ straně než výborní důstojníci na nepřátelské." (str. 35)
"Jak říkají bratři Slováci: nepijem, nefajčím, nemilujem, netančím - som úplný somár." (str. 366)

Jiruka Kareru
12.09.2023 3 z 5

Mám z této antologie smíšené pocity. Některé povídky byly dobré, jiné slabší...

matej0399
06.09.2023 4 z 5

Jako celek je kniha příjemným rozšířením světa alternativní historie Česko-Slovenského království. Né všechny povídky jsou tak kvalitní a zábavné, ale své čtenáře si určitě najdou.

dan-sam
14.08.2023 3 z 5

Jak to tak s povídkovými knihami bývá, byla i úroveň Hrdinů kolísavá. Dovolím si alespoň vypíchnout dvě, které mi přišly nejzajímavější:
Národní hrdina velmi pěkně chytil atmosféru předchozích děl otce série a i na malém prostoru povídkového rozsahu dokáže vtáhnout do velkého světa námořních konfliktů, tentokrát ještě bez výrazné role letadlovek (osvěžující návrat k tradici!).
Komančský měsíc mě potěšil tím, co jsem zatím v sérii postrádal - odkazy na česká specifika (boty od Bati kupříkladu). Když jsem v první knize série četl o chlebu s paštikou na můstku letadlové lodě, byl jsem nadšen, avšak dál se tyhle drobnosti nerozpracovávaly. Tady se to povedlo a příběh je tak mnohem plastičtější a více...český.

Racek213
16.07.2023 4 z 5

No jo.. více, jen více... snad ještě to rozvinou do nějaké řady jako byl jfk či Kotleta se Sněgoňovou..., jsou tam dost dobré náměty s jasnou kostrou...

Franc
01.06.2023 3 z 5

Podařené dílo, které poměrně zdařile navazuje a rozšiřuje příběhy ze stávajících knih této série.

Je zajímavé sledovat, jak se jednotlivý autoři popasovali s již vytvořeným světem, kterak ho uchopili, a vlastně i pochopili. Jak se říká, každé zboží má svého kupce, tak i každá povídka má potenciál oslovit svojí část čtenářské obce.

Za mě, pokud mohu, kromě povídek autora samotného, jsou nejzdařilejšími V podpalubí, České diamanty, Adama v plamenech. Ty zcela rezonují z předchozími příběhy a příjemně je rozšiřují.

Dukát
24.05.2023 4 z 5

U povídkových sborníků je to vždycky těžké, ale jsem rád že svět žije a pokračujeme v jeho objevování.

nero 13
19.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Knihu Hrdinové českých zemí tvoří jedenáct povídek od deseti autorů zasazených do universa českých zemí stvořených Janem Kotoučem, který sem sám přispěl rovnou dvojicí příběhů, první příběh Po velké bouři vypráví jak to vlastně celé začalo a druhý nazvaný Národní hrdina popisuje střet Španělské Armady, (pěkná narážka na Alžbětinskou dobu) s flotilou Československého království pod velením admirála Berga otce jedné z hlavních postav celé série, oběma dávám 100 %.
Další se jmenuje Křik na moři a napsala ji americká autorka a bývalá důstojnice U.S.Navy Joelle Presby, ta mně bohužel moc nezaujala, než jsem se v ní trochu zorientoval tak vlastně skončila 60 %.
V podpalubí od Venduly Brunhoferový byla výborná a naprosto perfetkně se hodící povídka do tohohle světa. 100 %.
Adana v plamenech napsaná Markem Brenišinem je zajímavý špionážní příbeh odehrávající se v Turecku napadeném Ruskou říší. 90 %.
Komančský měsíc od Vladimíra Šlechty je taková trochu taškařice odehrávající se na Texaských prérijních pláních šmrncnutá také trochou špionáže. 90 %.
V případě Českých diamantů od Vlado RÍša platí to samé co jsem psal u Venduly Brunhoferový 100 %.
Velká jáma II. od Karla Doležala, odehrávající se v Jižní Africe, nebyla špatná, ale na mně tam bylo až moc toho šamanismu 80 %.
Přání Jižních krajů od Tomáše Bandžucha se odehrává v Paraguayi a na řece Paraná a je ze všech povídek asi nejdobrodružnější, mně se moc líbila 100 %.
Svaté právo od Lucie Lukačovičové čtenáře seznámí s exotickou Indií, kam opět strkají své nenechavé pracky Rusové. 90 %.
A na závěr se v povídce Z jiného světa od Julie Novákové projedeme po Japonském moři v pátrání po tom jak vlastně ta Velká bouře vznikla. 80 %.

kokrokr
14.04.2023 3 z 5

Ságu České země mám zakoupenou v elektronické verzi a na svém PocketBooku jsem ji přečetl už podruhé. Říkal jsem si, že tak pěkně rozjetý alternativní svět je škoda ukončit a jsem proto rád i za povídky. V knize je jedenáct povídek, z toho dvě od J. Kotouče. Antologii hodnotím jako dobrý počin za tři a půl bodu. Rád přiznám, že mě zaujali nejvíce povídky od J. K. V knize je naznačeno, že se snad chystá nový román z počátků království. Kotouč patrně poskytne možnost i jiným autorům rozšiřovat jeho alternativní svět. Tak to se opravdu těším.