Nacionalismus

Nacionalismus https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55362/bmid_nacionalismus-63ee57b77729e.png 4 22 2

Sociologické pojednání nachází kořeny současné podoby nacionalismu v principech modernity. Dnešní podoba veškerých evropských národů i samotného nacionalismu má svůj původ v určitém historickém období. Zosobňují totiž nedílnou součást určité fáze vývoje evropské společnosti, moderní průmyslové společnosti, neboť před modernizací byly národy a nacionalismus neznámé. Jedná se o produkty hospodářského a politického vývoje! Moderní podoba nacionalismu není pouhou politickou doktrínou, nýbrž stavem mysli a pocitem, že stát a národ musí tvořit jednotu. Snaha interpretovat formování národa a nacionalismu coby paradoxních důsledků vzniku moderní evropské společnosti.... celý text

Přidat komentář

Cortegos
13.12.2020 4 z 5

I přes mou obecnou skepsi při čtení podobných filosofických knih, bylo toto dílo příjemným zážitkem. Nikdy jsem si nemyslel, že podobná kniha bude dokonce čtivá. Myslím, že i překlad, který je u takových knih vždy obtížnější, se povedl skvěle. Určitě bych četbu doporučil spíše pro pokročilejší studium nacionalismu.

Kvothe
03.03.2012 5 z 5

Ernest Gellner v této knize rozvíjí svou modernistickou teorii o vzniku nacionalismu, který klade do 18. a 19. století. Jedná se o jeho poslední knihu na toto téma, která volně rozvíjí jeho dřívější knihu Národy a nacionalismu. Tato kniha je psána o poznání čitelněji, argumentace je jasná, forma pochopitelná, myšlenka dobře podložená a Gellnerova teorie je velmi zajímavá a podnětná - v současné době opětovného "probouzení" jakéhosi pomýleného a jeho účastníky nepochopeného znovuobjevení se nacionalistických tendencí v politice a mimo - také velmi výstižná a bylo by vhodné, aby si ji mnozí přečetli. Národ podle Gellnera není žádný od přirozenosti daný způsob uspořádání společnosti - naopak - k sňatku politické a kulturní jednotky a k její homogenizaci vedla dlouhá cesta od agrární společnosti přes společnost průmyslovou, která vytvořila veškeré základy k plnému rozvinutí nacionalismu a národního státu v době moderní a ve století dvacátém. Můžeme jen doufat, že tento fenomén bude už jen slábnout a nenajde si opět cestu zpět do myslí lidí, kteří musí pamatovat na to, že nacionalismus nesjednocuje, ale rozděluje!!!