Na vrchol žádné zkratky nevedou

Na vrchol žádné zkratky nevedou https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175558/bmid_na-vrchol-zadne-zkratky-nevedou-e2T-175558.jpg 5 62 22

Osmnáct let se snažil Ed Viesturs dosáhnout na svatý grál alpinismu: stanout na vrcholu všech osmitisícových hor planety bez pomoci umělého kyslíku. Je to neobyčejně opatrný horolezec, který se neváhal otočit a sestoupit zpět sotva devadesát metrů pod vrcholem Mount Everestu. A nezastavil se ani před výzvou jménem Annapurna, před horou, která proslula tím, že si vyžádá za každé dva horolezce, které pustí na svůj vrchol, jeden život. „Dostat se na vrchol je možnost. Vrátit se zpátky dolů je povinnost.“ Ve světle své nezlomné filozofie líčí Ed osudově chybná rozhodnutí svých kolegů horolezců, několik případů, kdy sám jen se štěstím vyvázl, a také pár záchranných akcí, kterých se zúčastnil. A poprvé také detailně popisuje klíčovou roli, kterou sehrál při katastrofě na Everestu v roce 1996, proslavené Jonem Krakauerem v jeho knize Into Thin Air. Na vrchol žádné zkratky nevedou je víc než jen celistvý popis jednoho z nejúžasnějších počinů současnosti; je to zároveň portrét statečného a rodině oddaného muže a vysvětlení motivace, která jej dohnala až k tomuto vrcholně nebezpečnému a velkolepému výkonu. V epilogu hovoří Viesturs o uběhnutí svého prvního newyorského maratonu a o své výpravě na jaře roku 2007 na kanadský Baffinův ostrov, kde studoval dopady globálního oteplování.... celý text

Literatura naučná Sport
Vydáno: , Jota
Originální název:

No Shortcuts to the Top: Climbing the World´s14 Highest Peaks , 2011


více info...

Přidat komentář

Ada0004
10.11.2023 5 z 5

Výborná kniha! Eda by snad chtěl mít doma každý :D. Vřele doporučuji k přečtení i těm, kteří nelezou. Kniha je hlavně o životní touze a těžké cestě k jejímu naplnění - je to pohled tak poctivého dříče, vysoce morálního člověka, který nic neošidí, lidský život je mu nadevše a pro jeho záchranu nikdy nezaváhá ani vteřinu, milujícího manžela a otce, parťáka, kterého je výhra mít po ruce! Člověk hodně věcí pochopí. Přínosný náhled nejen do světa zóny smrti a také vysvětlení řady tragédií, které si hory vyžádaly

Netopyr07
02.04.2023 5 z 5

Knihy z horolezecké oblasti mám ráda. Většinou jsou opravdu výborné!!! A těší mě, že Ed se zabýval např. i tím, jak se člověk cítí v různých nadmořských výškách :-)


Nevr
27.03.2023 5 z 5

Kniha je příjemně napsaná, už jsem četla Bukrejeva a Krakauera, tak už se s pár lidmi i prožitými událostmi znám, a zde byli zase z jiného úhlu pohledu. A ačkoliv má Ed nejvyšší předpoklady být mým nejsympatičtější hrdinou (už jen to, že se stal veterinářem, jeho pokora k horám a v horách, a k ostatním kolegům), jaksi se nestalo. Něco mi na něm prostě vadí. Možná kdyby ho člověk znal osobně... Ale tady ty sympatie prostě nějak nepadly. Každopádně kniha je zajímavá a jeho styl života mě fascinuje (ne že bych po něm toužila:), už jen to jak tito lidé v klidu cestují sem a tam. Nějaký lehký trek v Nepálu bych si přála zažít, ale vzhledem k tomu, že nedokáži cestovat s takovýmto nadhledem a lehkostí, tak tyto cesty pravděpodobně budu zažívat jen na stránkách knih... Kdo má rád hory, bude s knihou spokojen.

pajaroh
18.04.2022 4 z 5

Nikdy jsem moc nechápala, co žene člověka do až takových extrémů osmitisícovek, proč se tam rvát a "pokořovat" a "útočit" na horu, dlouhodobě trpět pro 30 minut pocitu vítězství na vrcholu, zanechávat odpadky, trápit se slepotou, plicními problémy a občas těžit z dřiny jiných?
Osmitisícové ego horolezců? Nutkání překonávat? Být první, čtvrtý, desátý?
Tato kniha mi to malinko objasnila, asi to člověk v sobě má nebo ne. Musí to být nutkání, možná volání pra-povahy. Upřednostňuji odlehlejší, živou divočinu. To ovšem neznamená, že se o extrémním zdolávání těch nejvyšších něco ráda nedozvím.

Navzdory mému nepochopení je tohle zajímavá kniha vypravující příběh a nutkání jednoho horolezce s rozumem, lidskostí i smyslem pro jakousi horolezeckou etiku.
Autor popisuje především komunitu a konkrétní výstupy ve stručnějších zmínkách a mám pocit, že vyprávění pojímá spíše ze sociálního hlediska než z toho přírodního, velehorského...

PavlaTr
01.04.2022 5 z 5

Hezky psaná kniha skvělým dobrodruhem a horolezcem, který hory miluje a na psaní to jde znát.....čtivé , zajímavé a působivé .....

nangijala
26.03.2021 5 z 5

Mám ráda knihy horolezců, obvykle jsou velmi čtivé a působivé, takže jejich autory a himálajskou vášeň - i přes svoje permanentně zmrzlé prsty u nás v teplotách mírně pod nulou - plně chápu. Kdysi mě okouzlily messnerovky, pak přišel Krakauer, Simpson, Bukrejev, Bonington a nyní i Ed Viesturs. Všichni umí skvěle psát a jsou inspirující. Asi je to tím, že mají všechno dokonale promyšlené, tolik hodin sami se svými myšlenkami ve spacáku uvěznění sněhovými bouřemi... děsná nuda... ale také asi velká škola.
Viesturs je dobrodruh, který plní své cíle a plány v mezích pro sebe přijatelného rizika, s trpělivostí a vytrvalostí. Kniha je ale nejen jeho "cestopisným deníkem", je plná jeho životní filozofie, moudrosti, pokory a lásky k životu, přírodě, lidem, k sobě samému a svým snům.

Simstr
15.02.2021 5 z 5

Skvělé čtivo, jedna z nejlepších o horolezectví. Vše o této knize již bylo napsáno níže :-) Motivující, čtivá, poučná.

Lunďák
29.09.2020 5 z 5

Poté co mě velice tvrdě zasáhl film Everest, sem se začal po "Tragédii na Everestu v roce 1996" trochu více zajmat. A několikrát bylo jméno Ed Viesturs a jeho kniha citována právě po této tragédii. Začetl jsem se bezmála po pár slovech. Do té doby jsem prakticky znal jenom Hillaryho, Herzoga, Františka Němce a Tomáše Holého :)
Ed mě dostal svým neobyčeným životem. Také mě poklidně navedl na knihy Reindholma Messnera (který ale není tak lákavý). Knihu bych doporučil jako sebemotivující tréning na to, když chcete se svým životem něco dělat. A také dokazuje to, že nemusíte mít ve 30 všechno, ale že všeho se dá dosahnout postupně. Dalším mím osobním summitem bylo to, že jsem Eda kontaktoval přes email a ten sympatický chlapík si na mě udělal čas a odepsal mi již několikrát. Takže za mě: lepší motivace než Rockyho soundtack pro trénink.

raffi
29.05.2020 5 z 5

Čím to je, že toľkí horolezci môžu byť aj uspešnými autormi kníh? Majú snáď pri lezení obdobie, kedy veľa nehovoria, ale o to viac premýšľajú? V tom tichu ničenom iba kvílením vetra a vlastným dychom obracajú myšlienky zo všetkých strán, dajú im tvar a vybrúsia svoje príbehy do doknalosti - tak si ideálne predstavujem cesty na tie najvyššie vrcholy sveta. V skutočnosti je to neľútostný boj o život, čo moho ľudí asi nechápe a berie to ako neuveriteľné hazardovanie so životom. Prvýkrát som v knihe o lezení našla rozumné zamyslenie sa a odpoveď na to, čo je motiváciou horolezca:

„Po svém prvním výstupu na Everest jsem se stále setkával s otázkou: „Proč? Proč to děláš? Co je na lezení tak skvělého?“ Je to věčná otázka, se kterou se potýká každý horolezec, ale jen pár jich to dokáže srozumitelně vysvětlit. Sám mám krátkou a dlouhou odpověď. Ta krátká zní: „Jestli máš potřebu se na to ptát, nikdy to nepochopíš.“ Při delší odpovědi se snažím nebýt tolik uštěpačný, protože koneckonců je to legitimní otázka: nelezec, který si prohlíží mou prezentaci, vidí vesměs utrpení, zimu, riziko, dokonce ztracené životy. Pak se snažím vysvětlit, že jsem od přírody silně zaměřený na cíl. Jsem schopen napřít veškeré úsilí jedním směrem a miluju překonávat sám sebe. Mám rád nelehké věci, s nimiž se nelze vypořádat příliš rychle. A hory tvoří parádní arénu, ve které můžete takovým výzvám čelit. K tomu všemu jim čelíte s hrstkou pečlivě vybraných přátel, se kterými sdílíte cíle, motivaci a pracovní etiku. Skvělý výstup je krásnou kombinací nesnází a intimity. Výzvy spočívají jak s náročnosti fyzické (tady se uplatní můj fanatický trénink). Tak psychické. Pokud vaše tělo chce, mysl ho může dohnat až k naprosto úžasným věcem. No a konečně vysokohorské lezení je jednoduše návykové. Kdykoliv se vrátím z hor, z Nepálu nebo Pákistánu, nikdy to netrvá dlouho a dostanu znovu chuť. Prostě to potřebuju zažívat znova a znova.“

Ed Viesturs má síce na svojom konte iba túto jednu knihu (aj to v spolupráci s Davidom Robertsom), ale nepochybne stojí za to. Stopercentne je to horolezec, ktorý síce išiel šťastiu naproti, ale nikdy nie bezhlavo a za každú cenu. Sympatický to človek….

jituliste
07.04.2020 5 z 5

Ed Viesturs je "Horolezec" s velkým H. Z knihy je patrné, že je to obrovský dříč, ale také velmi pokorný člověk. Četlo se krásně... :o)

marcela0282
20.02.2020 5 z 5

Uzasne motivujici a inspirujici kniha. Vic netreba dodavat :)

PetrCepek
15.12.2019 5 z 5

Ačkoliv mi horolezectví prakticky nic neříká a tahle záležitost je z 90% právě o lezení, četla se mi skvěle. Američan s lotyšskými kořeny umí fantasticky vyprávět o sobě, přátelích i konkurentech a samozřejmě zejména o horách. Na rozdíl od knih R. Messnera nevyznívá autor jako vysokohorský terminátor. Od chlapíka, který několikrát vzdal dlouho připravovaný drahý výstup osmitisícovky těsně pod vrcholem, protože měl rozum a nechtěl zbytečně riskovat, si moc rád nechám poradit.

het2
18.11.2019 5 z 5

Ed Viesturs je bezesporu jednou z nejvýraznějších postav vysokohorského lezení přelomu 20. a 21. století. Během 30 expedic do Himalájí dokázal vylézt na všech 14 osmitisícovek, a to bez použití umělého kyslíku. Zažil přerod horolezectví od velkých národních expedic k mezinárodním týmům profesionálních lezců a bohužel až k současnému smutnému stavu naprosté komercializace himalájského lezení. Zažil v horách okamžiky radosti a triumfu, ale i naprostého zmaru a zoufalství (nejen Everest 96). O tom všem je jeho (a Robertsova) knížka. Ale není to jen knížka o horách a lezení, ale je to i osobní výpověď o jednom lidském životě, neskutečném snu a trnité cestě za jeho uskutečněním.

Mijagi
18.04.2019 5 z 5

Everest, K2, Kančendženga, Lhotse, Makalu, Čo Oju, Dhaulágirí, Manáslu, Nanga Parbat, Annapurna, Gašerbrum I, Broad Peak, Gašerbrum II a Šiša Pangma.

Líbí se mi Edův klidný styl, žádné „honem, rychle, ať už jsem nahoře“, ale jde opravdu krok za krokem, s rozvahou od trhliny k trhlině, od kamene ke kameni. Když se mu něco nezdá, neváhá se otočit pár metrů pod vrcholem a odjet s pomyslným nezdarem domů. A to i přes vědomí, kolik času mu zabralo shánění sponzorů, trénink, cesta do základního tábora a třeba příprava fixních lan k poslednímu stanu. „Dostat se na vrchol je možnost. Vrátit se zpátky dolů je povinnost.“ To je jeho heslo. Díky němu, zkušenostem a samozřejmě také notné dávce štěstí, protože úplně bez něho to v zóně smrti nad 8 000 m nejde, se mu podařilo zdolat všech 14 světových osmitisícovek. Kniha o dlouhé cestě za naplněním velkého snu, kniha o pokoře k horám, kniha, kterou by si měl přečíst nejen dobrodruh chystající se do Himaláje či Kárakóramu, ale třeba i turista poznávající s batohem na zádech krásu Alp, Tater či Krkonoš.

R.A
12.02.2019 5 z 5

Až neuvěřitelně lidsky a civilně podaná cesta za téměř nadlidským cílem. Čtivý styl snadno stravitelný i pro člověka, který se drží dál i od dětské lezecké stěny. Zajímavý životní příběh. Pohádkové spojení rodinného života a velehor na opačné straně zeměkoule.

reniva22
04.09.2018 4 z 5

Životopisná kniha o tom jak může odhodlání ovlivnit život obyčejného člověka.

Vyky0287
06.06.2018 5 z 5

Na toto téma už jsem přečetl docela dost knih a musím říct, že je to nejlepší kniha, kterou jsem kdy četl. Ed Viesturs miluje hory, ale není to žádný šílenec. Nejde do přehnaného rizika, jako jeho někteří kolegové a přesto toho dokázal tolik... Je to psané velmi poutavě. Od knihy jsem se nemohl jen tak odtrhnout. Velmi zajímavě a úplně z jiného pohledu tam popisuje tragédii na Everestu v roce 1996, u které byl taky. Doporučuji všem, které zajímají aspoň trochu hory a horolezectví

Ptah25
27.11.2017 5 z 5

Zajímavá kniha neuvěřitelného člověka o jeho lásce k horám. Není to psáno takovým tím Messnerovým nadhledem, ale můžete nahlédnout i blíž, dá se říci že přímo do horolezcova stanu v C4. Veškerá dřina a úsilí věnované osmitisícovkám, aby se pak člověk otočil 100 metrů pod vrcholem a musel se tam vrátit znovu a udělat to "pořádně". Kamarádství i nepřátelství, láska i nepochopitelné chování některých dobývání chtivých zbohatlíků, tragédie na Everestu v roce 96... to vše v knize naleznete. Za mě nejlepší kniha s horolezeckou tématikou jakou jsem kdy četl.

Silmarien
06.04.2017 5 z 5

Príbeh muža, ktorý zdolal všetkých 14 osemtisícoviek.
A zároveň s tým aj príbeh všetkých ostatných.

Ed Viesturs píše o svojich lezeckých začiatkoch, o prvých výpravách, o sprievodcovaní, kde sa naučil odhadnúť riziko a postupne o všetkých himalájských expedíciách, až kým nedosiahol svoj cieľ - zdolať vrcholy všetkých 14 vrchov nad 8000 metrov.
Bola to cesta dláždená i mnohými neúspechmi, ako sám píše - z 30 expedícií stál na vrchole 20x, čiže 10x sa musel otočiť. Nikdy to nebolo preto, že by nevydržalo jeho telo, vyhli sa mu všetky ťažkosti, ktoré vysokohorskí horolezci mávajú - nepostihla ho ani výšková choroba, ani opuch pľúc či mozgu z hypoxie. Vždy šiel dolu, lebo podmienky nespĺňali jeho kritériá prijateľného rizika (alebo šiel zachrániť iného horolezca).
Počas 25 rokov stratil mnoho priateľov v horách, ale nikdy neprišiel o lezeckého partnera a nikdy sa nenechal strhnúť k nejakým pretekom. Dosiahnuť "štrnástku" mu trvalo 18 rokov, ale nestálo ho to ani život ani omrzliny či iné doživotné následky.

Nerozumiem horolezectvu a motivácii ľudí, ktorí dobrovoľne riskujú život v takých podmienkach, ale keď už, tak mi Viestursov "model" príde najprijateľnejší.

Čítalo sa to výborne, nedalo sa mi od knižky odtrhnúť, zase mi to doplnilo mozaiku o niektorých veciach a výpravách, o ktorých som už mala nejaké vedomosti a celé sa to nieslo v mne veľmi prijateľnom duchu čestnosti a správnej morálky.

R.E.M.
05.04.2017 5 z 5

Na rozdíl od Eda Viesturse se sice v zimě, sněhu a ledu necítím jako ryba ve vodě, ale jeho okouzlení horami a zasněženými vrcholky chápu. Hory jsou krásné, taky nebezpečné a nevyzpytatelné, úchvatné. Jsem skromnější než E. Viesturs, mně ke štěstí stačí pár stovek vysoký "kopec" a k dobrému pocitu výšlap, kdy ani jednou během dne nepotřebuji použít ani mačky, ani cepín.

Na vrchol žádné zkratky nevedou je skvělá kniha, ve které se autor zabývá jak atraktivními tématy, tak i úplně běžnými činnostmi, které jsou nezbytností pro člověka, ať je či není horolezec, jako je jídlo, spánek... Čtenář prožívá dobrodružství zdolávání hor a úspěšného dosažení vrcholů, jindy se se zaťatými pěstmi zabere do líčení tragických nehod horolezců. V knize je dost podrobných informací o horolezectví, spousta zajímavostí, slovníček základních horolezeckých pojmů, i trocha americké reklamy :-), ale důležité je, že při čtení vás celou dobu bude provázet příjemný a sympatický styl vyprávění.

Doporučuji k přečtení všem, tzn. těm, co mají rádi hory, těm, co zdolávají vrcholy nebo jen vrcholky. Ovšem knihu doporučuji i absolutním "nelezcům" a milovníkům tepla a léta - víte, jak je příjemné si číst o neuvěřitelném mrazu, bílé tmě, těžkém výstupu ve vysokém sněhu, kdy každý krok bolí, o šplhání po strmých skalních stěnách, o nouzovém bivakování a noci bez spánku hezky v teple, s horkým nápojem, chutným jídlem, s dekou... To je pocit k nezaplacení :-))