Na Sázavě

Na Sázavě https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193055/bmid_na-sazave-IT8-193055.jpg 5 11 3

Sbírka pověstí, spojených s místy kolem celého toku řeky. Téměř ve všech vystupují sice nadpřirozené bytosti a úkazy, ale je to jen pláštík sociální motivace a odplaty za zlé a násilné skutky spáchané boháči a pány na chudých poddaných. Mnohé z nich mají historické jádro, které autor v poznámkách uvádí

Literatura česká Pro děti a mládež Pověsti
Vydáno: , Odbor kultury Hradec Králové
Originální název:

Na Sázave , 1960


více info...

Přidat komentář

Snoopi
08.09.2021 5 z 5

Tuto knihu jsem četla jako dítě - a nadšeně jsem se k ní vrátila i v rámci Čtenářské výzvy. Smekám před autorovou sběratelskou vášní, díky níž tato sbírka pověstí vznikla. O tom, jak pečlivý byl, svědčí i fakt, že u některých míst uvádí i vícero verzí: která je ta "pravá správná" si už netroufám hodnotit, ostatně o to ani nejde :-) Jsem ráda, že taková kniha existuje: je určená nejen dětem, ale i lidem, kteří se o historii a lidovou slovesnost našeho kraje zajímají.

Riccia
17.09.2018 5 z 5

Kouzelné pověsti a pohádky odehrávající se v lesích a úvozech, u studánek a rybníků, na lukách, starých tvrzích v okolí Ledče nad Sázavou i přímo v ní. Čtení vyprávění ledečského rodáka pana Doubka se bude určitě líbit nejen nám - rozeným Ledečákům, ale i pouhým návštěvníkům našeho krásného kraje.


maryska09
14.03.2018 4 z 5

Kratke mile povidky z posazavi, urcene hlavne pro ctenare z dotcenych obci. V okoli Ledce nad Sazavou a Svetle nad Sazavou jsou velmi popularni. Autor byl m.j. reditelem Ledecskeho gymnazia. Doporucuju pro milou formu vypraveni.