Na hranici života a smrti: 25 rozhovorů s předními českými lékaři

Na hranici života a smrti: 25 rozhovorů s předními českými lékaři https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362434/mid_na-hranici-zivota-a-smrti-25-rozhov-WKg-362434.png 5 51 16

Matadoři medicíny jako chirurg Pavel Pafko, kardiochirurg Jan Pirk, neurochirurg Vladimír Beneš, onkoložka Jitka Abrahámová, psychiatr Radkin Honzák či celostní lékař Jan Hnízdil. A vedle nich současná generace lékařů - padesátníků, kteří jsou na vrcholu kariéry a patří mezi evropskou špičku jako plicní chirurg Robert Lischke, spondylochirurg Jan Štulík nebo kardiolog Josef Veselka. Novinářka Marie Frajtová vyzpovídala 25 vynikajících osobností české medicíny. Ty se v otevřených rozhovorech ohlížejí za svou profesní kariérou, dávají čtenářům možnost srozumitelně nahlédnout za roušku svých oborů. Medicína zažívá neuvěřitelný pokrok a nemoci, které se ještě před pár lety zdály nevyléčitelné, už dnes umí úspěšně vyřešit. Ale není to jen věda, co pacient potřebuje, stejně tak i lidskost a naději. Lékaři rovněž otevřeně hovoří o tom, jaký je jejich život bez bílého pláště. Věděli jste, že jedna z našich nejlepších neuroložek Ivana Štětkářová vydává sbírky poesie? Že si plastický chirurg Bohumil Zálešák vyrábí a servisuje své supermikrochirurgické nástroje sám, anebo že chirurg ruky Radek Kebrle, který spravil ruku tenistce Petře Kvitové, hraje fotbal okresní ligu za Školák Vrchlabí?... celý text

Přidat komentář

Ruzaaa
28.01.2024 5 z 5

Neuvěřitelně zajímavé rozhovory s předními českými lékaři z různých medicínských oborů. U každého lze najít zajímavosti z jejich oboru, osobního života, stáží a historie.

joanb
05.05.2022 5 z 5

Super knížka se superhrdiny ;o). Rozhovory o smrti jsou citlivě vedené a otevírají oči. Jen se nedá číst vkuse, aby v hlavě nevznikl guláš. Určitě knížka zůstává v domácí knihovně a budu se k ní vracet.


Milonak
20.04.2022 5 z 5

Skvělá kniha, umožňující čtenáři nahlédnout do pracovního i osobního života lidí, kteří v životě skutečně něco dokázali. Velice zajímavé příběhy jednotlivých lékařů, z nichž většina zažila předrevoluční období a tím pádem spoustu omezení - a to konkrétně v možnostech zdokonalovat se jak zahraničními stážemi (tím nechci tvrdit, že je neabsolvovali, ale možnosti byly omezené), tak podmínkami v rámci výzkumu a léčby. Je obdivuhodné, s jakým zápalem a jaké překážky ve svých kariérách museli překonávat a také mně to přineslo jedno zjištění - být vrcholovým lékařem znamená minimálně v určité části života "ošidit" rodinu, nejde se jí věnovat na 100%. Kniha nejde přečíst na jeden zátah, četl jsem ji přibližně rok, přeci jen je těch zdravotnických informací spousta a příběhy by mně pak splývaly. Takže jsem si jednou za čas - když jsem měl chuť - přečetl další příběh některého z lékařů. Opravdu perfektní počtení.

SilviiM
26.11.2021 4 z 5

Velmi pěkné čtení o zajímavých lidech. Přála bych si, aby takové zapálení do práce měli všichni doktoři a nejen oni. Zajímalo by mě, jak by rozhovory dopadly nyní, v době covidové.

pedobro
22.05.2021 4 z 5

Zajímavé osudy, příjemné čtení...

markoj05
27.03.2021 5 z 5

Moc pěkné čtení, zajimalo by mě jak by rozhovory vypadaly nyní

Kolombus
22.03.2021 4 z 5

príbehy od lekárskej špičky TOP

MarkétaKočí
16.03.2021 5 z 5

Některé rozhovory se mi líbilo víc některé méně, ale celkově to je velmi zajímavá kniha.

Sova15
17.02.2021 5 z 5

Docela mě mrzí, že už jsem knihu dočetla, tak je to u zajímavých knih často. Chtěla bych, aby až mi bude ouvej, mě někdo z těchto lékařů léčil, operoval. Ví, co dělají, proč to dělají a hlavně, a to z rozhovorů čišela - baví je to. A to je to hlavní, pokud šéf chodí do práce rád, má rád svou práci, odrazí se to u všech zaměstnanců. V současné době jsme ale všichni utahaní, bez světla na konci tunelu. Jsem zvědavá, zda vznikne nějaká kniha rozhovorů s lékaři a sestrami o coronaviru?

ondras666
07.02.2021 5 z 5

Kniha představuje významné české lékaře v obyčejném světle a ukazuje kudy vedly cesty jejich osudu k současnosti. Jednotlivé rozhovory jsou zajímavé, akorát dlouhé a mají dobrou výpovědní hodnotu.
Jediné, co mě na knize mrzí, že autorka nezvolila širší okruh lékařů. Zde je 95% zaměstnanců FN Motol a trochu pozapomněla na jiné osobnosti z jiných nemocnic. Ale třeba napíše pokračování.

Ronny
18.11.2019 4 z 5

Kniha stojí za to přečtení. Nedá se podle mne číst na jeden zátah, chce to proložit jinou četbou, protože otázky jsou strukturované podobně. Člověk se dozví mnoho zajímavých informací z různých oborů špičkové medicíny. Všichni ti lékaři jsou obdivuhodné osobnosti, svou pílí, vytrvalostí a zapálením pro jejich obor dosáhli vynikajících výsledků a většinou jsou úspěšní i v osobním životě. Až si člověk připadá se svým životem trochu méněcenný.

Drj98
03.11.2019 5 z 5

Je skvělé nahlédnout do zákulisí lékařského řemesla a osobních životů předních, českých, lékařských špiček.

LenkaV.1
21.01.2019 5 z 5

Skvělá kniha. Je zajímavé vidět odborníky na slovo vzaté z té "běžné lidské stránky" a je inspirující sledovat jejich cesty k úspěchu a naplnění. A také jejich způsob relaxace a "dobíjení baterek".

Kamienkova33
23.04.2018 5 z 5

Úžasná kniha!

Dixinka
12.04.2018 5 z 5

Nádherná kniha. Není to jen o rozhovorech, ale je to o životě a poslání. Moc pěkné

Veríňák
14.02.2018 5 z 5

Skvělé. Nahlédnutí do profesního i osobního života úžasných odborníků a mnohdy i úžasných lidí (ano, opravdu skoro všichni mi přišli příjemní, zajímaví a především stále lidští). Hltala jsem každý jeden rozhovor a neustále otravovala muže s něčím, co mi přišlo fascinující a měla jsem to potřebu sdílet slovy: "A představ si, že...". Rozšíření si obzorů, co vše je v dnešním světě medicíny možné a především uvědomění si, jak obrovský kus práce má každý jeden tázaný odborník za sebou.
V čem spočívá obrovská přidaná hodnota knihy, je motivace a touha zvednout zadek a něco dělat. Pracovat na sobě, neustrnout a žít. Klidně v úplně titěrných dimenzích ve srovnání s hrdiny rozhovorů v knize, ale na tom přece nesejde :)

Autorovy knížky

2017  91%Na hranici života a smrti: 25 rozhovorů s předními českými lékaři

Kniha Na hranici života a smrti: 25 rozhovorů s předními českými lékaři je v

Právě čtených3x
Přečtených70x
Čtenářské výzvě39x
Doporučených8x
Knihotéce5x
Chystám se číst58x
Chci si koupit11x