Na hraně noci

Na hraně noci https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434897/bmid_na-hrane-noci-3ci-434897.jpg 4 132 38

Historický román Na hraně noci je překrásným a citlivým příběhem inspirovaným skutečnými událostmi. Vypráví o síle naděje, vykoupení a hledání světla v jednom z nejtemnějších období dějin, v době druhé světové války. Píše se rok 1942. Poté, co nacisté obsadili školu vedenou františkánským řádem, mnich Anton Starzmann přišel o všechno. Odpoví na inzerát chudé vdovy z malé podhorské vesnice, která hledá muže, jenž by jí pomohl s výchovou tří dětí. I Anton něco hledá - příležitost odčinit selhání při neúspěšném pokusu ochránit své studenty před běsněním nacistů. Zatímco se snaží vpravit do nečekané role manžela a otce, Anton se zároveň zapojí do tajného odbojového hnutí. Když je nakonec odhalen, odhodlá se ke konečnému aktu odporu vůči nenáviděnému režimu. Riskuje přitom ztrátu manželky a dětí, které začal milovat víc, než si dokázal představit.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Ragged Edge of Night , 2018


více info...

Přidat komentář

Boby17
22.04.2024 2 z 5

Že by se mělo jednat o příběh podle skutečných událostí, tak tomu nevěřím ani náhodou. Z inzerovaného strhujícího příběhu na mě čiší americká strhující neznalost reálií. Padákoví myslivci organizačně nepatřili pod Wehrmacht, ale pod Luftwaffe. Děj knihy začíná na podzim 1942 a to celé Německo bylo plné nadějí, když 6. armáda úspěšně postupovala směrem na Stalingrad. Zatýkání jednotlivců v zásadě prováděla buď policie nebo Gestapo. Děj knihy vůbec nepřihlíží k zavedenému lístkovému přídělovému systému nebo ke skutečnému fungování Hitlerjugend.
Výsledky voleb v březnu 1933: NSDAP: 43,9 %, SocDem: 18,3 %, komunisti: 12,3 %, Centrum (katolíci): 11,3 %, národně lidová strana: 8,0 %, bavorská lidová strana 2,7 %. Výsledky voleb listopad 1933: NSDAP 92,1 %. Dotaz čtenáře tedy zní: Kdo sakra toho Hitlera volil? Z knížky totiž vyplývá, že v městečku byl jeden zarytý nácek a měl pár věrných příznivců. Jinak všichni byli proti němu a část dokonce v odboji. Vzdávám čest těm několika málo jedincům, kteří vydrželi vzdorovat v ilegalitě, ale realita byla popisu značně vzdálená.
Dále pochybuji, že by si někdo dovolil ve vlaku nahlas mluvit o odbojové skupině Bílá růže. A pak ještě dějově v podstatě nesmyslná a nevysvětlená vsuvka s vojskem vynořujícím se z tajné chodby.
A jako absolutní vrchol ignorance spisovatelky byli uprchlíci, které zlí Češi v roce 1943 vyhnali z Chebska. Dost těžko se jim to mohlo podařit, když všechny Čechy vyhnali Němci do našeho vnitrozemí už v roce 1938!
Ve dvou lidech vykopat za pár nocí nepozorovaně obří jámu v polích, snést z věže kostela nehlučně čtyři zvony o váze mnoha metráků, zavézt je na pole, usadit je do jámy a vše dokonale zamaskovat, tak to by nedokázal ani James Bond s pomocí Ramba.
Těch faktických připomínek je ještě víc, ale už opravdu nemám sílu to dál rozvádět. Víc než dvě slabé hvězdy nedám.

chrudas
09.11.2023 5 z 5

Hezky napsaný příběh o obyčejných lidech žijících v nelehké době. V příběhu není, žádné velké napětí apod. přesto autorčin styl dokázal udržet veškerou mou pozornost. Určitě stojí za přečtení.


Datr1
13.10.2023 4 z 5

I přes některé historické nepřesnosti to bylo hezké čtení. Stojí za přečtení už jen pro spisovatelky krásný bohatý jazyk. Je to román s válečnou tematikou, ale místo hrůzy a nenávisti je zdůrazněno dobro a láska.

Ivka14
13.09.2023 4 z 5

Nebylo to tak romantické, jak jsem si na začátku knihy myslela. Děj se odehrává se v Německu během 2. světové války a je to jedinečný příběh muže (bývalého mnicha), který se rozhodne oženit se s ženou a chránit a podporovat ji a její 3 děti. Stávají se součástí Odporu a bojí se, že budou chyceni.

Zajímavé je, že tento román je skutečný příběh. Autorka se při rodinné večeři dozvěděla o životním příběhu dědečka svého manžela a nápad napsat tento román vzala za své. To, že jsem věděla, že příběh je skutečný, mi pomohlo vžít se do pozice těchto postav. Jen je škoda, že historie není úplně přesná.

Ann58
18.08.2023 5 z 5

I přes vlažné komentáře, které tady o knize čtu, musím napsat, že mě kniha uchvátila. Samozřejmě historie v ní není zrovna nejpřesnější, ale tolik lidskosti a lásky, v ní obsažené, tyto nedostatky vyváží. Osobně jsem nadšená a doporučuju k přečtení

Hanka44
31.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Inu, nebylo by to špatné, ale i historická fikce by neměla historii totálně plést, jako je to v případě odsunu chebských sudetských Němců v knize. Vysvětlující doslov to celý zašmodrchal ještě víc, je tam tolik nelogičností, že buď kecá autorka, nebo nepoznala, že jí kecá příbuzenstvo

zimolka
03.03.2023 5 z 5

Knih z druhé světové války jsem už několik přečetla. Tato má opravdu originální námět.Je zde přesně vystiženo hledání světla v jednom z nejtemnějších období dějin, jak je již zmíněno v popisku. Já se ke knize určitě jednou vrátím.

Pavlaj
27.11.2022 3 z 5

(SPOILER) Promarněná příležitost.
SPOILER Skutečný příběh kněze, který nedokázal ubránit své malé klášterní svěřence před smrtí a po zbytek války se pokoušel chránit svou novou rodinu a zároveň bojovat proti nacismu, mohl být velmi zajímavý. Nebýt toho, že se ho autorka snažila přehnaně dramatizovat a celý příběh tím překroutila. Pokud někdo píše historický román podle skutečných událostí, tak se má maximálně držet reality, ne. Všechny ty úpravy oproti skutečnosti byly navíc jenom k horšímu – motivace Antona byla mnohem logičtější, pokud se svou ženou opravdu žil a měli spolu dítě. A proč tam byli napasovaní ti sudetští Němci, to už je úplná záhada. Pomoc uprchlíkům je chvályhodná, ale dělat odboj z toho, že někdo za války v Německu pomáhal Němcům, je přece kravina. Ani snahu o poetiku a úvahy o víře jsem autorce nevěřila, celé to vyznělo křečovitě a nevěrohodně.

soukroma
05.10.2022 2 z 5

Začátek sliboval zajímavý a netradiční příběh, ale rychle se to stalo hodně zdlouhavé. Tak jsem se podívala do doslovu a zdejších komentářů a přešla mne chuť vůbec číst dál - odsun Němců ze sudet v době války, to je tedy ohromný úlet, zcela nepřijatelný. A to jsem ještě narazila na hrubou chybu v textu "v zimně" a s knihou zákonitě skončila.

Monika164
03.10.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila a doporučuji...

pydla
05.07.2022 4 z 5

Uvažuji mezi třemi a čtyřmi hvězdami, ale dám čtyři. Ano, jsou tam historické nepřesnosti, ale ty jsou už dnes snad ve všech knihách o světové válce, kterých se autoři dopouštějí kvůli dramatičnosti knihy. Na druhou stranu jde o pohled ze strany věřících, otázek k bohu a hlavně pohledu běžných německých občanů, kteří jsou většinou házeni do jednoho pytle s nacicty, ač spoustu odbojů bylo právě z řad němců, a to je téma méně zpracované.
Příběh bývalého řádového mnicha, který přijíždí na inzerát za ženou, kterou si vezme, aby ji pomohl s dětmi přežít těžkou válečnou dobu, rodící se lásce mezi nimi a odboje, který se snaží zničit nacistickou démonii, je hezky a čtivě napsaný, s láskou, něhou a spoustou myšlenek a otázek, na které bychom si měli položit otázky i dnes. Navíc, k mé radosti, autorka vsadila na popisy atmosféry, napětí i citů, což se už taky v dnešních knihách moc nevidí. Kniha se tím musí číst pomaleji a vnímat více do hloubky, což ji přidalo na zajímavosti, ale i ubralo mladší čtenáře, jak sleduji komentáře :D. Mi se kniha líbila a mohu ji doporučit.

ikul
14.06.2022 3 z 5

Příběh mnicha, který se staral o postižené děti a kterému byly nacisty děti odebrány a klášter uzavřen. Muž trpící výčitkami svědomí, že nedokázal ochránit to co měl rád, ochrání alespoň zvony z obce, kde našel nový domov.
Nábožensky laděný román podle skutečné postavy Antona Starzmanna, který se ale autorce vymkl z rukou. Ač o sobě tvrdila, že ji velice zajímají dějiny, udělala pár historických přehmatů, jak už zde psaly kolegyně. Jak se zdá, raději dala přednost fikci a vyprávění příbuzných než aby se držela faktů. Bohužel mi to pokazilo konečný dojem z knihy.

Mona7741
14.05.2022 2 z 5

Bohužel musím říct, že jsem od knihy čekala více... Chvílemi mi nesedělo naboženské zaměření, ale nebylo toho mnoho. Příběh pěkný, ale nějak se mě silněji nedotkl.
Kniha mě nerozesmála, nedojala, nenadchla, nijak extra nechytila, takové ,,vlahé počtení".

Morgenka
01.05.2022 3 z 5

Tuto knihu jsem dostala k narozeninám,tak bylo mou povinností to přečíst:-).
Začala jsem číst a úplně jsem se lekla, že je nábožensky orientovaná a myslela si, že to číst nebudu.Kniha naštěstí se četla celkem potom dobře a postavy byly příjemné.Děti, tak dospělý byli. Slušnost,soudržnost,lidskost,odvaha v této knize je dech beroucí.
Děkuji

malýčtenář
25.09.2021 4 z 5

(SPOILER) Knihy o válce nečtu, ale ani nevím, co mě přimělo tuto knihu číst. Byla jsem mile překvapená. Již od začátku zaujala. Je napsaná citlivě a čtivě. Sledujeme těžký život na malé německé vesnici. Jsem ráda,že vše dobře dopadlo I když je podle skutečnosti, což v životě moc často nebývá.

Lena79
20.09.2021 4 z 5

Uf, tak jsem také dočetla a že mě to stálo spoustu sil a času ...Že se jedná o historickou fikci podpořenou skutečnými událostmi jsem věděla. Nanejvýš nepravděpodobné (v té době) události spojené s Chebskem bych asi taky nějak přešla, ale co mi dost vadilo byl hodně táhlý děj. Přitom si myslím, že se s látkou dalo pracovat "rychleji" .Zajímavé téma, zajímavé postavy, ale špatné uchopení látky. Je to celkem škoda.

čef
19.08.2021 4 z 5

Dobrá historická fikce z Německa za Fuhrera hlavně o křesťanských hodnotách, o to cennější, že vychází ze skutečné biografie autorčina příbuzného. Snad jedna malá chybička resp. fikce, která se mi zdá směšná, když posunula vyhnání Němců z Chebu z roku 45-46 do roku 1943-44. Snad to nebyl úmysl, spíše snaha o dramatičnost nebo v tom má autorka opravdu trochu hokej. No, ale jinak je příběh opravdu inspirativní, hned bych chtěl být o hodně lepší, něco jako románově skutečný Anton.

Januli
30.07.2021 3 z 5

Nečtu takovou to literaturu , moc mi tohle téma nedělá dobře, ale kniha nebyla špatná. Když pominu nepřesné informace, které se nestaly, ale vlastně dej knihy nějak neovlivnily, tak to šlo.

7Clary7
05.05.2021 1 z 5

Je to už chvíli, co jsem knihu četla. Námět hodně zajímavý, i se to dobře četlo. ALE - autorka výslovně hrubou chybu vydává za historický fakt. K žádnému vyhnání Němců z Chebu za 2. sv. války nedošlo. Jestli jí tuto informaci v rámci vyprávění podali předci jejího manžela, je to (z důvodu věku a převyprávění po generace) pochopitelné, ale že si ji jako spisovatelka neověřila, je její velká chyba. Kdyby alespoň v dovětku neupozorňovala záměrně na tuto událost jako historický fakt. Považuji to i za velkou chybu vydavatelství Ikar.

kalinkacz
27.03.2021 4 z 5

Knihy z druhé světové války jsem už hodně dlouho omezovala, ale po knize Na smrt jsem se rozhodla jim dát ještě šanci a Na hraně noci jsem zkusila... Bylo to skvělé! Originální námět, úžasná obálka, krásně napsáno, milé postavy a nečekané zvraty... Přirovnání ke knize Jsou světla, která nevidíme je určitě na místě, pokud se vám tato kniha líbila, tak -na hraně noci vás osloví také... Opravdu krásný příběh, za který jsem moc ráda...