Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda

Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512170/bmid_myty-na-taliri-proc-temer-vsechno-c-STn-512170.jpg 4 19 6

Jak se dobře najíst, neublížit si — a hlavně se nezbláznit Stačí otevřít sociální sítě nebo oblíbený časopis a už se na nás hrnou stravovací doporučení nebo zaručené dietní triky. Snídejte takto, pijte tolikrát denně, nesnídejte vůbec, cukr je zlo, káva je dobro, ale jen v určitou denní dobu, sklenka vína denně prospěje nebo taky možná uškodí… Každý člověk si přitom od změny stravovacích návyků slibuje něco jiného — někdo chce zhubnout, jiný zase nabrat svaly, spousta lidí dietou řeší své zdravotní problémy a ještě více jich chce prostě zkusit žít podle posledních trendů. Jak se v nich ale vyznat, když je jich tolik a stále přibývají další a další? Mýty na talíři od uznávaného vědce a odborníka na výživu Tima Spectora tyto módní diety a trendy jeden po druhém rozebírají a ukazují, že za nimi často spíše než věda stojí marketing, lidové pověry nebo vládní programy. O jídle bychom proto měli přemýšlet jinak než ve formě striktních pravidel či zázračných triků — stravování je pro člověka daleko důležitější, než se může zdát.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: , Host
Originální název:

Spoon-Fed: Why Almost Everything We’ve Been Told About Food is Wrong , 2020


více info...

Přidat komentář

Luccinda
02.04.2024 4 z 5

Důležitá kniha, která určitě mnoha lidem pomůže lépe se orientovat v oblasti výživy a nepodlehnout aktuálním trendům, které nejsou nijak podložené a často mohou spíše uškodit. Ale může toho také hodně předat i lidem, jako jsem třeba já, tedy těm, co se o výživu nijak zvlášť nezajímají a prostě jedí to, co mají rádi, a co jim dělá dobře.

A autor mě vlastně jen utvrdil v tom, že nemá smysl se ohledně jídla příliš stresovat. Jíst od všeho trochu, nepodléhat reklamě a lákavým etiketám, vyhýbat se ultrazpracovaným potravinám ve větším množství. To je to hlavní, co jsem si z téhle knihy odnesla.

ivetdos
04.10.2023 3 z 5

Víc jak 10 let se o výživu a zdraví zajímám a prošla jsem všemi těmi marketingovými masážemi všeho druhu. Chápu vědecká vysvětlení, studie atd., ale věci nejsou černobílé.

Autor se opírá o nejnovější studie a vysvětluje mýty ohledně veganství, ryb, lepku, soli, vitaminových doplňků, alergií a jiné. A ve většině s ním souhlasím, jen často říká A ale neřekne už to skryté pozadí B, bez kterého jsou informace neúplné a můžou vyznít jinak. Není to tak jednoduché, opravdu nám všem plošně v dnešní době nestačí 15 minut na sluníčku a jezení mléčných výrobků a vajec pro dostatečný příjem vitaminu D. Kdysi, za našich babiček, možná, ale v době, kdy klecové kuře nevidělo slunce, nemůže mít dostatek vitaminu D ve vajíčku a to už autor nezmiňuje.

Nebudu lhát, občas mě to “nedovysvětlení celé problematiky lehce iritovalo, protože ano, autor má pravdu, opravdu to studie nepotvrzují/potvrzují, ale nejde to brát takto plošně pro všechny. Čekala jsem trochu větší zasazení do kontextu. Chyběly mi odpovědi na několik logických otázek. Navíc nalijme si čistého vína - kdo studii platí, ten má pravdu. Neberme proto věci dogmaticky a používejme selský rozum.

Kniha je zajímavá a dobře se čte, určitě se dozvíte mnoho důležitých informací například ohledně etiket, soli, lepku. Jen vždycky myslete na to, že tak jednoduché to není.


DreamerX9
29.09.2023 4 z 5

Souhlasím s tím, že kniha obsahuje opravdu mnoho informací ovšem není nejak složitá na porozumění. Odkrývá potravinové mýty a různá tvrzení které jsou v knize podloženy.

Myslím že na této knize je důležité uvědomit si jedno. Každé tělo je jiné a každému vyhovuje něco jiného. Myslím že informace se velice hodí pokud chce člověk předejít stereotypům a alespoň trochu být informován o tom co kupuje a jak se stravuje. Zároveň se mi ale na knize lidi že nikomu nenutí názor jen podkládá myšlenku jste to, co jíte.

veriszv
19.08.2023 4 z 5

Pokud jste se někdy zajímali o to, jak byste měli jíst, aby to bylo pro vaše tělo nejlepší, určitě jste narazili na spoustu protichůdných doporučení.
Jednomu by se z toho zamotala hlava
Mýty na talíři jsou skvělou knihou pro všechny, kteří se v doporučeních ztrácejí.
Autor rozebírá jeden mýtus za druhým a snaží se dobrat toho, kde je pravda a proč daný mýtus vůbec vznikl. Vše je podloženo odkazy na data, studie, metaanalýzy, ale je to sepsáno velice přístupně a srozumitelně pro každého.
Pokud se o výživu zajímáte, opravdu dlouho, asi se nic úplně převratného nedozvíte, ale je fajn mít to hezky pospolu na jednom místě a podloženo daty.
Autor navíc přidává spoustu kontextu ohledně lobbingu potravinářského průmyslu a také ohledně dopadů výživy na životní prostředí - tyto informace pro mě osobně byly asi nejvíc nové a nejzajímavější.
Jako základní stavební kámen pro informace o výživě se tahle kniha určitě hodí do každé domácnosti.

Semtamťuk
14.08.2023 3 z 5

Shrnuto: všeho s mírou a zkoušet, co vyhovuje vašemu tělu a střevnímu mikrobiomu.

bravefox
23.05.2023 4 z 5

Tahle kniha je trošku jinak koncipovaná než jsem čekala, ale i přesto mě mile překvapila. Je to jedna z těch knih, které zase ukáže jiný pohled na jídlo a manipulace s ním spojené (třeba zjistíte, že všechny zpracované potraviny nejsou zlo a někdy se jedná dokonce o lepší volbu). Témata jsou zpracována převážně z hlediska vlivu na zdraví, ale to se dalo očekávat, když autor má vystudovanou medicínu. Takže velmi zajímavý vhled pod pokličku světa stravování, moc pěkně o tom čte, jen počítejte, že občas je informací mnoho. Musela jsem si po pár kapitolách dávat pauzy.

Štítky knihy

jídlo a pití

Autorovy další knížky

2023  84%Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda
2024  %Jedlom k lepšiemu životu: Veda o zdravom stravovaní