Mýtus a význam

Mýtus a význam https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87275/bmid_mytus-a-vyznam-UFl-87275.jpg 4 8 8

Kniha vznikla na základě rozhovorů C. Lévi-Strausse s Carole Orr Jeromovou, pracovnicí pařížské rozhlasové stanice CBC. „Nato som narazil na mýtus, ktorého štruktúre som veľmi dobre rozumel, ale nevedel som nájsť hudobnú formu, ktorá by tejto mýtickej štruktúre zodpovedala. Zavolal som teda priateľovi, skladateľovi René Leibowitzovi a vysvetlil som mu svoj problém. Oboznámil som ho so štruktúrou mýtu: dva na začiatku úplne rozdielne príbehy, naoko bez akéhokoľvek vzájomného vzťahu, sa postupne začínajú prestupovať a zlievať, až na konci vytvárajú jednu jedinú tému. Ako by si nazval hudobnú skladbu s rovnakou štruktúrou? Porozmýšľal o tom a povedal mi, že v celých dejinách hudby nepozná nijakú hudobnú skladbu s takou štruktúrou. Takže pre ňu ani nejestvuje názov. Hudobná skladba s takou štruktúrou bola očividne celkom možná; o pár týždňov mi poslal partitúru skladby, ktorú zložil a ktorá prevzala štruktúru mnou spomínaného mýtu.“ Claude Lévi-Strauss... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Archa (SK)
Originální název:

Myth and Meaning , 1978


více info...

Přidat komentář

Dyaebl
25.05.2022 5 z 5

Mýtus a význam je přepis rozhovorů, které Lévi-Strauss vedl v 70. letech a které se dotýkají různých aspektů jeho díla. Z tohoto důvodu se přední francouzský strukturalista vyjadřuje jednoduchým jazykem, díky čemuž se jedná o snadno pochopitelné dílko.

Strukturalismus není jednoduchá záležitost a už vůbec ne ten antropologický. Zde se však ve stručnosti (na pouhých 50 stranách!) dozvíte, proč se L-S domnívá, že všichni lidé na světě myslí formálně stejně. Dozvíte se, co to jsou binární opozice a proč jsou důležité. Dozvíte se, jak se ve strukturalismu přistupuje ke zkoumání mýtů a jak s tím souvisí hudba a taky proč celý směr vychází z de Saussura a následně pražské školy založené Lévi-Straussovým přítelem a lingvistou Romanem Jakobsonem.

Jedná se tedy o vynikající intro do studia strukturalistického přístupu v antropologii. Pro hlubší pochopení zde představených konceptů samozřejmě potřebujete nahlédnout dál a hlouběji, ale věřím, že po přečtení Mýtu a významu budete mít potřebné základy pro další studium. Pokud vás to snad od tohoto směru odradí, i tak odejdete alespoň se základy a i to se počítá.

Štítky knihy

mytologie filozofie kulturní antropologie antropologie

Autorovy další knížky

Claude Lévi-Strauss
francouzská, 1908 - 2009
1966  84%Smutné tropy
2000  80%Myšlení přírodních národů
1999  74%Rasa a dějiny
1993  88%Mýtus a význam
2001  70%Totemismus dnes