Mys dobré (bez)naděje

Mys dobré (bez)naděje https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408385/mid_mys-dobre-bez-nadeje-8VR-408385.jpg 1 1 3

Blíží se konec milénia, doba, kdy v naší republice po několika málo letech naděje zlo minulosti opět začíná zapouštět své kořeny. Vypravěč, konečně svobodný a volný, odjíždí na dobrodružnou cestu po Africe, která ho má zavést až do daleké Keni, cestu plnou vášně, erotických zážitků a nezapomenutelných setkání. Přichází čas vzpomínání a bilancování, čas přemýšlení a filozofických diskusí. Vypravěč se nikdy nezaprodal, ale přesto v něm zůstává neznatelná pachuť z toho, kam se mohl jeho život ubírat, kdyby žil ve svobodném světě, a ne pod dohledem mocné StB. A všechna ta vítězství i prohry, strach i drobné triumfy najednou začínají dostávat jiný význam. Přichází čas zúčtování se zlem minulosti, ale i čas smíření…... celý text

Přidat komentář

horejs
29.09.2020

Zúčastnil jsem se slavnostního křtu knihy, kde se rovněž nabízely výtisky za lidové ceny. Zběžně jsem si jeden exemplář prolistoval a přečetl pár odstavců v domnění, že mě čímsi zaujme, jako tomu bývá u jiných knih. Ale - bohužel. Připadalo mi, že jsou to jen neuspořádané myšlenky. Celkový dojem byl chaotický. Proto jsem si knihu ani za lidovou cenu nekoupil a soudě podle obou dřívějších komentářů od radky1911 a between jsem dobře udělal.

Radka1911
28.08.2019 1 z 5

Absolutně souhlasím s komentářem between. Námět knihy je jistě zajímavý, ale kniha, kromě neustálých odkazů na další knihy a citací v angličtině a francouzštině, je plná neuvěřitelně dlouhých souvětí obsahujících cizí výrazy, na pochopení jejichž významu jsem si občas musela vypomoct na wikipedii. Má se jednat o biografii, takto se autor charakterizuje v prologu:
"Takže vlastně oba, autor i vypravěč, metodou zpětné vazby mapují často jen zdánlivě protilehlé poloprostory lidského, v první aproximaci jakoby nekoherentního snažení, které si navíc zdánlivě vzájemně konkurují, ale současně je často nedefinovatelnou imaginární korelační funkcí vzájemné lidské přizpůsobivosti svazuje i obdiv jednoho k druhému, ale mnohdy zase i nahlas nevyslovená, zlým vnitřním hlasem ďábla našeptávaná závist."
Nedočetla jsem, i pro mne to bylo nečitelné.


between
07.08.2019

Ke knize jsem se dostal náhodně a od začátku jsem tušil, že to není žánr, který vyhledávám. Přesto občas experimentuji a rozšiřuji si obzory.
Tato kniha je pro mne však bohužel naprosto nečitelná. Ono rozjímaní a časté odkazování se na jiná díla, která neznám a nerozumím obsahu citací je nepřekonatelné. Snažil jsem se, ale i když jsem se pokusil začíst někde dále v knize, kde by to mohlo mít větší spád a těšil jsem se na tu cestovatelskou část, tak fakt ne.

Štítky knihy

životopisy, biografie česká literatura

Autorovy další knížky

2007  79%Ďáblova bible - Tajemství největší knihy světa
2016  0%Konec karnevalu
2019  20%Mys dobré (bez)naděje

Kniha Mys dobré (bez)naděje je v

Přečtených2x
Chystám se číst1x