Mým domovem je Aljaška

Mým domovem je Aljaška https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/158660/mym-domovem-je-aljaska-158660.png 5 17 17

Autobiografické příběhy Jima Huntingtona (1916 – 1987), syna indiánky z kmene Athabasků a bílého trappera, jsou nejen na Aljašce známou outdoorovou klasikou. Napínavé putování Huntingtonovy matky mnoho set mil zasněženou Aljaškou téměř bez vybavení, boj Jimmyho a jeho malých sourozenců o přežití, když po smrti matky zůstali sami opuštění v divočině, dobrodružné lovecké historky či triumfální vítězství ve dvou největších závodech psích spřežení upoutaly pozornost mnoha milionů čtenářů a v tisícovkách vydání vyšly po celém světě. Navzdory těžkým ranám osudu šel Jimmy Huntington po celý svůj život za svými sny. Tato kniha ve vás posílí víru v nezdolnost lidské vůle a odvahy.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Outdooring.cz
Originální název:

On the Edge of Nowhere , 1966


více info...

Přidat komentář

pajaroh
29.01.2022 4 z 5

Pěkné vyprávění o Aljašce a drsném trapperském dětství i životě. Některé historky byly přehnané (aneb kterak skolit 3 naštvané medvědy sekerou), občas si vypravěč protiřečil (lovím jen pro jídlo vs 118 vlčích kůží ulovených z letadla), ale to už patří k aljašskému líčení příběhů.

"Pořád jsem přemýšlel nad jednou podivností: proč je pro mne těžší naučit se žít mezi lidmi, než učit se přežívat v divočině bez nich? Kdykoliv jsem zavítal z buše do vesnic a měst, pořád se mně zdálo, že dělám něco špatně. Čím jsem byl starší, tím méně jsem měl chuť žít tam, kde jsou v dosahu plné regály obchodů. Lidé začali být pohodlnější a doléhalo to i na mne."

tereza1198
24.07.2019 4 z 5

Skutečný příběh a dost drsné čtení. Pořád jsem si říkala, že z nás civilizace udělala strašné měkoty.


marvarid
05.11.2018 4 z 5

Moc krásné čtení. Mrzelo mě, jak rychle jsem se dostala na konec knihy. Je pozoruhodné, s jakou pokorou přijímal Bill všechno, co mu život přinesl. Nežehral na nepřízeň osudu ani si neztěžoval na krutost Aljašské přírody. Chápu, že tato kniha je a bude evergreenem.
PS: děti asi trochu rozmazluju, ale dám jim to přečíst. Snad si budou svého pohodlí trochu víc vážit (tedy alespoň po nějaký čas, než výchovný efekt vyprchá).

Mijagi
04.03.2018 4 z 5

Kniha, kterou by si měli přečíst všichni rodiče rozmazlující své děti. I přesto, že mu máma s tátou (stejně jako svým ostatním dětem) dali veškerou možnou lásku, měl Jimmy Huntington na Aljašce opravdu drsné dětství. Vyrostl z něj ale člověk, co se o sebe umí postarat - v divočině i civilizaci. A troufám si říct, že člověk se silným morálním kreditem. Líbí se mi také téma lovu - ne jen tak pro zábavu, ale pro obživu, sice pro kožešiny, zároveň však s využitím všeho a hlavně s myšlenkou zachování rovnováhy v přírodě.

"V malé plechovce jsem sebou nosil svíčku, svítil si na cestu závějemi a okolo mne jenom ticho. Ani jediné slůvko, zakňučení psa či jakýkoliv jiný zvuk v posvátném sněhovém tichu, které doprovázelo třeskutý mráz té zimy. V prosinci přituhlo ještě víc. Neměl jsem sebou teploměr a nevěděl, kolik je stupňů. Bylo mně však jasné, že v tomto počasí žádný pilot nepřiletí. Mrzlo jen praštělo, a přestože jsem celé noci udržoval oheň, nedalo se ve stanu spát jinak, než v rukavicích, parce a muklukách. Jednadvacátého, tedy v den, kdy měl přiletět pilot, uhodil snad nejhorší mráz za celou zimu. Zůstal jsem ve stanu a celý den poslouchal, jestli nezaslechnu motor letadla. Zahříval jsem se pohledem na třicet kuních a několik norkových kožešin. Byl to slušný úlovek a sliboval pěkné Vánoce pro mé děti."

Filip24
31.10.2017 5 z 5

Jedním slovem krása. Ať už jde o vykreslení krásné přírody na Aljašce, tak i silné příběhy, které Jimy i jeho máma během života prožili.

CharlieBrown
12.03.2017 5 z 5

Skvělá kniha. Jim měl velkou smůlu a obrovské štěstí. Drsný život, drsný chlap a drsná příroda.

Ananovcaska987
07.10.2014 5 z 5

Po přečtení téhle knihy si říkám, kéž by takových bylo víc. Pro milovníky dobrodružství, okouzlující divoké přírody a prostého, avšak krásného loveckého života, je tato kniha to pravé. Díky takovým chci stále víc uskutečnit svůj sen...žít tam.

Marllene
01.10.2013 5 z 5

Krásná kniha o dobrodružství, vytrvalosti a síle člověka v divoké přírodě i mimo ní. Jsou zde veselé, obdivuhodné i smutné životní příběhy, které mají hloubku a vyvolávají u člověka velmi silné dojmy..

doubax
16.07.2013 5 z 5

Nádherná kniha o souznění člověka s drsnou Aljaškou, o přežití, o samotě a hlavně o síle, kterou člověk v sobě najde, když mu o něco opravdu jde...Krásná, dojemná i poučná...Deset hvězdiček... Těším se, až si ji přečtu znovu...

Štítky knihy

Aljaška autobiografické prvky

Autorovy knížky

James Huntington
1916 - 1987
2009  93%Mým domovem je Aljaška