My zázračné děti

My zázračné děti https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122100/my-zazracne-deti-122100.jpg 4 5 1

Navzdory všemu veselý román našeho života – zachycení posledních tragických padesát let německých dějin formou humoristického románu.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Wir Wunderkinder , 1957


více info...

Přidat komentář

Venezia
22.08.2014 4 z 5

Anotácia je aktuálna k dňu vydania, čiže 1957, lebo dej knihy sa začína pred prvou svetovou vojnou a končí sa po druhej. Rozprávač píše článok o svojom úspešnom spolužiakovi – oportunistovi a hochštaplerovi Brunovi – podľa jeho denníkov a medzitým nostalgicky alebo vtipne spomína, ako on prežíval a vnímal tie isté časy a politické udalosti.

Štíhlá bělostná postava vystoupila z vody – byla nekonečně krásnější než sádrové sochy žen s fíkovými lísty, ktoré stály u nás ve škole na chodbách – a my jsme se mohli konečne přesvědčit, jak málo slušivý je takový fíkový list.

Ve vzdělání je přece jen síla, když má člověk tu pravou protekci.

V roce 1924 se pozvolna začal upevňovat kurs marky, stav našich peněženek i naše charaktery. Když je kapsa plnější, není tak těžké stát se lepším člověkem.

Nouze zbavuje lidi svědomí a vybíravosti.

/Čo sa týka filmu, vynechali nostalgické obdobie 20-tych rokov, i keď jemný humor zachovali. Navyše boli šansóny, ktoré sa vydarili. Malá poznámka: Netušila som, že cikicaki, cikicaki, hej, hej, hej, spievali už nacisti./

Štítky knihy

zfilmováno německá literatura Německo

Autorovy knížky

Hugo Hartung
německá, 1902 - 1972
1961  88%My zázračné děti

Kniha My zázračné děti je v

Přečtených6x
Knihotéce14x
Chystám se číst8x
dalších seznamech1x