Mužický dekameron

Mužický dekameron https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232407/bmid_muzicky-dekameron-S9J-232407.jpg 4 2 2

Mužický dekameron aneb veselé i truchlivé příběhy, povětšině milostné, kterými si po deset dní o vánocích krátili dlouhou chvíli mužici v městečku Poveňci u Oněžského jezera a které znamenal Vjačeslav Petrovič Maršálek je opravdu mystifikace. Jsou to parafráze ruských lidových lyrických písní a bylin, jejichž autorem je Jan Vladislav a povídek, jejichž autorem je Vladislav Stanovský. Za předlohy jim sloužily texty uvedené v doslovu jako nejbližší varianty.... celý text

Přidat komentář

Lothar.777
04.03.2024 3 z 5

No, v rámci zkoušky odvahy jsem přečetl toto dílko. Dekameron jsem nečetl, tohle je trochu jinej level. Určitě spousta krásných příběhů, které člověku přijdou dost povědomé, trochu uchylárna, trochu masakr a trochu humáč, ale ve výsledku celkem snesitelné. Jen občas je trochu potřeba slovník :-D.

vvikingg
16.09.2023 4 z 5

tohle jsem objevil v knihobudce a docela se pobavil, trochu mi to připomínalo ruské pohádky Krása nesmirná a z povídání vyzařuje ruská lidová moudrost ( s pány nehoduj s cikány nehandluj) krutost ( to na poli neleží perlička, ale useknutá hlavička) a samozřejmě vodka ( z vodky dostal vojáček ohromnou sílu ,rozmáchl se flaší od vodky a drakovi včecky 3 hlavy urazil) takových slovních obratů, lidových moudrostí je zde mnoho. Když kniha tehdy u nás vyšla , nebyl SSSR, moc v oblibě, kniha za to ale nemůže, kdo má rád podobný žánr, bajky, pohádky, staré ruské byliny ( bohatýr Čurila Plenkovič ) ať si knihu přečte a posoudí.


Autoři knihy

Vladislav Stanovský
česká, 1922 - 2005
Jan Vladislav
česká, 1923 - 2009