Muzeum opuštěných tajemství

Muzeum opuštěných tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142746/bmid_muzeum-opustenych-tajemstvi-BYp-142746.jpg 4 15 3

Příběh nejvýznamnější ukrajinské autorky Oksany Zabužko předkládá rodinnou historii páru, který svede dohromady stará fotografie několika vojáků UPA. Dvojice je k sobě přitahována paralelními sny, které jako by již prožil někdo jiný. Hlavní hrdinka Daryna chce odkrýt osud pratety svého přítele Adrijana, která za tajemných okolností zahynula během bojů UPA se sovětskou mocí. Příběh se prolíná s osudy dalších lidí, ať už na konci 40. let, či v současnosti. Jde o přelomovou knihu v historii samostatné ukrajinské literatury. Nejedná se o historii UPA, ale o paměti, nuceném zapomnění, přerušení přirozeného běhu věcí a životů, které sovětská zvůle chtěla zlikvidovat fyzicky, ale i ponížit tím nejbrutálnějším způsobem, který by vymazal vědomí o existenci vlastní rodiny, vesnice, národa.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Muzej pokynutych sekretiv , 2009


více info...

Přidat komentář

LucieT.
06.02.2023 5 z 5

Klobouk dolů před autorkou. Oksana Zabužko nevypráví, ale doslova se ponořuje do myšlenek a emocí jednotlivých postav. Jde o celkem spletitou knihu, která se nedá uspěchat, vyžaduje pozorné čtení a zpočátku je možná docela těžké do ní proniknout. Pokud ale chcete lépe porozumět Ukrajině, dozvědět se víc o její nelehké minulosti a třeba i lépe pochopit současný konflikt, toto může být ta správná kniha.

Annicka
25.10.2014 5 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na styl, kterým je kniha psaná. Děj se chvíli odehrává v současném Kyjevě, chvíli za 2. světové války, chvíli je to vnitřní monolog Daryny, chvíli Adrijanův. Ale čím déle jsem četla, tím více jsem se nemohla od knihy odtrhnout.


Zara
22.07.2013 2 z 5

Autorka je evidentně především "básnířka". Téma pro mě nadmíru zajímavé zbytečně předimenzovala poeticky květnatým rozvláčným slohem,takže v zájmu přečtení knihy jsem některé pasáže přeskakovala.
Přitom syžet knihy nabízel prostor k nadmíru zajímavému zpracování, ale zřejmě to chtělo (v souladu s diskuzí "Proč muži píší lépe než ženy"), aby se pera ujal pragmatičtěji uvažující spisovatel.Škoda.

Štítky knihy

Ukrajina ukrajinská literatura

Autorovy další knížky

Oksana Zabužko
ukrajinská, 1960
2012  87%Muzeum opuštěných tajemství
2001  76%Polní výzkum ukrajinského sexu
2006  80%Sestro, sestro
2015  0%Jak si ochočit apokalypsu