Mušketýrská čest

Mušketýrská čest https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19537/musketyrska-cest-19537.jpg 3 6 2

Historický román, který nás zavádí do Prahy roku 1642, líčí dramatické osudy vojáka Kryštofa Brendta a císařského diplomata Maxmiliána z Graabu, jejichž život a vzájemný vztah nemilosrdně poznamenala třicetiletá válka. Z vraždy mladého studenta je obviněn lékař, který do Prahy přijel sotva před několika týdny, a už vůbec není jasné, jakou roli v celém případu hrají dominikáni od sv. Jiljí. Jsou ale tito svědkové ochotni a schopni zapomenout na všechno, co je rozděluje, a společně získat důkazy, potřebné pro dosažení spravedlnosti a očištění jména nevinného člověka?... celý text

Přidat komentář

renefer
22.04.2021 3 z 5

Ze začátku jsem se nemohla začíst, od poloviny se to trochu zlepšilo, jen jsem úplně nechápala, proč všichni tak plamenně obhajují Kryštofa. Ve finále jsou vlastně všichni ohromně hodní a ohleduplní, viníci jsou po zásluze potrestáni a hříšnici jsou omilostněni.
Krátká citace z knihy:
"Mohu ti poradit jen jediné. S ničím se nesmiřuj předem. Není jen spravedlnost, je i milosrdenství. Není jen propast zoufalství, ale i naděje. Z mnohého utrpení může vyrůst dobro. A když najdeš milosrdenství, naději a dobro, nejsou to zázraky. Je to džbán plný slz a odříkání, které nemyslí na sebe, je to čepel, která vykryje ránu a nemá touhu ji oplatit. Je to vůle nebát se."

Galadwen
11.06.2017 2 z 5

Opravdu divná, divná kniha, ve které jako by něco zásadního chybělo. Přestože většina vystupujících postav jsou muži, pozná se, že autorkou je žena - neustále mezi sebou řeší vztahy (hlavně z minulosti), o nichž se čtenář zdaleka nedozvídá všechno. A nejen o nich. Proč se dominikáni dopustili tak průhledného podvodu, to opravdu věřili, že něco takového vyjde? Co bylo mezi Maxmilianem z Graabu a Lukrécií? Proč se některé osoby, v prvních dvou třetinách rozsahu sotva zmíněné, na konci projevují jako klíčové? A jak to vlastně vůbec dopadlo, přinejmenším pro část postav? Z ryze technické stránky kniha nepůsobí zvlášť odlajdaně, o to víc mě překvapilo, že se sama se sebou neshodne, kdy se děj vlastně odehrává (podle obléhání Řezna hádám, že správně je údaj na obálce, 1642, ne v textu, 1640, pokud tedy nebylo obléhané během těch tří let opakovaně). Není zde mnoho do očí bijících jiných překlepů, možná to ale chtělo víc zapracovat na srozumitelnosti děje a uvěřitelnější psychologii i pozadí postav. Za první půlku bych dala tři hvězdičky, začátek je rozehraný celkem slibně, celkový dojem je nakonec o něco slabší.


Autorovy další knížky

Dagmar Novotná
česká, 1922
2009  60%Mušketýrská čest
1946  60%Putování želvy Tary
1944  0%Dvojníci samot