Můj přítel Švejk

Můj přítel Švejk https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44260/muj-pritel-svejk-44260.jpg 4 28 6

Josefem Ladou upravený text Haškova Švejka, tak jak jej vydával na pokračování v Českém slovu.

Přidat komentář

Corso
18.11.2021 4 z 5

Kniha vysla roku pane 1967, pri prilezitosti nedozitych 80. narodenin J. Ladu a ... 10. vyroci umrti. V podstate su tu vsetky ilustracie ktore k Svejkovi nakreslil, myslim ze ku koncu su tam aj z tych menej znamych dielov co nie su tak popularne. Pretoze zrazu mi to prislo nezname, a Svejka mam nastudovaneho a vypocuteho stokrat. Ku kazdej ilustracii je doprovodny text, uryvok, ku ktoremu sa viaze. Takze v podstate dostavate do ruk strucnejsieho Svejka. (Vhodna kniha pre studentov ak to maju ako povinne citanie. Ozaj, existuje este povinna cetba na skolach? Koniec knihy je doslov nejakeho pana Vrany. :)
Ako pravda je, ze Lada patri k Haskovi ako ...no napadaju ma same ludovo-vulgarne prirovnania. Pokus o napr. preilustrovanie Petrom Urbanom (co vlastne nebolo asi preilustrovanie, pohladajte si) by bolo skoro ako svatokradez. Ved co keby ste napr raz kupili detom Ferdu mravence, a dnu by boli zrazu ilustracie Machata a Veliska? :) Za mna je toto kniha... no, ak mate Svejka, skoro zbytocna. Pekna, ale... no... raz som napr cital take zositove vydanie A4 Poklad na striebornom jazere. Po 4 ci 5 fotiek z filmu na stranu, vedla strucne vyrozpravany dej filmu. Fotky ciernobiele samozrejme, na nekvalitnom papieri. Proste ako Dobrodruzne romany alebo Karavana. Viete, keby vtedy nebol Poklad kazde dva roky v kinach, nepoviem... :)
Skor si to zozente, kupte ak zbierate knihy ilustrovane Ladom, alebo ako teraz co vyslo v poslednej dobe publikacie venovane jeho humoru, jeho "komiksom". Potom si to mozete smelo vystavit do policky spolu.

stoun25
06.05.2019 3 z 5

Krásné ilustrace od pana Lady toto strohé převyprávění pozdvyhuje na 3 hvězdy.


jakub87
24.02.2013 3 z 5

Ladovy pěkné ilustrace, avšak lepší jsou Osudy...

kika 13
08.02.2013 3 z 5

Zajímavé pojetí od pana Lady.Četlo se to dobře.

Clevo
19.01.2013 3 z 5

Opravdu? Moje vydání téhle knihy obsahuje převyprávěný a do úryvků rozčleněný příběh Osudů dobrého vojáka Švejka. :) Spíš stojí zato přečíst si originál. Epizodky jako takové se nenapojují zcela souvisle, o to tu ovšem až tolik neběží. Půvabnou náplní téhle knihy jsou Ladovy komické ilustrace k jednotlivým epizodám, na které je knížka členěna. Jak se Lada sám někdy chlubil, on Švejka dotvořil. Právě jeho ilustrace vryly obecného povědomí Švejka jako bodrého, obtloustlého mužíčka (tu ostatně utvrdila dnes již legendární rola Rudolfa Hrušínského). Vhodné pro fajnšmekry.

WEIL
12.08.2011 5 z 5

Kniha je výtahem o všem co napsal Josef lada o svém kumpánovi Jaroslavu Haškovi.
Byli značně rozdílní, Hašek byl bohém a šprýmař, dělal to aby se nezbláíznil, J. Lada byl asketický pracant, který měl ale úžasný dar vnímat realitu v jiných dimenzích než Hašek.
Hašek k němu někdy chodil spávat, odpočívat, takže Lada nahlédl i do jeho metody, jak tvořil a to vše napsal do "Kronika mého života", z něhož je i tenhle výbor, který byl vydán u příležitosti stého výročí od narození Jaroslava Haška.