Můj příběh

Můj příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198557/mid_muj-pribeh-xm1-198557.jpg 4 123 30

Ještě v dobách své hráčské kariéry přestoupil Ferguson (*1941) do Glasgow Rangers za tehdy nevídaných 65 000 liber. V roce 1974 již začal pracovat v managementu. Od roku 1986, kdy se stal trenérem Manchesteru United, získal s tímto týmem 38 trofejí (z toho 13 titulů za vítězství v lize). Díky tomu zde vydržel neuvěřitelných 26 let. V roce 1999 byl povýšen do šlechtického stavu. V roce 2013 se rozloučil s trenérskou kariérou opět titulem, ovšem pro „Man U“ bude pracovat i nadále. Toto je jeho oficiální autobiografie, kde shrnuje svou úspěšnou kariéru a vzpomíná kromě jiného na hráče, které si do mužstva vybral a jimž pomohl k přestupům za nevídané částky (Ronaldo, Beckham, Rooney a mnoho dalších). Samozřejmě se nevyhýbá ani hodnocení svých rivalů mezi trenéry. Jeho jasný, srozumitelný a vtipný text vás určitě dostane.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Alex Ferguson: My Autobiography , 2013


více info...

Přidat komentář

soupik2012
03.11.2022 2 z 5

Velice špatná biografie. Mám vážné pochybnosti, jestli se vůbec jednalo o biografii. Nedozvíme se vůbec nic o jeho počátcích. Co pana Fergusna k trénování přivedlo, jaký byl počáteční impuls, jaké prožil dětství, co jeho rodiče, přátele. Vůbec nic z toho v této knize není. Mnohem víc než o trenérské práci jako takové se dozvíme několik podrobností o některých významnějších hráčích. Navíc je kniha strašně divně napsána. Měla jsem pocit, jako kdybych seděla s panem Fergusnem někde na pivu a on začal vyprávět tak nějak o všem na co si zrovna vzpomenul. Nevím jestli to byla vůbec nejhorší biografie která se mi kdy dostala do rukou, ale momentálně si na žádnou horší nevzpomenu. Audioknihu slušně načetl pan Ladislav Frej.

majkhany
20.08.2022 5 z 5

Kniha s velkým pohledem do zákulisí nejvyšších levelů fotbalu, jak se rodily nejdražší přestupy a další zajímavé příběhy, velmi přehledná, jednoduchá, měl sem to v sobě za dva dny. Pro představu.. To je něco jako kdyby průměrný čtenář přečetl knížku za 2 sekundy...


Pítrs85
04.05.2022 4 z 5

Kniha nejen pro fanoušky Manchesteru United, ale hlavně pro ně, protože oni prostě vědí. Vědí, co má nejlepší klub pod sluncem za sebou, když je šestadvacet let vedl Sir Alex Ferguson, a že to byly roky setsakra úspěšné- třináct titulů v lize a dva tituly v Lize mistrů, to je jen krátký výčet toho, čeho tento legendární Skot v barvách United dosáhl. Dokázal odrazit útok Wengerova Arsenalu, Mourinhovi Chelsea i arabských ManCity. Knížka popisuje především poslední sezóny (nejspíš i dílem tím, že Ferguson už jednu autobiografii dříve napsal). Nechává tu nahlédnout pod pokličku, jak to vlastně v tak velkém fotbalovém klubu chodí, že je to zkrátka práce na 24/7. Popisuje svoje vztahy s hráči, včetně největších legend (a že člověk při tom ztratil zepár iluzí :-), ale i to, že jménem znal i posledního trávníkáře nebo kuchařku. A i to ukazuje, jak velkému respektu se mohl těšit. V knize nechybí ani nezbytné statistiky či bohatá fotogalerie. Pro fanoušky United samozřejmě povinnost.

Hanzee
12.12.2021 1 z 5

Bohužel, je to ohromně chaotické. Fergusona si vážím, má výborné výsledky. Je to až s podivem, že člověk, který musí uvažovat strategicky a koncepčně, má problém jasně strukturovat myšlenky (nebo že tam není někdo, kdo by jej usměrnil). Na druhou stranu kniha obsahuje nějaké zajímavé postřehy, čtenář (posluchač) se dozví mnoho zákulisních zajímavostí.

jprst
07.07.2021 4 z 5

Pro fanouška fotbalu zajímavá kniha s pohledem do útrob tohoto sportu očima úspěšného špičkového trenéra a manažéra.

kannibal28
02.05.2021 3 z 5

Podla pána fergusona je toto utlá kniha , no dajme tomu potom si neviem predstaviť hrubú knihu. Tento pán musí mať užasnu pamať ked si každy zápas pamatá kto hral v zostave a kto jaký výkon podával alebo si robil zapisky po každom zápase. Kniha sa čitala dobre bolo tam síce dosť men ale človek ich už pozná ked sleduje už roky futbal.

Venda32
16.02.2020 5 z 5

Sir Alex vedl nepředstavitelně dlouhou dobu můj nejoblíbenější fotbalový klub. Vedl jej velmi úspěšně, byť některé jeho metody nemusely všem vyhovovat a líbit se. I proto je dobré si knihu přečíst, sami si udělát svůj úsudek. Vždy je dobré se poučit u lidí úspěšných.

n.ezn.amy
06.12.2019 5 z 5

memoáry jednoho z nejslavnějších fotbalových trenerů všechn dob a pro fanouška Manchesteru United povinností. Málokdo vydrží v dnešní době ve fotbalovém klubu tak dlouho a má fenomenální výsledky. Pro mě velice zajímavá a čtivá knížka

Jack93
19.11.2019 5 z 5

Autobiografie legendárního trenéra sira Alexe je nabitá nesmírně interesantními historkami. Zároveň je ale bezmezně nesourodá, ba až chaotická. Zapomeňte na chronologické vyprávění. Ferguson (s prominutím) mele páté přes deváté, a to doslova. Dalším nedostatkem je, že žádná z kapitol se nevěnuje zlaté éře 90. let, především pak fantastické sezoně 1998/1999, kdy Man U získal treble, jenž dokonal obratem v nastavení na Camp Nou proti Bayernu Mnichov ve finále Ligy mistrů. Není pochyb o tom, že samostatnou kapitolu by si zasloužil i extravagantní Eric Cantona. Sir Alex také nepovažoval za důležité zmínit se o premiérovém triumfu v Premier League z roku 1993 a prvním titulu "Rudých ďáblů" po 26 letech.
Navzdory výčtu minusů jsem dal knize plný počet hvězd, jelikož jde o poutavé čtení z pera trenérské legendy. Pravda ale je, že taková autobiografie Stevena Gerrarda by si zasloužila o dvě hvězdy více, protože působí živěji.

Israha
12.08.2019 4 z 5

Na autobiografii neucelené a místy dosti nepřehledné, Ferguson často skáče od tématu k tématu a popisuje zkrátka to, co mu zrovna přelétlo hlavou, než že by se snažil držet nějakého konceptu. Nepřehledná je taktéž statistická část na konci knihy, tady by slušelo například porovnání umístění ManU v rámci jednotlivých sezon vedle sebe, u soupisu hráčů třeba počet utkání, která pod Fergusonem odehráli. Spíš než jako životopis by se Můj příběh měl číst jako náhled do skrytějších sfér ManUtd a fotbalu obecně, a také náhled do způsobu myšlení a uvažování jednoho velmi úspěšného muže, který si vlastní cílevědomostí a nasazením vybudoval status legendy. Milovníci fotbalu a fotbalového zákulisí si přijdou na své, a nutno ocenit, že se Ferguson nevyhýbá kontroverzním tématům, ale zároveň se nesnaží o laciný bulvár a dané situace popisuje pokud možno střídmě a objektivně. Mnohé myšlenky, ve kterých sir Alex vyzdvihuje spíše než surový talent vlastnosti jako píle, buldočí nasazení a nekompromisní cílevědomost při řešení problémů, jsou ovšem hodnotné i pro čtenáře fotbalem nepolíbené. To dělá z knihy Můj příběh nejen atraktivní, ale i vysoce inspirativní čtení.

Honza89
23.04.2019 5 z 5

Výjimečná kniha, která poskytuje exkluzivní náhled za oponu fotbalového velkoklubu i samotného manažera Alexe Fergusona. Doporučuji!

TheTara18
15.04.2019 5 z 5

Jakožto velký fanoušek Manchesteru United pro mne byla tato kniha povinností. Velice mne zajímaly názory a postřehy jednoho z nejúspěšnějších fotbalových trenérů všech dob. Kniha může místy pro neznalé fanoušky, týmu Manchester United, působit nepřehledným dojmem, kdy dochází k přeskakování po různých časových osách. I přesto se však jedná o velice dobře napsaný a shrnutý příběh jedné z největších osob, nejen fotbalové, ale i celé sportovní branže.

Salonka
30.08.2018 2 z 5

Sľubovala som si dobré a kvalitné počteníčko, ale nanešťastie ... celé zle. "Alexov život" ma sklamal. Asi mi chýbajú nejaké dôležité bunky na spracúvanie takto koncipovaného (= nekonzistentného) dokumentu, pretože som bola mimo. Kniha mi, až na niekoľko vzácnych a vzácne dobrých odstavcov, pripadala ako jeden veľký chaos, kde sa vo všetkom skákalo z makového na orechové pomaly po každej vete a k tomu totálne nepochopiteľným spôsobom. Uznávam, že moje znalosti klubu Man Utd neprekračujú úroveň bežného konzumenta zahraničného futbalu a nie som ani odborník na životopisné príbehy - zopár som ich však čítala a s každým som bola omnoho spokojnejšia ako s týmto. Na základe svojej skúsenosti si myslím, že obecne akýkoľvek životopis sa dá (či už svojpomocne alebo s asistenciou šikovného spoluautora, však nie každý je spisovateľ) napísať aj tak, že ho priemerný čitateľ typu mojej maličkosti môže so záujmom čítať bez toho, aby sa neustále pýtal sám seba: ... a toto je zas kto? ... kde sme? ... o čom to hovorí?? ... WTF???

Keď mi nedajboh vypadla záložka, nedokázala som nájsť miesto, kde som skončila, pretože som si nepamätala, čo som už čítala a čo ešte nie. Nebavilo ma to, dohromady nič som sa nedozvedela a dočítala som to len z úcty k sirovi Fergusonovi a veľkým hráčom Man Utd, o ktorých bola reč, teda o ktorých bol pis. :-)

Pozitívne hodnotím veľké množstvo fotografií, ktoré knižka (Ikar, 2014) obsahuje. Naopak, príloha „Štatistiky“ má otrasnú, neintuitívnu a neprehľadnú úpravu. Tiež nerozumiem, prečo bol použitý tak hrubý papier - kniha zbytočne váži tonu, nehovoriac o tom, že je to plytvanie.

Neodrádzam, treba skúsiť. Mne to však vôbec nesadlo. Podpisujem sa pod komentár užívateľa Kazatel 0.

Vesmich
12.08.2018 4 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu, kterou jsem občas zastavila, abych si nějakou myšlenku zapsala. Dlouhodobá klubová práce s hráči, s rozvojem talentů a přiblížení chodu klubového života, představuje pozoruhodnou možnost nahlédnout "za oponu". Vzhledem k tomu, že souběžně čtu i memoáry Zlatana Ibrahimoviče, je to párádní možnost podívat se na stejnou hru z různých úhlů pohledu.

vlastimil577
16.04.2018 5 z 5

Zajímavé čtení a řekl bych že i dobře podané - žádné přehnané a přesto vysvětlené. Určite pro mě pan trenér !!

Djkoma
26.02.2018 4 z 5

Velice hezká kniha, v které nás Ferguson seznamuje se svými názory, úctyhodnou kariérou i pozadím fotbalu. Kniha je velice čtivá, což i nepravidelné čtenáře potěší a je psaná s mírným nádechem nadhledu a velkých úspěchů v zádech. Ferguson se v knize nepouští do zbytečně častého polemizování ani do kontroverzních okamžiků, většinou je rychle okomentuje a jde dál (aféra kopačka a David Beckham, Roy Keane, majitelé Man Utd, ...). Co mě mrzelo je struktura knihy. Jsou zde kapitoly, často se týkají hráčů nebo nějaké ucelené myšlenky. Bohužel občas v těchto kapitolách Ferguson vypráví časově velice na přeskáčku a občas odběhne od řešeného hráče k jiné problematice. Občas je to méně rušivé, jindy trochu nepřehledné. Například o Ericu Cantonovi je v knize opravdu málo textu, DB je také slušně redukován a je cítit, že oblíbence má Fergi jinde. Bohužel i některým momentům, jako byla fantastická výhra ve finále LM nad Bayernem v posledních minutách, není věnován skoro žádný prostor. Trochu škoda. Jinak bych tuto knihu rozhodně doporučil každému fanouškovi fotbalu, který chce o svém sportu vědět víc, protože pozadí, trenéři, přestupy, všechnu tu je zmíněno se zajímavým pozadím. Až na pár drobností, povinná četba.

Sudeda
26.12.2017 4 z 5

Skvělá biografie ještě s lepším managerem. Ferguson dokázal neuvěřitelné a zůstal u týmu jak v dobrých, tak špatných časech. Tým dokázal udržet na vrcholu i s průměrnými hráči, ale drtivá většina je hlavně o hlavě a v tom Ferguson se svými filosofickými tahy (Fergie time) bezkonkurenční.

snílkařka
10.02.2017 4 z 5

Top trenér!!Legenda!!

Lukyn96
01.01.2017 3 z 5

Rád jsem si přečetl vzpomínky legendárního fotbalového trenéra a manažera. Zaujaly mě hlavně informace o Fergusonových vztazích s hvězdnými hráči a různé zákulisní detaily. Například to, že domácí týmy zpravidla po utkání připraví do hostující kabiny občerstvení. Bylo také zajímavé nahlédnout do Fergusonova soukromí. Věděli jste, že se detailně zajímá o historii a kulturu USA nebo to, že jeho vášní jsou dostihové závody?

OldaB
11.06.2016 5 z 5

Jak jsem Fergusona většinou nesnášel, po přečtení už chápu, proč to vlastně dělá, jaká je jeho filozofie. Velice čtivé, plné zajímavých informací z fotbalové minulosti a současnosti. Doporučuji k přečteni, hlavně fotbalovým fanouškům.

Štítky knihy

Anglie sport autobiografické prvky trenéři pro trenéry fotbal, kopaná

Autorovy další knížky

Alex Ferguson
anglická, 1941
2014  85%Můj příběh
2016  88%Leading

Kniha Můj příběh je v

Právě čtených6x
Přečtených152x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených3x
Knihotéce51x
Chystám se číst25x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x