Mrtvý v parovodu

Mrtvý v parovodu https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139563/mrtvy-v-parovodu-139563.jpg 3 32 8

V poslední době jsou SF povídky a romány, odehrávající se v období rozvoje využití technologií a páry, tedy za vlády královny Viktorie, čím dál tím populárnější. Jde o období osamělých vědců, badatelů, zlodějů, vynálezců a detektivů, ale také elegance, romantismu a čestnosti. Známí čeští autoři se zamysleli (někteří přinuceni domluvou, jiní proudem ostré páry, další vynálezy, které doposud nespatřily světlo světa), jak by se s takovými eventualitami dokázali popasovat oni. Vypravili své hrdiny leckams. Dostanete se s nimi do krajů známých i neznámých. Při čtení této sbírky se ocitnete v Praze, Londýně, indickém pralese, Vídni a leckdy i na těch nejnepravděpo­dobnějších místech. V hlavních rolích se objeví Sherlock Holmes, trpaslíci, trol, drobný český zlodějíček, chudá služebná, elegantní anglický zloděj, soukromý pražský detektiv… Prostě jsou to jak postavy, tak i prostředí devatenáctého století, století páry a téměř neomezeného rozvoje techniky. Do knihy přispěli: Leonard Medek (Příběh zloděje), Martin D. Antonín (Pási spási), Julie Nováková (Eskapády pana Finnegana), Hana Šochová (Chytni štěstí za pačesy), Vlado Ríša (Série třináct), Josef Pecinovský (Mrtvý v parovodu), Petr Schink (Chlapec a jeho trol), Lucie Lukačovičová (Čestné slovo).... celý text

Přidat komentář

Lmslaver
05.09.2018 4 z 5

Povedená česká antologie a neberu v potaz, jestli byly povídky steampunkové, nebo se jen účelově, zlehka otřely o parní kotel, ale to, že jsem tu narazil převážně na svižné a zajímavé příběhy. Z povídek bych vyzdvihl především od Medka, Novákové a Pecinovského. Musím připomenout a pochválit i velmi povedenou obálku od Jany Šouflové.

Marshal
22.09.2016 4 z 5

Největším přínosem této sbírky je, že vám ukáže steampunk ve všech jeho podobách a tvářích. Jednou je to hra anglických gentlemanů, jindy je to tažení gobliního parotanku a pak zase tajuplný příběh ve stínu Frankensteina. Ne každá povídka je tak dobrá jako jiná, ale čestně mohu prohlásit, že mě vyloženě nebavila jen jedna. Naopak pro mě byla příjemným překvapením fantasy potrhlost Pási spási, od které jsem se prostě nemohl potrhnout... pardon, odtrhnout :)


lucie.8
15.06.2016 3 z 5

Tahle knížka pro mě byla docela zklamáním. Se sborníkem steampunkových povídek Excelsior, gentlemani! (Michael Bronec) se to vůbec nedá srovnávat. Dost povídek se okolo steampunku jen mihlo a měla jsem dojem, že do nich byl "násilím" dodán. Nejlepší povídkou je bez pochyby Čestné slovo a z těch horších: Příběh zloděje a Pási spási, což jsem ani nebyla schopná dočíst do konce.

Praetorian
09.06.2016 2 z 5

Anotace tvrdí, že někteří autoři byli k tvorbě přinuceni. Podle toho to taky vypadá. Jako celek je to nenápadité, předvídatelné a hlavně – se steampunkem to nemá zas tolik společného. Jak by měla lokální verze steampunku vypadat, ukazuje krásně asijská antologie Krocení sopek. Evidentně se máme od Filipínců a Vietnamců ještě co učit.

cori
05.08.2014 3 z 5

Kniha mě docela zklamala. Steampunk si představuji jinak. Souhlasím s komentářem LordaSnapa. Nejlepší povídky jsou Mrtvý v parovodu, Čestné slovo a Chlapec a trol.

Ikkju
08.07.2014

Hodnocení povídek mám podobně jako Selket, líbilo se mi české prostředí některých z nich, zaujal mě hybridní parovodíkový automobil (proč něco tak krásného už proboha nejezdí po silnicích?) a sázel jsem se, jestli výrazy parní psací stroj, parní světla, prostě parní cokoliv nejsou jenom pomstou spisovatele jedné povídky za to, že se ho snažili nacpat do steampunkové škatulky. Za mě celkem slušné pohodové čtení.

LordSnape
12.11.2013 2 z 5

Ne moc dobrý výběr. Je to zřejmě dáno tím, že u nás steampunk nemá moc tradici a tím trpí i většina povídek. Prakticky tak polovina nemá se steampunkem moc společného, nebo se ho jen lehce dotkne. Hrůzou byl pro mě Antonín, což se opravdu nedá číst a navíc dějově je to zmatené a debilní, kde se jen válčí. Naopak milým překvapením a asi nejlepší povídkou byla ta poslední od Lucie Lukačovičové s nádechem orientu. Hned v závěsu je Ríšův detektivní Sherlock, což dokazuje jen to, že naši spisovatelé nedokáží vymyslet sympatické a zapamatovatelné hlavní hrdiny. Další věci jsou buď průměr nebo jsou psány jakoby na zakázku či z donucení, čímž se chlubí i anotace.

Selket
20.01.2013 4 z 5

Jedna z nejpovedenějších - Pási spási (Zelená dobrý!)Jedna z nejslabších - Eskapády pana FinneganaSlabší - Mrtvý v parovodu (Sherlocka jsem fakt neuvěřila)Skvělá atmosféra - Čestné slovoTrochu mrazivé - Chytni štěstí za pačesyZbytek ve mě nezanechal moc vyhraněný názor... :-)