Mrazení

Mrazení https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424565/bmid_mrazeni-6573754c351bc.jpg 4 6 5

Jedenáct napínavých povídek různých žánrů, od klasických příběhů ze života, přes historické dobrodružné povídky až po horory, spojuje pocit, který patrně někdy zažil každý – mrazení, které přichází při setkání s něčím neznámým či je spojeno s pocitem strachu. I když mají povídky lehce hororový nádech a o napětí v nich není nouze, autor dovedl okořenit příběhy o poetiku i o humor a nadsázku. Oproti prvnímu elektronickému vydání obsahuje kniha několik bonusových povídek navíc.... celý text

Přidat komentář

ZÓNA
03.03.2024 3 z 5

Zvolený jazyk povídek je spíše žertovný...
Pokud bych měl pociťovat mrazení v zádech, musel bych je číst opřený o chladničku.
Jde o všehochuť, která povídky víceméně činí zábavnými více, než kdyby se jednalo o nějaké tematické čtení.
Trocha historie, sci-fi, politiky, současnosti i poučení.
Není napsané špatně. Pro chvilky literárního odpočinku směle doporučuji.

janina66
23.02.2024 4 z 5

Příjemně lehce napínavé povídky.
Asi nejlepší povídka byla ta nejdelší, která je v názvu knihy Mrazení- dost drsná.
Hořící svíce - výborná, napínavá.
A z těch úplně krátkých se mi líbilo Stmívání.
Celkově hodnotím knihu jako odpočinkovou, zajímavé povídky.


Martin82
08.02.2024 4 z 5

Jo, tahle knížka bylo opravdu fajn - krátké, některé hodně krátké - na 3 stránky příběhy před spaním. Jednotlivě: Adriána - 80%, Strach - 94%, Stopy - 80%, Já se vrátím - 78%, Portrét - 75%, Hořící svíce - 70%, Pomluva - 75%, Mrazení - 92%, Kam zmizel - 55%, Stmívání - 95% (nej povídka), Filmový klub - 70% Hvězdy - 75%. Celkem tedy 78%

LuckaLO
13.01.2024 4 z 5

Mrazení je malá útlá knížečka, která se mi dostala do ruky náhodou v knihkupectví, zaujala mě povedená obálka a tak jsem si ji koupila.
Kniha obsahuje 12 celkem povedených povídek, u kterých vás má zamrazit. Většina je krátkých na pár stránek, ale jsou tam i dvě delší, Mrazení a Hořící svíce. Druhá jmenovaná se mi líbila asi nejvíc. Je o městečku, kde řádí upír a na žádost místního starosty se tam vydá zjistit co a jak uznávaný profesor univerzitního muzea v Oxfordu. Povídka má spád, atmosféru a zajímavé rozuzlení. Mrazení je obsáhlá a celkem dobře zpracovaná povídka o jednom zjištném manželství a o pomstě. Dokážu si ji představit i jako samostatnou knihu, téma je to zajimavé. Jako další můžu vyzdvihnout povídky Já se vrátím, Strach a Hvězdy. Autor v nich krásně pracuje s emocemi. Aspoň se mnou to trochu pohnulo. :-D Mrazení celkově hodnotím kladně, u některých povídek mi mráz po zádech opravdu přejel. Pan Pešaut píše poutavě, povídky mě bavily, takže za mě knižka účel splnila a doporučuji.

Marekh
07.02.2021 4 z 5

Děkuji autorovi za poslání knihy. Knihu jsem si přál přečíst. Jakmile jsem obdržel knihu, pustil jsem se do četby. Kniha je vydána pouze v elektronické podobě jako e-kniha. Kniha obsahuje 8 povídek. Prvních 5 povídek je kratších - Adriana, Strach, Stopy, Já se vrátím, Portrét, další 3 povídky jsou obsáhlejší – Hořící svíce, Pomluva a Mrazení. Jedná se o historické, dobrodružné, hororové povídky a také povídky odehrávající se v běžném životě. Knihu hodnotím na 80 %.

Každá povídka je něčím zajímavá, a pokud bych měl vybrat alespoň 4 povídky, které se mi nejvíce líbily, byly by to následující povídky - Já se vrátím, Hořící svíce, Pomluva a Mrazení:

Povídka JÁ SE VRÁTÍM je hodně smutná a dojemná a hodně mne zasáhla, vystupuje v ní mimo jiné kluk, který se jmenuje Marek, stejně jako já.

Povídka HOŘÍCÍ SVÍCE je hororová s upírskou tématikou. U této povídky jsem pociťoval mrazení.

Povídka POMLUVA vypráví o ženě, kterou lidé považují za čarodějnici a čtenáři se mohou po přečtení zamyslet nad tím, co mohou pomluvy způsobit, a pokud někdo rozšiřuje o někom pomluvy a chce škodit neprávem danému člověku, tak se to také může obrátit proti němu, anebo také ne, ale to už se dozvíte po přečtení této povídky.

Povídka (novela) MRAZENÍ je nejrozsáhlejší z celé knihy a vypráví o ženě, která se provdala za muže, který se s ní oženil jen ze zištných důvodů a postupně se z jejího deníku dozvídá informace o její rodině. Jestli se vyplní její děsivá proroctví se dočtete v této povídce. V této povídce se mi líbilo, že autor povídku proložil mnoha deníkovými záznamy a také se v ní objevuje tématika války a revoluce 1989. Tato povídka má také epilog a závěr byl pro mě velké překvapení, pociťoval jsem hororový nádech. Napadlo mě, že z této povídky (novely) by se klidně mohl vyklubat román, pokud by se autor více rozepsal. Povídku Mrazení jsem četl se zaujetím a hodně se mi líbila, určitě má tato povídka zajímavý námět.

Nejméně mne asi oslovila povídka STRACH, i když téma povídky bylo zajímavé. Věřím na různá znamení, ačkoliv asi většina lidí nepřikládá tomu hlubší význam, ale myslím si, že kolem nás existují „vyšší síly“ a záleží na každém člověku, jestli v něco hlubšího věří či nikoliv, ať už to pojmenujeme různými názvy. Více se dočtete v této povídce.

Podle mého názoru se dobrý autor pozná také podle toho, že umí napsat povídky. Na první pohled se může zdát, že povídky jsou pro spisovatele na zpracování jednodušší než román, ale napsat dobrou povídku, aby čtenáře zaujala, aby ho oslovila a nenudil se, aby v závěru třeba zažil moment překvapení, anebo aby si čtenář spojil určité souvislosti a dal si je dohromady v závěru povídky, není úplná samozřejmost pro všechny spisovatele. Po přečtení povídek jsem si říkal, že kratší povídky mohly být více propracovanější, třeba bych to uvítal u povídek ADRIANA, STOPY nebo PORTRÉT, u kterých bych si rád ještě více početl. Z druhého hlediska povídky mohou být krátké, nikde není určeno, jaký rozsah musí mít. Pokud by se autor ještě více u počátečních povídek rozepsal, určitě bych to uvítal.

Celkově hodnotím knihu MRAZENÍ pozitivně. Musím pochválit obálku knihy, která se mi hodně líbí. Tato obálka mne zaujala na první pohled. Myslím si, že kniha by si zasloužila také vydání v klasické tištěné papírové podobě, a pokud by se v knize ještě vyskytovaly ilustrace v jednotlivých povídkách, byl by to příjemný bonus pro čtenáře, a pokud by ilustrace byly v podobném duchu jako na obálce, tak by to do knihy určitě pasovalo, a ještě více by to podtrhlo atmosféru povídek. Samozřejmě jsem v posledních větách upustil uzdu mé představivosti, jsou to jen moje nápady, jak knihu vylepšit. :)

Myslím si, že povídky stojí za přečtení, autor zvládnul tématiku povídek obstojně a já budu pevně doufat, že se u této knihy objeví nové komentáře čtenářů a budu zvědavý na jejich čtenářské zážitky a hodnocení.

Autorovy další knížky

Jiří Pešaut
česká, 1972
2020  81%Ten druhý
2011  79%Elena
2014  100%Rybolov v srdci
2018  64%Rybářské detektivky
2019  73%Mrazení