Mráz a oheň

Mráz a oheň https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12625/mraz-a-ohen-12625.jpg 4 52 5

Mladá žena svádí boj se zlovolnou bytostí, která ji chce připravit o jejího muže… starší muž je pronásledován vůní sarsaparilly, která nakonec docela změní jeho život… dole pod městem, v kanálech, žijí mrtví svým vlastní životem… anglický lord chce dokázat svým irským sousedům, že je možné vzít si s sebou něco na věčnost… život se stává noční můrou na planetě oscilující mezi mrazem a ohněm, kde od kolébky do hrobu lidi dělí jen osm dní… Vydejte se s námi na cestu do úžasných a neuvěřitelných míst, kde mrazivá hrůza často pramení z nejnevinnějších věcí a velké zázraky vzbuzující úžas a posvátnou bázeň se nacházejí v lidských srdcích. Tato kniha vám nabízí výběr osmnácti kouzelných povídek nepřekonatelného virtuoza imaginativní fantastiky – Raye Bradburyho. Vybrali a sestavili Miroslav Kocián a Bohuslav Svoboda.... celý text

Přidat komentář

špulo
12.03.2023 5 z 5

V devadesátkách som ešte nebol tak zbehlý vo fantastike ako dnes. Tohto autora som objavil vďaka kamarátovi, ktorý mi požičal pár jeho kníh. Toto bola jedna z nich. Fascinovalo ma, že sa dá rozprávať scifi príbeh tak, že vôbec nepôsobí ako scifi a pritom to scifi tam stále je. Alebo fantasy. Alebo si to nazvime magický realizmus či nerealizmus. Či psychologické alebo sociologické črty šmrncnuté fantastikou. Atď atď atď... Cez Bradburyho som sa dopracoval až k poctivej scifi a fantasy.
Z tejto zbierky si doteraz vybavím bez problémov prvú poviedku - Akvadukt. Dve strany malého formátu stačili na to, aby sa mi tento pán spisovateľ navždy vpálil do srdca.

mataj
13.09.2019 4 z 5

Velice originální povídky. Některé jsou spíše průměrné, jiné zase naprosto úžasné ale určitě všechny neuvěřitelné.


Malarkey
18.03.2019 3 z 5

Moje první setkání s legendou v oboru a rovnou na poli povídek, které se sice tváří jako sci-fi a fantasy, ale ve skutečnosti mi přijde, že většina taková ani není. Spíše je z Bradburyho povídek cítit takové upřímné lidské nadpřirozeno. U některých jsem se opravdu musel zamýšlet, což mě mile překvapilo. Jak to ale u sbírky povídek bývá, některé jsou lepší, některé horší. Celkově ale musím říct, že Ray Bradbury v této knize zvěčnil nejen skvělé nápady, ale i literárním popisem má něco do sebe. Lepší vstupenku do jeho světa jsem snad nemohl ani dostat.

Disease
08.01.2018 4 z 5

Mistr imaginace, u kterého si nejsem jistý, zda vůbec patři do SF. Některé povídky jsou sice slabší, ale i ty, co jsou "o ničem", mají něco do sebe.

steppen-wolf
23.03.2013 3 z 5

Mohl bych v podstatě zkopírovat to,co jsem napsal o Sloupu ohně. Některé povídky si přehnaně pilný Mistr mohl klidně odpustit (Mám pro vás čokoládovou tyčinku). Nevyrovnané, náhodně vybírané, perly se zde setkávají s průměrem i bahnem. (Nicméně, třeba takový titulní Mráz a oheň, nebo Noční hovor na účet volaného jsou pecky !!)
Ale stále platí: je to Bradbury' :)